arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rechtbank annuleert proces van vijf Cubaanse politieke gevangen in VS
by Katrien Demuynck Wednesday, Aug. 10, 2005 at 3:11 PM

Op 8 augustus 2005 deed de rechtbank van het 11e circuit van Atlanta een opmerkelijke uitspraak in beroep rond het proces tegen vijf Cubanen dat doorging in Miami in 2001. De vijf, die geïnfiltreerd waren in de anti-Cubaanse terroristische netwerken in Miami met het oog op het voorkomen van aanslagen, stonden er terecht voor samenzwering met het oog op spionage en samenzwering met het oog op moord.

De rechtbank in beroep annuleerde eensluidend het proces in Miami. Het volgde daarin volledig de redenering van de verdediging dat een eerlijk proces en een neutrale jury in een proces waarin Cubanen betrokken zijn onmogelijk gegarandeerd kan worden in Miami.
De uitspraak liet meer dan 2 jaar op zich wachten. Het beroep was in gang gezet op 7 april 2003. Een hoorzitting ging door in Miami op 10 maart 2004.
De (pro deo) advocaten van de vijf noemen de uitspraak een ware overwinning van de gerechtigheid. Ze zijn van plan vrijheid op borg te vragen voor hun cliënten, in afwachting van een eventueel nieuw proces waar de openbare aanklager kan voor opteren.

In België en Europa wordt reeds 4 jaar campagne gevoerd voor een rechtvaardig proces voor deze vijf Cubanen. Meer info over die campagne vind je op de website: http://www.freethefive.org en http://www.cubanismo.net