arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Nightshop owners are not terrorists or foefelaars…"
by Keltoum Tuesday, Aug. 09, 2005 at 11:25 AM

Antwerpen- Met deze slogan trokken een veertigtal Pakistanen maandagnamiddag naar de Groenplaats om te protesteren tegen de beschuldigingen van terrorisme door de OCMW-raadslid Marco Laenens. Zie audiolink voor de speech van organisator Murad.

audio: MP3 at 7.3 mebibytes

De uitbaters van nachtswinkels en teleboetieks voelen zich geviseerd door de uitspraken van de OCMW-raadslid. Die beschuldigde de Pakistaanse leefloners en eigenaars van nachtwinkels en teleboetieks van banden met terroristische netwerken in hun thuisland.

'We voelen ons gestigmatiseerd' aldus Murad, Iranier en eigenaar van een nachtwinkel en ook initiatiefnemer van de manifestatie. 'Ik vertegenwoordig hier de eigenaars van de teleboetieks en de nachtwinkels' zegt hij. 'Wij veroordelen elke vorm van terreur. Het is niet aan een ambtenaar om dergelijke ongefundeerde beschuldigingen te uiten. Als er bepaalde individuen zijn die verdacht worden dan moet dat gemeld worden aan de politie. Wij zijn hardwerkende mensen en betalen belastingen. De overheid moet ons beschermen en niet viseren. Deze hele heisa is slecht voor onze business, we verliezen er klanten mee' aldus Murad.

Mohamed Yassin zelf Pakistaan en secretaris van PakBelg Cultural association voegt eraan toe 'wij zijn eerlijke mensen en hebben niets te maken met aanslagen in Londen. We komen hier om ons ongenoegen te uiten over de manier waarop we behandeld worden. We hebben het zo al moeilijk om te overleven en nu komt er dit'.

De Pakistaanse correspondent Malik Bakar is al enkele jaren in ons land ook hij komt zijn gemeenschap steunen. 'Deze aantijgingen zijn een slechte zaak voor de business en de reputatie van de Pakistaanse gemeenschap. Iedereen veroordeeld wat er gebeurd is in Londen. Ook in Pakistan reageert men ontgoocheld en verontwaardigd'.

Amin Haq is helemaal uit Brussel gekomen met enkele Pakistaanse vrienden. Hij is zakenman. 'Ik woon al 30 jaar in België zegt hij en ben getrouwd met een Belgische. Het kan niet dat iedereen over dezelfde kam wordt geschoren. Overal zijn rotte appels die moet men individueel aanpakken. Alle Pakistanen veroordelen wat er gebeurd is in Londen en trouwens de jongeren die de aanslag hebben gepleegd behoren tot de derde generatie en zijn voor mij Britten en geen Pakistanen. Wij Pakistanen zijn hardwerkende mensen bijna 90 procent zijn zakenmensen of handelaars'.

Jos Geudens van UDEP (Union pou la defense de Sans Papiers) een zelforganisatie voor de sans papiers. 'Het is schandalig dat men zonder enige bewijzen een hele gemeenschap stigmatiseert. Eerst beschuldigde het OCMW de leefloners, dan de sans papiers en vervolgens de nachtwinkeliers van terrorisme. Men heeft nooit contact opgenomen met de Pakistaanse gemeenschap zelf maar direct naar de pers gestapt. Nadien is er ook nooit een rechtzetting geweest'. Hij vindt het een goede zaak dat de Pakistanen eindelijk de stap hebben gezet om zelf naar buiten te komen om hun ongenoegen te uiten.

Na de manifestatie ging Murad met een delegatie naar het stadhuis om een petitie te overhandigen aan de burgemeester.

Nacht en Telefoonwinkeltjes United
by Hendrik Geweten Tuesday, Aug. 09, 2005 at 3:08 PM

Jos Guedens van het "Union pou la defense de Sans Papiers" doet hier alsof de beschuldiging van het ganse OCMW komt. Bij mijn weten is de beschuldiging uitsluitend afkomstig van OCMW-raadslid Marco Laenens (VLD). 1 OCMW raadslid is natuurlijk niet hetzelfde als het ganse OCMW. Verder doet Jos alsof alle leefloners, alle "zonder papieren" en alle nachtwinkeliers beschuldigd worden. Bij mijn weten is de beschuldiging geuit naar een aantal mensen die per ongeluk dat statuut hebben maar niet naar al die mensen tout-court. Ik heb alvast in mijn gazet nooit een algemene beschuldiging gelezen naar alle Pakistaanse nachtwinkels ofzo.

Maar wat ik niet zo snap waarom dat die Marco Laenen van de VLD daar zo zit te bazuinen. Als het klopt wat hij zegt dat is dat in de eerste plaats een zaak voor het gerecht om dat uit te zoeken en eventueel iemand in beschuldiging te zetten. Het lijkt wel dat Marco Laenen hier zelf al het proces voert met het idee in het achterhoofd van een aantal stemmetjes te gaan ronselen van verontruste burgers.

Zowiezo een goede zaak is dat de Pakistaanse gemeenschap en C° hun stem laten horen en laten zien dat ze wakkere burgers zijn. Er is trouwens een algemene trend om nacht en telefoonwinkels economisch te viseren (ook in Brussel). De politiek zou beter eerst de werkloosheid aanpakken ipv kleine zelfstandigen van vreemde of andere afkomst terug in de werkloosheid proberen te duwen.

Audio Manifestatie nighshopowners
by Keltoum Wednesday, Aug. 10, 2005 at 12:10 PM

audio: MP3 at 7.3 mebibytes

Speech van Murad organisator van de manifestatie