arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voor Moeder Aarde actievoerders strooien papieren kraanvogels op startbaan
by Pol D'Huyvetter, Voor Moeder Aarde Monday, Aug. 08, 2005 at 1:13 PM

Kleine Brogel, 8 augustus 2005 - Rond 9u30 werden 5 vredesactivisten van Voor Moeder Aarde aangehouden op de startbaan van de militaire basis van Kleine Brogel. Ze strooiden papieren origami kraanvogels op de startbaan, een symbolische actie om te voorkomen dat de F-16 straaljagers trainen in het uitvoeren van nucleaire taken. De origami kraanvogels zijn een internationaal symbool voor de wens naar een wereldwijd verbod op kernwapens, een verbod dat vooral op weerstand botst van de VS.

Volgens Voor Moeder Aarde is Belgiƫ medeverantwoordelijk voor de verdere verspreiding van kernwapens naar landen zoals Iran door zelf vast te houden aan nucleaire afschrikking. Belgische piloten trainen in Kleine Brogel in het gebruik van naar schatting een 20-tal Amerikaanse kernwapens, welk mogelijks een destructieve kracht hebben van 280 maal de bom op Hiroshima welk in 1945 140.000 doden maakte.

Veel mensen associƫren de origami kraanvogels, een interntionaal vredesymbool, met het verhaal van Sadako, een Japans meisje dat stierf aan de gevolgen van het bombardement van Hiroshima. Toen ze ziek werd tengevolge van de radiatie, probeerde ze 1.000 papieren kraanvogels te plooien. Een oude Japanse legende wil dat je dan een wens kan maken, en Sadako wenste te genezen en een wereld zonder kernwapens. Sadako stierf vooraleer ze de 1.000 haalde, en haar vrienden een familie volbrachten haar taak. Haar verhaal inspireerde mensen wereldwijd, en vandaag heeft Sadako een prachtig monument in het vredespark in Hiroshima waar jaarlijks honderduizenden, zoniet miljoenen kraanvogels worden achtergelaten voor een wereldwijd verbod op kernwapens.

Yoshio Sato, de overlevende van Hiroshima welke ons land bezoekt en meestapte van Ieper naar Kleine Brogel is erg blij met de actie van Voor Moeder Aarde. Vandaag is Yoshio Sato te gast bij de burgemeester van Diksmuide welk vandaag lid zal worden van het meer dan 240 leden en groeiende netwerk van Belgische burgemeesters voor de vrede.

Morgenochtend gaat Yoshio Sato ook nog naar Hoei voor een gesprek met burgemeester Anne-Marie Lizin, welke tevens voorzitster is van de Belgische Senaat. Lizin is reeds enkele maanden lid van het wereldwijd netwerk van burgemeesters dat streeft voor een wereldwijd verbod op kernwapens tegen 2010, en de afschaffing tegen 2020.

Morgenavond tenslotte komt een einde aan het bezoek van de overlevende van Hiroshima wanneer hij rond 21u00 zal deelnemen aan een herdenkingsceremonie met o.a. een koor en Japanse lantaarnlichtjes op het water voor Nagasaki aan de Lievekaai te Gent. Op 9 augustus 1945 werd een plutoniumbom gedropt op Nagasaki, waardoor meer dan 70.000 mensen stierven.

Meer informatie voor de Nagasaki herdenking te Gent op http://www.nagasaki60.be