arch/ive/ief (2000 - 2005)

Naar een kernwapen vrije Europese unie?
by Artsen voor Vrede (via kernet) Friday, Aug. 05, 2005 at 9:36 PM

De Artsen voor Vrede (AvV) en de Vlaamse Artsen voor Milieu en Maatschappij (VLAMM) groeperen 620 artsen in het Vlaamse land. Naar aanleiding van de bijeenkomst van burgemeesters uit Vlaanderen en Wallonië te Peer – Kleine Brogel nu Zaterdag 6 augustus in de Sint Trudo Kerk , juichen de Vlaamse Artsen de recente houding toe van de Kamer van Volksvertegenwoordigers (13 Juli 2005). Zij steunen ook voluit de vredesmars die momenteel loopt van IEPER naar Kleine Brogel en die pleit voor een totale ban van kernwapens wereldwijd. De Vlaamse Artsen steunen de houding van de Burgemeesters terzake. De Vlaamse Artsen vragen ook dat de Belgische Regering actief steun verleent aan initiatieven binnen de Verenigde Naties en de EU om te komen tot een totale ban tegen 2020.

Toen in november ll. (2004) 13 Vlaamse Artsen over de omheining van Kleine Brogel (Amerikaanse atoomwapens)klommen stelden zij dat alleen reeds de gezondheidsschade en schade aan het milieu een totale ban verrechtvaardigt. De Conventie van Geneve en de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (1996) ondersteunen dit streven en legitimeren het in het internationale recht.



De Vlaamse Artsen brengen in het bijzonder in herinnering dat ook juist 90 jaar geleden in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog (Flanders Fields) voor het eerst chemische wapens op grote schaal werden ingezet (Chloorgas, mosterdgas, YPERITE). Tijdens deze oorlog kwamen in IEPER en omgeving meer dan 450.000 mensen om het leven. De heer Akiba, burgemeester van Hiroshima, op bezoek in Ieper in januari ll. was getroffen door de historische en diepmenselijke band tussen IEPER en HIROSHIMA. Zoals het onaanvaardbaar gebruik van chemische wapens leidde tot een wereldwijde ban van chemische wapens binnen de VN, zo zullen ook de nucleaire wapens door àlle[1] partijen volledig moeten worden ontmanteld.

Enkele uitspraken van de Vlaamse Artsen:

Het is dringend nodig dat België in haar buitenlands beleid terug het voortouw neemt zowel binnen Europa als binnen de Verenigde Naties (VN) om het Non-Proliferatie Verdrag (NPV) van de VN uit het slop te halen. Dat Verdrag getekend in 1968 keurde ondubbelzinnig een proces goed naar een totale ban.

Guy Magnus[2] van de Vlaamse Artsen voor Milieu & Maatschappij vindt het gebruik van de kernwapens, naast dat van chemische wapens de ergste massamoord die bestaat in het geweten van de mens en de machthebbers: “Je doodt zonder onderscheid, dus, tegen de Conventie van Geneve, onschuldige en machteloze burgers. In één klap vernietig je het werk van alle gezondheidswerkers en burgers die zich jarenlang hebben ingezet om voor de bevolking een goede gezondheid en ‘tevreden-heid’ op te bouwen. Geen enkele moraliteit, ook niet van eigen volk eerst, kan het bezit van kernwapens verantwoorden”.

Jef De Loof[3] van de Artsen voor Vrede (voorheen Medische Werkgroep voor de Preventie van Kernwapens) stelt het volgende: Beweren dat kernwapens niet bedoeld zijn om te gebruiken is belachelijk en schijnheilig. Zij zijn al gebruikt en met als doel: zoveel mogelijk mensen te doden zonder onderscheid van burgers, kinderen, vrouwen, en militairen”


[1] BELANGRIJKE VOETNOOT: De Vlaamse Artsen willen ook dat de ontwikkeling van kernwapens niet alleen moeten tegengehouden worden in landen als noord-korea en iran, maar dat ook de grootmachten als VSA, China, de Russische Federatie, en landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Israël hun kernwapen volledig moeten afbouwen. De Vlaamse Artsen pleiten daarbij voor een kernwapenvrije Europese Unie. Zij menen dat het nieuwe europa het voortouw moet nemen tot een wereldwijde ban en een houding van twee maten en twee gewichten terzake moet opgeven. Landen verplichten tot het staken van pogingen de atoombom te maken (Noord Korea, Iran,…) veronderstelt ook zelf u het recht te ontzeggen nucleaire wapens te stationeren en gebruiken.

[2] Guy Magnus is voormalig voorzitter van de Vlaamse Artsen voor Milieu en Maatzschppij (VLAMM) en oprichter van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Milieu en Gezondheid. Hij is momenteel verbonden aan de Europese Vereniging voor Onderzoek en Preventie van Beschavingsziekten (European SREH, Brussel)

[3] Jef De Loof is voorzitter en oprichter van de Artsen voor Vrede, voorheen de Medische Werkgroep voor Preventie van Atoomwapens. Hij is huisarts en mede-oprichter van de Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen en oprichter – ere-voorzitter van het Vlaams Eerste Lijns Overleg (VELO)