arch/ive/ief (2000 - 2005)

Boven de wet en de grondwet.
by Antoine Wednesday, Aug. 03, 2005 at 3:42 PM

Boven de wet en de grondwet

Laurette Onkelinx is minister van justitie van België sinds de zomer van 2003. Dinsdag 19 juli, schreef La Libre Belgique over haar twee jaar lange ambtsbekleding als minister van justitie. We horen enkel over haar activiteiten in verband met de erediensten. Met betrekking tot dat onderwerp, is er een "hoofdstuk" over de relaties van mevrouw Onkelinx met de islamitische eredienst, dat niet goed bekend is. De mensen zouden bewust gemaakt moeten worden van dat hoofdstuk omdat het een belangrijk rol speelt in de toekomst van de erediensten in ons land en in de toekomst van ons land.

In maart 1998, werd er een akkoord gesloten met de regering volgens welke een derde van de 68 leden van de Algemene Vergadering van de moslims vervangen zou worden door coöptatie na 5 jaar werking en dat de algemene verkiezingen in 2009 zouden georganiseerd worden.
Meneer Kissi Benjelloun, de voorzitter van de Vereniging van Moskeeën evenals enkele leden van de Islam Federatie van België (Turken) die "ontevreden waren met die overeenkomsten", kwamen in september 2004 samen met de leden van het bureau van de minister van justitie om de hernieuwing te bespreken – achter de rug van de leden van de Moslim Executief. In plaats van een dialoog aan te gaan met het geheel van de vertegenwoordigers van het orgaan van de moslim religie, zoals de leden van het bureau van de minister van justitie hadden aanbevolen, stuurde Kissi Benjelloun op 23 februari 2004 een brief naar de minister van justitie in zijn naam en in naam van enkele leden van de Islam Federatie van België. Kissi Benjelloun en drie andere vertegenwoordigers, ontvangen door mevrouw Onckelinx, kondigden aan dat de moslim gemeenschap voorstander was van het vervangen van de hele Algemene Vergadering.
Dit contact van een handvol moslims is in de woorden van mevrouw Onkelinx de wil van de meerderheid van de moslims geworden. Op 8 april 2004 schreef mevrouw Onkelinx vlug een brief naar het orgaan in functie, waarin ze zei dat de geraadpleegde vertegenwoordigers er de voorkeur aan gaven algemene verkiezingen in te stellen voor de integrale vernieuwing van de Algemene Vergadering.
Op 22 april 2004, zei mevrouw Onkelinx in de Kamer (als antwoord op de vraag van afgevaardigde Clothilde Nyssens): "de andere organisaties die ik ontmoet heb, op hun verzoek, staan allemaal gunstig ten opzichte van de integrale vernieuwing van de Algemene Vergadering." en: "Driehonderdduizend Euro (van het budget van het ministerie van justitie) zijn uit getrokken voor de verkiezingen". Deze financiële belofte werd door de Algemene Vergadering van de Moslims en haar executief gezien als een politieke zet om de beslissing van de moslim gemeenschap af te kopen.

Onder de deskundigen die helpen bij het bestuur van het ministerie van justitie, is er iemand die mevrouw Onkelinx gebruikt als specialist in de relaties met de moslim religie. Dat is Abbès Guenned (*), haar ex-man die, na uit een Turkse gevangenis gered te zijn nu een hoge functie bekleedt in het ministerie van justitie als raadgever van de erediensten, de multiculturele politiek en de grote steden. Hij is de tussenpersoon tussen de minister van justitie Onkelinx en de Vereniging van de Moskeeën bestuurd door Kissi Benjelloun.

Toen het mandaat van de Belgische Moslim Executief ten einde liep op 31 mei 2004, wilde mevrouw Onkelinx niet horen van de overeenkomst die gemaakt was tussen de moslims en de regering in 1998 en deed haar wil gelden, dat wil zeggen: de volledige hernieuwing van de Algemene Vergadering en de Executief.

Op 17 juli 2004, deed mevrouw Onkelinx een wet goedkeuren met het doel een commissie te creëren voor de organisatie van de verkiezingen van het orgaan van de islamitische eredienst en dit in een recordtijd van 4 dagen. Gedurende de plenaire zitting van 17 juli, kondigde mevrouw Clotilde Nyssens aan: "Sommigen hebben ons zeer begrijpelijk hun bezorgdheid te kennen gegeven. Ze vragen zich af waarom, in onze Staat, een bestaand vertegenwoordigend orgaan van buitenaf in vraag kan worden gesteld, op zijn werking worden beoordeeld en vervangen worden door een nieuw orgaan volgens andere regels dan er oorspronkelijk wettelijk werden vastgelegd."

Terwijl mevrouw Onkelinx de goedkeuring van deze wet bevorderde, leek haar vertrouwensman, Kissi Benjelloun actief te werken aan andere aspecten om die moslims te winnen "die niet meewerkten" met onze minister. Op 16 september 2004, werden er 11 huiszoekingen gedaan in de zetel van de moslims evenals in de privé woning van 10 onder hen op verdenking van geld verduistering. Kissi Benjelloun schijnt er iets mee te doen te hebben.

Op 7 maart 2005, in het midden van de verkiezingscampagne, stuurde Kissi Benjelloun een open brief aan de voorzitter van de Moslim Executief met informatie aan alle verantwoordelijken van alle moskeeën, waarin hij het gebrek aan doorzichtigheid van de financiën van de Moslim Executief in twijfel trekt. Nochtans heeft men na negen maanden onderzoek door de overheid, geen onrechtmatigheid kunnen vinden en op 23 juni beval het parket aan de zaak te seponeren.

De Algemene Vergadering heeft de taak de leden van de moslim Executieve te benoemen wiens rol het is de wereldlijke zaken van de religie te beheren. Nochtans, volgens een recente wet, moet er een "screening" gebeuren van de kandidaten, een "screening" die tijd in beslag neemt. Inmiddels, wordt een "tijdelijke commissie" verondersteld de dossiers te beheren. Kissi Benjelloun, de vertrouwensman van Laurette Onkelinx, is een lid van deze tijdelijke commissie samengesteld door haarzelf met het oog op het aanstellen van de toekomstige leden van de Belgische Moslim Executieve.

Op 20 maart 2005 telde het resultaat van de verkiezingen slechts 43.765 stemmen uit 400 tot 500.000 leden van de islamitische gemeenschap. Deze verkiezingen werden dus voor 90 % geboycot door moslims die walgden van de manier waarop de Staat in de persoon van Laurette Onkelinx interfereren in de interne zaken van hun eredienst.

Volgens artikel 21 van de Grondwet: “de Staat heeft niet het recht zich te bemoeien met de benoeming of de installatie der bedienaren van enige eredienst ... .” Maar mevrouw Onkelinx heeft het gedaan en ze blijft het doen, bijgestaan door Abbès Guenned en Kissi Benjelloun, personen van twijfelachtige aard die wanorde creëren in de rangen van hun eigen broeders.

Laten onze politici de democratische orde van dit land te niet doen door een minister die heeft getoond dat ze niet in het belang van België werkt?


(*) Abbes Guenned werd in 1996 onder internationaal arrestatiebevel geplaatst door Marokko op verdenking van handel in drugs en criminele organisatie. In die context werd hij aangehouden en in gevangenschap genomen terwijl hij in Turkije was op aanvraag van het Turkse Hooggerechtshof. Marokko eiste zijn uitlevering. België was tussenbeide gekomen met de hulp van Marc Uyttendaele (de huidige man van Laurette Onkelinx), om een diplomatieke incident te verhinderen en de vrijlating van Abbès Guenned uit de Turkse gevangenis te bewerkstelligen.