arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesactivisten vragen navo om kernwapens te bannen
by christophe callewaert Monday, Aug. 01, 2005 at 6:47 PM

EVERE -- Vredesactivisten van Voor Moeder Aarde voerden vandaag actie aan de het Navo-hoofdkwartier in Evere. Zij protesteren tegen de nucleaire politiek van het militaire bondgenootschap. De actie kaderde in de herdenking van het eerste atoombombardement dat zestig jaar geleden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki verwoestte.

Vredesactivisten vra...
protestdscn9376.jpg, image/jpeg, 600x476

Nu zaterdag is het precies zestig jaar geleden dat de VS een atoomaanval uitvoerden op de Japanse stad Hiroshima. Om dat te herdenken haalde Voor Moeder Aarde de 74-jarige getuige Yoshio Sato naar Belgiƫ. Sato was 15 en woonde op 1 kilometer van 'ground zero'. Twee weken lang stapt hij samen op met een internationaal gezelschap van vredesactivisten die te voet van Ieper naar Kleine Brogel wandelen.

Maandag hield de mars halt in Evere aan de ingang van het Navo-hoofdkwartier. Met een symbolische actie protesteerden de vredesactivisten tegen de nucleaire politiek van de Navo. Een kleine delegatie met Sato en Brussels schepen Bruno De Lille werd ook even ontvangen door een woordvoerder van de Navo. Een dovemansgesprek, zei De Lille achteraf. "De woordvoerder zei dat kernwapens nodig zijn. Niet om ze te gebruiken maar om anderen te verhinderen om ze te gebruiken. Toen we hem zeiden dat de Navo het goede voorbeeld zou kunnen geven, antwoordde hij dat de Navo enkel uitvoert wat de regeringen vragen."

Zo worden we van het kastje naar het muurtje gestuurd, vinden de vredesactivisten. "Onze regering schuilt zich juist altijd achter de Navo," zegt Pol D'Huyvetter van Voor Moeder Aarde. Toen de woordvoerder geconfronteerd werd met het argument dat kernwapens strijdig zijn met het internationaal recht, haalde hij zijn schouders op. "Er gebeurt zo veel in strijd met het internationaal recht." Toch beweerde hij onder de indruk te zijn van de getuigenis van mr. Sato en beloofde hij de bekommernissen van de vredesactivisten over te brengen aan de secretaris-generaal van de Navo.

De betogers hadden ook graag de nucleaire plannen van de Navo in handen gekregen. "Daarmee zouden we naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag kunnen stappen," zegt Pol D'Huyvetter. Enkele actievoerders probeerden dan maar symbolisch wat dichter bij de ingang te komen, maar werden al snel opgepakt door de politie. Elf actievoerders werden gearresteerd.

foto 2
by christophe callewaert Monday, Aug. 01, 2005 at 6:47 PM

foto 2...
brunodscn9334.jpg, image/jpeg, 500x474

foto 3
by christophe callewaert Monday, Aug. 01, 2005 at 6:47 PM

foto 3...
clownsdscn9339.jpg, image/jpeg, 600x476

foto 4
by christophe callewaert Monday, Aug. 01, 2005 at 6:47 PM

foto 4...
arrestatiedscn9374.jpg, image/jpeg, 600x481

Mr. Sato
by cc Monday, Aug. 08, 2005 at 11:31 AM

Mr. Sato...
satopicture.jpg, image/jpeg, 510x396