arch/ive/ief (2000 - 2005)

Shell in Ierland
by Thijs Sunday, Jul. 24, 2005 at 4:39 PM

Een verslag over de plannen van Shell en Statoil om een gaspijpleiding te leggen in Ierland, en het verzet hiertegen.

SHELL TO SEA… SHELL TO HELL

In 1995 werden Ken Saro Wiwa, een Nigeriaanse schrijver, en 8 andere Ogonis opgehangen door de Nigeriaanse regering, omdat ze opkwamen tegen de milieuschade aan de Niger Delta door Shell.
10 jaar later zitten 5 Ieren in hechtenis omdat opkomen tegen de milieuschade aan hun land als Shell kan doorgaan met hun plannen.

In County Mayo, het westen van Ierland, wil Shell, ons allen bekend, een gaspijpleiding leggen op het land van een aantal boeren. Het hoog gerechtshof verplichtte de plaatselijke bevolking om hier aan mee te werken, maar 5 mensen weigerden om Shell op hun land te laten, en die zitten nu in hechtenis tot ze de uitspraak van het hooggerechtshof aanvaarden. Willie Corduff, Philip McGrath, Brendan Philbin, Vincent McGrath and Michael O’Suighin zitten van begin jullie in Cloverhill prison in Dublin.
Achtergrondinformatie
In Mayo plannen Shell en Statoil, in overeenstemming met de Ierse regering, om:

Land van de plaatselijke bevolking te stelen,om er een hogedruk gasleiding te leggen die tot vlak bij hun huizen loopt. De druk in de pijpleiding zal 4 keer hoger zijn dan de druk in de grootste gaspijpleiding in Ierland. Die leiding zal door moerasachtig land lopen, dat gevoelig is voor grondverzakkingen.

Een gasraffinaderij bouwen op onstabiel moerasland, en deze zou gebouwd worden met methodes die nog nooit geprobeerd zijn om het moeras te stabiliseren. De bouw van dit complex zal veel verkeer veroorzaken in dit mooie stukje natuur. Uitstoot van de raffinaderij zal het dichtbije Carrowmore Lake vervuilen, wat de bron is van de regionale watervoorziening, en door de VN als natuurgebied beschermd.

Toxisch afval in Broadhaven Bay pompen,terwijl dat deze baai een broedplaats is voor dolfijnen en walvissen. Lood, nickel, magnesium, fosfor, chroom, arsenicum, kwik en het radioactieve radon zullen in de baai gepompt worden, en door de circulaire stroming in de baai zullen al die afvalstoffen daar blijven.Volgens een milieu-impact studie uitgevoerd door Shell zal er geen negatieve impact zijn op het milieu, maar een studie uitgevoerd door de universiteit in Cork vertelt het tegendeel.De Ierse regering geeft Shell en Statoil het gas voor bijna niets, en verwachten dat de Ieren dit dan terugkopen. In 1975 was er voor olie en gasbedrijven een belastingspercentage van 50%, een automatisch aandeel van 50% voor de regering, en royalties van 6%-7%. In 1987, na gelobby door de bedrijven, verdween het overheidsaandeel en de royalties. In 1992, na meer gelobby, werd het belastingspercentage verlaagd tot 25%, en 100% fiscale aftrekbaarheid voor hun kosten.

Het hooggerechtshof gaf Shell de toelating om met de werken te beginnen, en normal gezien gingen de werken beginnen eind mei.Ze hadden natuurlijk niet op het verzet gerekend!

De pijpleiding.
Dit is de eerste keer dat zo’n pijpleiding gebouwd wordt, normal gezien gaan gaspijpleidingen met onverwerkt gas niet over land. De pijp zal ook uit andere pijpen bestaan waardoor hydraulische vloeistof, kuisende zuren en afval zal vloeien. Dit is een hogedruk pijpleiding, 345 bar druk voor het gas, en 610 bar voor de zuren en de hydraulische vloeistof. Het gas is onverwerkt, wat wil zeggen dat er ook geen geurstof is aan toegevoegt. Dit zorgt er voor dat lekken niet ruikbaar zijn. Dit is niet de normale gang van zaken voor een gaspijpleiding.In andere plaatsen wordt het gas ovel land gepompt met een veel lagere druk, het wordt geraffineert op zee, en er is geurstof aan toegevoegd. Deze ontwikkeling is zal een precedent zijn, waardoor er geen specifieke legislatie bestaat hierover. De hoge druk is nodig omdat gas rechtstreeks uit zee gepompt wordt, in de plaats vanuit een raffinaderij op zee.Het protest, een samenvattingDe plaatselijke bevolking blokkeerde de werken, en zorgde er voor dat deze niet konden beginnen.

Een actiekamp ging door in het begin van juni, waar vele activiesten en plaatselijke mensen aan deelnamen. Arbeiders van een electriciteitsbedrijf gingen met 80 in collectieve staking als steun, en truckchauffeurs die goederen voor de constructie kwamen leveren, stapten uit en deden mee. Shell was dit natuurlijk beu, en ging naar het gerecht, waar ze claimden dat ze € 25000 verlies deden per dag dat ze niet konden werken. Het hooggerechtshof verplichtte de plaatselijke bevolking om het protest te staken, en om Shell hun gang te laten gaan. Omdat niemand hier mee akkoord ging, zitten er nu 5 mensen in hechtenis, tot ze Shell toelaten om hun land en hun streek te vernietigen met vervuiling en een potentieel gevaarlijke pijpleiding, en dit alleen omdat het goedkoper is dan op zee te raffineren.
Momenteel zijn er steunbetogingen voor ‘The Rossport 5’ (Rossport zijnde het dorp waar de 5 gevangenen vandaan komen) over het hele land, waar een massa mensen op af komen. In verschillende steden wordt er om de paar dagen het plaatselijke Shell depot geblokkeerd als steun en om druk uit te oefenen op Shell, Statoil en de Ierse regering.

Meer diepgaande informatie vind je op http://www.shelltosea.com en op http://www.indymedia.ie.
Emailen kan naar info@corribsos.com
Als steun kan je altijd schrijven naar de gevangenen: Willie Corduff, Philip McGrath, Brendan Philbin, Vincent McGrath en Michael O’Suighin, Cloverhill prison, Clondalkin, Dublin 22, Ireland.