arch/ive/ief (2000 - 2005)

Overlevende Hiroshima te voet van Ieper naar Kleine Brogel
by Pol D’Huyvetter, Voor Moeder Aarde Saturday, Jul. 23, 2005 at 1:45 PM

Brussel – Ieper, 23 juli 2005 – Dinsdagochtend 26 juli vertrekken vredesstappers aan het Stadhuis van Ieper naar de Amerikaanse kernwapenbasis van Kleine Brogel waaar ze zullen aankomen op zaterdag 6 augustus, precies de 60ste verjaardag van het atoombombardement van Hiroshima. De stappers roepen op voor een wereldwijd verdrag tegen kernwapens. Mr. Yoshio Sato, een 74-jarige overlevende van het atoombombardement van Hiroshima reist speciaal naar ons land om de stappers moed toe te spreken en twee weken lang te getuigen over de gruwelijkheid van een atoombombardement.

Overlevende Hiroshim...
op_weg_naar_gent.jpg, image/jpeg, 600x450

Meer dan 20, of bijna alle Vlaamse burgemeesters langs de 250 km lange route hebben ondertussen hun actieve steun en medewerking toegezegd aan dit initiatief met o.a. officiële ontvangsten op de gemeentehuizen en het aanbieden van kampplaatsen voor de stappers. Verschillende gemeenten organiseren ook bijkomende activiteiten zoals o.a. een Japanse tentoonstelling ‘de Atoombom en de mensheid” welk ingericht wordt in Roeselare, Gent, Aalst, Leuven en Peer. De gemeenten Peer en Gent zijn dit jaar de gastgemeenten voor respectievelijk de Hiroshima en Nagasaki herdenkingen.

Vorige week vertrok ook een oproep van de burgemeesters Theo Kelchtermans (Peer), Anne-Marie Lizin (Huy), Bruno De Lille (waarnemend Brussel), Frank Beke (Gent), Ingrid Pira (Mortsel), Jean-Luc Dehaene (Vilvoorde), Luc Dehaene (Ieper) en Patrik Vankrunkelsven (Laakdal) naar alle 589 Belgische burgemeesters om hen uit te nodigen voor de Hiroshima herdenking te Peer welke georganisseerd wordt i.s.m. Voor Moeder Aarde vzw. De burgemeesters roepen hun collega’s ook op om verdere acties te ondernemen in hun gemeenten, en zeker lid te worden van het Mayors for Peace netwerk mocht dit nog niet gebeurd zijn. Vandaag hebben reeds 238 Belgische burgemeesters gehoor gegeven aan de oproep van de burgemeester van Hiroshima voor een kernwapenvrije wereld tegen uiterlijk 2020.

De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden respectievelijk op 6 en 9 augustus 1945 herschapen tot een hellevuur, waarbij naar schatting 237.062 dodelijke slachtoffers vielen. Vandaag zijn volgens het Stockholm International Peace Research Institute 27.600 kernkoppen voorradig, waarvan 13.470 operationeel, genoeg om elk levend wezen op aarde tientallen malen te doden. De burgemeester van Hiroshima roept in een brief op de actie van Voor Moeder Aarde vzw te ondersteunen.

In een brief aan Voor Moeder Aarde vzw roept de burgemeester van Hiroshima, Akiba Tadatoshi, zoveel mogelijk mensen op om deel te nemen aan de vredesvoettocht van Ieper via het NAVO-hoofdkwartier naar de kernwapenbasis van Kleine Brogel. Volgens Akiba Tadatoshi is dit vandaag een belangrijk initiatief dat het gebruik van twee maten en gewichten rond de problematiek van de kernwapens van de Westerse landen blootlegt. De burgemeester verklaart dat deze voettocht de onverschilligheid rond de opslag van massavernietigingswapens in Europa kan doorprikken.

De vredestocht vertrekt in Ieper en gaat via het NAVO-hoofdkwartier naar de Amerikaanse kernwapenbasis Kleine Brogel. Met de voettocht wil Voor Moeder Aarde dat de kernmachten en de NAVO-lidstaten werk maken van een verdrag voor een wereldwijd verbod op kernwapens zoals vastgelegd in het Non-Proliferatie verdrag (NPT). België moet de Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel verwijderen als vertrouwenswekkende maatregel, zeker na het mislukken van de laatste Toetsingsconferentie van het NPT in mei en de bijeenkomst van de Ministers van Defensie van de NAVO op 9 juni jl. waarbij de NAVO Defensieministers blijven zweren bij nucleaire afschrikking.

Na de Belgische Senaat keurde nu ook de Belgische Kamer op 13 juli een resolutie goed waarin gevraagd wordt naar de geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. De regering gaf echter voorlopig nog geen blijk om de parlementsleden te volgen in hun stelling. Met de voettocht willen de organisatoren daarom de druk opvoeren zodat de Belgische regering niet bezwijkt onder de druk van Washington, Parijs en Londen. “De regering moet de democratische wil van de bevolking, vandaag geruggesteund door honderden burgemeesters en zowel Senaat en Kamer volgen. De Amerikaanse kernwapens moeten vandaag terug naar afzender gestuurd worden en er moet dringend werk gemaakt worden van de denuclearisatie van de NAVO en EU” aldus Pol D’Huyvetter, woordvoerder van Voor Moeder Aarde vzw.

De voorbije maanden ondertekenden 238 Belgische burgemeesters de oproep voor een wereldwijde afbouw van alle kernwapens tegen 2020. Door hun toetreding tot het netwerk Mayors for Peace (burgemeesters voor de vrede) steunen ze de verzuchting van de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki voor een kernwapenvrije wereld tegen 2020. In Vlaanderen is reeds meer dan de helft van de burgemeesters intussen lid van het netwerk.

Met bijna 30.000 kernkoppen op onze planeet kunnen we vandaag niet gewoon blijven toekijken. Akiba Tadatoshi hoopt dat veel mensen in solidariteit met de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki tijd zullen vrijmaken om deel te nemen aan deze vedestocht, al is dit voor 1 dag. In Vlaanderen zijn ondertussen meer dan de helft van de Vlaamse burgemeesters lid geworden van het Mayors for Peace netwerk, een netwerk dat onder leiding van Akiba Tadatoshi de totale afschaffing van alle kernwapens eist tegen 2020.

De stappers vertrekken op dinsdag 26 juli aan het stadhuis van de vredesstad Ieper en stappen via het NAVO-hoofdkwartier in Brussel naar de geheime NAVO-kernwapenbasis van Kleine Brogel. Langs de route worden ze in de meeste gemeenten ontvangen door de burgemeester of een vervanger.

Ieper wordt soms het Hiroshima van de Eerste Wereldoorlog genoemd. Op 22 april 1915 - 90 jaar geleden - werd in Ieper voor het eerst massaal gifgas ingezet toen 5.700 flessen chloorgas werden opengedraaid. Ook daarna werd nog op grote schaal gifgas ingezet. Vandaag zijn chemische wapens bij verdrag verboden.

Ook kernwapens moeten via een wereldwijd verdrag verboden worden. We vragen een denuclearisering van de NAVO. Op de NAVO-luchtmachtbasis van Kleine Brogel liggen waarschijnlijk 10 à 20 - Amerikaanse B61 kernbommen met een dodelijke kracht die tot 280 maal de bom op Hiroshima overtreft. In 1945 stierven in Hiroshima door die ene atoombom 140.000 mensen. In Europa liggen in totaal naar alle waarschijnlijkheid 480 Amerikaanse kernwapens. De VS is het enige land dat kernwapens heeft opgesteld op het grondgebied van een ander land.

Vandaag hebben reeds veel burgemeesters hun steun toegezegd aan de voettocht en officiële ontvangsten werden reeds toegezegd in o.a. Ieper, Zonnebeke, Roeselare, Pittem, Tielt, Deinze, Gent, Destelbergen, Laarne, Wetteren, Aalst, Brussel, Bertem, Leuven, Beringen, Leopoldsburg, Hechtel en Peer. Met de Hiroshima herdenking op 6 augustus te Peer/Kleine Brogel start een vredeskamp tot 9 augustus, de dag waarop het Nagasaki atoombombardement wordt herdacht. De Nagasaki herdenking gaat door te Gent.

De voettocht krijgt verder de steun van de Abolition 2000 België, het Belgisch netwerk voor de afschaffing van alle kernwapens. Ook de Vlaamse Vredesweek en een groeiend aantal andere organisaties steunen het initiatief.

Praktisch

Je bagage hoef je niet te dragen, we zorgen voor een busje. Het gerenommeerde Federatie Kollektief Rampenplan uit Nederland zorgt voor uitstekende vegetarische en veganistische maaltijden. We kamperen, dus best jouw tent meebrengen. Voor drie biologische maaltijden per dag, overnachting en deelname betaal je 10 euro per dag: een zachte, democratische prijs. Alcohol en druggebruik wordt ontraden, terwijl huisdieren ook thuisblijven. We stappen gemiddeld 25 km per dag. Schrijf je zo snel mogelijk in zodat de organisatoren een duidelijk beeld krijgen welke afspraken ze best maken i.v.m. kampeerplaatsen, voedselinkopen, afspraken met gemeentebesturen, enz.

Route

Di. 26 juli Ieper – Roeselare: Visuele actie start
Wo. 27 juli Roeselare - Tielt
Do. 28 juli Tielt – Gent
Vr. 29 juli Gent - Aalst
Za. 30 juli Aalst – Brussel
Zo. 31 juli Rustdag en actietraining
Ma. 01 aug NAVO (Evere): Visuele actie, 10u30 NAVO Evere
Di. 02 aug Brussel - Leuven
Wo. 03 aug Leuven – Diest
Do. 04 aug Diest - Leopoldsburg
Vr. 05 aug Leopoldsburg - Kleine Brogel
Zat. 06 aug Hiroshima herdenking Peer, Visuele actie 12u00, basis Kleine Brogel
Zon. 07 aug Vredesactiekamp
Ma. 08 aug Vredesactiekamp
Di. 09 aug Nagasaki herdenkingsactie Gent, Visuele ceremonie met Japanse lantaarnlichtjes

De brief aan de burgemeesters
by Voor Moeder Aarde Saturday, Jul. 23, 2005 at 1:48 PM

download PDF (77.6 kibibytes)

Minister Bot (Nl) vindt het bombardement een goede zaak!
by Fernand Ronsmans Wednesday, Aug. 03, 2005 at 10:25 PM

Een zeer mooi initiatief uiteraard, spijtig dat ministers van defensie zich weigeren als mensen te profileren, maar wat te bedenken van deze uitspraak: "18 augustus 1945 staat in mijn geheugen gegrift. Toen het bericht kwam dat er twee atoombommen op de Jappen waren gegooid, juichten we allemaal in het kamp. Ik denk nog steeds dat het een goede beslissing was van de Amerikanen." Dit zei de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, de heer Bot, en de woorden werden gepubliceerd in de bijlage Intermezzo (pag 2)van De Volkskrant van zaterdag 3 juli 2004.

Kan dat zomaar (blijven) geduld worden, want nergens las of hoorde ik daar ooit enige reactie op.