arch/ive/ief (2000 - 2005)

Flightcare / Interview NL+FR Maria Vindevoghel: moet klokkenluider de schuld krijgen?
by raf Friday, Jul. 22, 2005 at 10:52 AM

Bij het bedrijf Flightcare, dat op de luchthaven van Zaventem vliegtuigen en passagiers “afhandelt”, steekt het niet zo nauw met de reglementen. De vakbonden bij het bedrijf hebben dat de afgelopen dagen herhaaldelijk gezegd. Zo is er sprake van het onverantwoord opslaan en laden van radio-actief materiaal. Maar waarom komen de bonden nu pas naar buiten met de klachten? (interview van 20 juli)

Het lijkt erop dat ze wraak willen nemen op het bedrijf Flightcare dat op woensdag 13 juli vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel heeft ontslagen. We stelden deze en andere vragen aan enkele delegees op woensdag 20 juli toen werknemers en sympathisanten actie voerden bij Flightare.

Vraag: Maria Vindevoghel, is het niet onverantwoord van de vakbonden zo lang gezwegen hebben over het veiligheidsprobleem?

Maria Vindevoghel: We hebben daar niet over gezwegen. Dat staat al maanden op het comité (van Veiligheid en Preventie, nvdr.). Het feit dat ge als afgevaardigde een inspectie moet roepen, toont dat we al heel veel tussengekomen zijn. Ge gaat niet naar een inspectie als ge het niet eerst twee drie keren op het comité gezet hebt. Dat is de normale gang van zaken. Ge komt tussen op het comité, ge zegt dat twee-drie maanden. Het raakt niet geregeld, er zijn ondertussen een aantal zaken waarvan ze zeggen dat ze ze geregeld hebben. Maar we zagen dat dat toch niet in orde kwam. Dus hebben we dat laten vaststellen door de inspectie omdat we zagen dat dat niet opgelost geraakte. Dus het feit dat er een inspectie geroepen is, is omdat wij al maanden daarrond tussenkwamen.
Er is het feit dat wij het dossier van de inspectie zelf niet gekregen hebben. Wij hadden gevraagd van dat toe te voegen aan het verslag van het comité, maar dat is niet gebeurd. Wij wisten zo bij voorbeeld niet dat de inspecteur datums vastgelegd had. Hij had gezegd: bepaalde zaken zijn zo gevaarlijk of zo belangrijk voor de werknemers, die moeten binnen een bepaalde termijn afgehandeld zijn. Die communicatie hebben wij van de werkgever niet gehad. Hij heeft ons een aantal punten gezegd, “we gaan dat en dat oplossen”. Maar door het feit dat we zagen dat het niet opgelost is, zijn we blijven tussenkomen. Dus wij hebben niet anders gedaan, al maanden, dan daarop te blijven tussenkomen om die problemen op te lossen.


Question : Maria Vindevoghel, certains ont comme l’impression que les syndicats ne sortent que maintenant ce grave problème du materiel radio-actif. Pourquoi vous avez attendu aussi longtemps pour sortir ce dossier?

Maria Vindevoghel: On n’a pas attendu. On est intervenu depuis des mois, depuis six mois. Quand on a constaté ce problème, on est intervenu au comité (de Prévention et Sécurité ndlr.). C’est notre travail normal, on intervient, ça se met sur l’agenda et on espère que le patron va résoudre. Si l’employeur ne resouds pas le problème, alors apres quelques mois on a demandé a l’inspecteur de venir constater. L’inspecteur est venu en avril. Il a constaté, il a fait un dossier avec les dates que l’employeur doit résoudre le problème. Un mois après au comité on demandé un rapport. L’employeur nous a donné un résumé du rapport de l’inspecteur qui n’etait même pas complet. On a du reprendre maintenant contact avec l’inspecteur, pour prouver que le probleme n’était toujours pas résolu.
C’est quand même incroyable que l’employeur joue comme-ça avec la santé et même avec les passagers. C’est nous qui ont mis ça tout le temps sur le tapis. On ne peut pas dire que ce n’est pas nous.