arch/ive/ief (2000 - 2005)

Directie Flightcare erkent problemen: speciale commissie moet oplossing zoeken
by christophe callewaert Wednesday, Jul. 20, 2005 at 6:43 PM

ZAVENTEM – De directie van Flightcare erkent dat er vanalles fout loopt in het bedrijf en is bereid daarover te praten. Er komt een commissie die na de zomer naar een oplossing zal zoeken voor de sociale problemen. Dat is het resultaat van de eerste verzoeningsgesprekken onder leiding van de sociale bemiddelaar. De vakbonden blijven wel een snelle oplossing eisen voor de meest dringende problemen waaronder het ontslag van vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel.

Sinds maandag trekken de bonden rond met een bundel klachten over de arbeidsomstandigheden bij luchthavenafhandelaar Flightcare en dat blijft niet zonder resultaat. Dinsdagavond werden ze ontvangen op het kabinet van minister van Arbeid Freya Vanden Bossche. Volgens Sandra Langenus van het ABVV leek de kabinetchef van Vanden Bossche de klachten van de vakbonden ernstig te nemen. De minister stelde ook een sociale bemiddelaar aan die de twee partijen rond de tafel moest brengen. Tijdens een eerste korte verzoeningsgesprek werd beslist om een commissie op te richten met technici van het kabinet, de leden van de ondernemingsraad, de vakbonden en de directie die na de zomer een oplossing moet zoeken voor de vele problemen die door de vakbonden werden geregistreerd (zie berichtgeving van gisteren).

Maar dat vinden de vakbonden niet genoeg. Zij willen in de komende dagen al een oplossing voor de meest dringende problemen. “Het probleem van de flexibele uurroosters en de tijdelijke contracten is te dringend om zolang te wachten,” aldus Lode Verschingel van de christelijke vakbond ACV. Daarover wordt vrijdag verder onderhandeld. Dan zal ook het ontslag van vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel – probleem 9 zoals Verschingel het uitdrukte – op tafel komen. De directie zou voor het eerst sinds het ontslag ook uitleg willen geven bij haar motivering om Vindevoghel de laan uit te sturen.

Volgens Lode Verschingel heeft het weinig zin om in het najaar een akkoord te sluiten over de globale problematiek als het ontslag van Vindevoghel niet wordt ingetrokken. “Wij gaan geen delegee opofferen voor betere werkomstandigheden. Een delegee moet juist toezien op de correcte uitvoering van een akkoord. Zonder stevige delegatie zal er van gelijk welk akkoord geen letter worden waar gemaakt.”

De vakbonden blijven ondertussen wel actie voeren. Vandaag werd een gebouw van Flightcare bezet door vakbondsmilitanten. “Wij hebben gemerkt dat er enkel naar ons geluisterd wordt als we actie voeren,” zegt Lode Verschingel.

Veiligheid?
by Pierre M Thursday, Jul. 28, 2005 at 1:22 PM

Opmerkelijk in alle berichtgeving (en niet alleen in deze op indymedia) is dat er blijkbaar niemand graten inziet dat er mensen zijn die vinden dat ze zomaar de beveiligde zone binnen en buiten kunnen lopen.
Dit toestaan, ook aan vakbondsafgevaardigden, creert op een actieve manier een cultuur van laksheid. Wanneer er zich ooit problemen zullen voordoen op de luchthaven van Zavemtem zal er natuurlijk 'niemand' schuld hebben.
Dit scenario kan vandaag niet uitgesloten worden. Zelfs een mediagenieke MV moet zich aan elementaire veiligheidsregels houden!
Een andere opmerking 'de vele vakbondsmilitanten' zijn bijna uitsluitend vakbondsdelegues die vrijgesteld zijn werk en voornamelijk opkomen voor hun eigen machtsbasis.
Ik heb dan ook de indruk dat de 'vele problemen' meer een chantage (media) middel zijn, eerder dan echte problemen.