arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Heb Uw zeg over de EU-gondwet" ! Dag 1 op de Gentse Feesten
by Raf Verbeke Saturday, Jul. 16, 2005 at 10:22 PM

Dag 1 van de actie "Heb Uw zeg" over de Europese grondwet op de Gentse Feesten. De inzamelactie voor het verzoekschrift van Georges Debunne, Jef Sleeckx en Lode Van Outrive.

Eddet gezien in Baudelo... Parlez vous
Ne parasol, nen triporteur... Parlez vous
Mee portretten van Georges Debuun
Van "Eb deuwe zeg" waar est van duun ?
Hinke pinke parlez vous....


Voila, dat is het erste stroofje van het Apekot-lied met als tekst een dagelijks sfeerbeeld in het Gents van de actie.

Een groep Gentenaars heeft immers de handen ineen geslagen om dagelijk tussen 14 uur en 20 uur handtekeningen op te halen in de Bibliotheekstraat, tussen Baudelo en Sint-Jacobs.

De stand bestaat uit een oude bakfiets en een grote parasol met naast intekenlijsten en campanje-affiches een heel knap en duidelijke vraag- en antwoordspel rond de EU-Grondwet.
Voorts een DVD die gebruikt werd in de Nederlandse NEE-campanje en niet te vergeten: het 482 paginas dikke nederlandstalige exemplaar van de grondwet himself met protocollen en bijlagen bij. Stel je voor ! op het grootste culturele volksfeest van Europa !

"Gent ontvangt de Schelde in haar tocht vanuit Frankrijk naar Nederland. 10 dagen lang wordt Gent de bindplaats tussen het Franse NON en het Nederlandse NEE aan het neo-liberale Europa." zegt Thomas Weyts, een van de gangmakers van de actie. Hij merkt op deze eerste opwarmingsdag waar gezien de openingsstoet van de Gentse Feesten slechts korte tijd is kunnen ophalen veel simpathie voor de actie. Maar toch ook veel vragen. " De parlementairen zijn toch verkozen ! Moeten we hén het werk niet laten doen?" is een veel gehoorde opmerking.

Eddy Decreton, militant van het ACOD, de enige nationale professionele centrale die zich tegen de grondwet heeft uitgesproken wijst op de vele Nederlanders die langskomen aan de stand. Zowel voor als tegenstemmers. "Hun meningen zijn verdeeld. Maar allen zijn zij fier dat zij hebben kunnen stemmen."

Foto's zijn pas morgen te zien. We kunnen dan ook ook gen sfeerbeeld laten zien om nog nieuwe standwerkers aan te trekken. Wie mee wil doen neemt kontakt op met Thomas Weyts:
0497/93.33.01.

Of kom gewoon eens kijken. Neem een paar intekenlijsten mee of print ze uit vanop http://www.neetegendeeuropesegrondwet.be

Commentaren op het gebeuren, suggesties voor initaitieven, animatie, muziek, liedjes, getuigenissen, voorstellen...
Het is allemaal welkom ! Op deze site of bij

carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Wie exemplaren wil van de DVD of de powerpointvoorstelling van het vraag en antwoordspel wil opgestuurd krijgen geeft maar een seintje.

foto
by raf Tuesday, Jul. 19, 2005 at 8:49 AM

foto...
gentse_feesten_010.jpg, image/jpeg, 450x600

foto 2
by raf Tuesday, Jul. 19, 2005 at 8:50 AM

foto 2...
gentse_feesten_009.jpg, image/jpeg, 450x600