arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Fotoreportage] Actie op de luchthaven tegen ontslag Maria Vindevoghel
by christophe callewaert Saturday, Jul. 16, 2005 at 12:35 PM

ZAVENTEM -- Een dag lang probeerden de vakbonden het luchtverkeer op Zaventem te verstoren. Ze doen dat uit protest tegen het ontslag van vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel. Vanaf maandag zouden de acties kunnen verharden.

[Fotoreportage] Acti...
dscn9084pamflettenuitdelen2.jpg, image/jpeg, 600x458

foto 2
by christophe callewaert Saturday, Jul. 16, 2005 at 12:35 PM

foto 2...
dscn9087notredelegue2.jpg, image/jpeg, 522x600

De vakbonden begonnen er vroeg aan. Om vier uur stonden ze al pamfletten uit te delen aan de parking waar de werknemers van de eerste shift hun wagen parkeren.

foto 3
by christophe callewaert Saturday, Jul. 16, 2005 at 12:35 PM

foto 3...
dscn9120sporenbezetten2.jpg, image/jpeg, 600x450

De collega's van ACV-Transcom steken een handje toe en blokkeren de sporen in het treinstation onder de luchthaven. Dat zorgt voor flinke vertraging op de lijn Brussel-Zuid-Nationale Luchthaven. Treinen worden omgeleid. Werknemers die met de trein komen, worden aangespoord zich aan te sluiten bij de staking.

foto 4
by christophe callewaert Saturday, Jul. 16, 2005 at 12:35 PM

foto 4...
dscn9132piket2.jpg, image/jpeg, 499x600

Aan het piket bij de ingang van de afdeling Cleaning waar Maria Vindevoghel werkt, staat heel wat volk. Een ex-collega, die nu in een ander luchthavenbedrijf werkt, stopt aan de slagboom en wil het zelf uit de mond van Maria horen: “Weet je heel zeker dat je niets verkeerd hebt gedaan?” Maria legt voor de zoveelste keer het incident uit. “Ze willen je pakken omdat je een lastpost bent, hé,” reageert de ex-collega.

foto 5
by christophe callewaert Saturday, Jul. 16, 2005 at 12:35 PM

foto 5...
dscn9136krantlezen2.jpg, image/jpeg, 600x450

foto 6
by christophe callewaert Saturday, Jul. 16, 2005 at 12:35 PM

foto 6...
dscn9140slagboom2.jpg, image/jpeg, 600x460

Aviapartner staakte niet mee. Enkele vakbondsmensen van deze enige concurrent van Flightcare op Zaventem kwamen wel een kijkje nemen aan het piket. Met de vakbonden van Flightcare hadden ze ook afgesproken dat Aviapartner geen taken van de stakende Flightcare-werknemers zou overnemen. “Ik hoop dat er zich nog wel collega's bij de acties zullen aansluiten. Uiteindelijk zitten wij bij Aviapartner met gelijkaardige problemen,” zegt Dominique, een jonge syndicalist bij Aviapartner.

foto 7
by christophe callewaert Saturday, Jul. 16, 2005 at 12:35 PM

foto 7...
dscn9159lodeenmaria2.jpg, image/jpeg, 600x468

Lode Verschingel (de vakbondsman van het ACV die vaak in het nieuws kwam tijdens de DHL-saga) en Maria Vindevoghel overleggen hoe het verder moet. De vakbonden willen de werkgever pijn doen, maar die beschikt over een arsenaal tactieken omdat te bemoeilijken. Wanneer de vakbonden met de werkende personeelsleden van Flightcare aan de incheckbalies willen discussiëren, worden ze tegengehouden door een rij agenten – de vrienden van het repressie-apparaat zoals Lode Verschingel hen toesprak. “Het gaat hier om de correcte uitoefening van het alom bekende stakingsrecht,” probeert hij hen te overtuigen.

foto 8
by christophe callewaert Saturday, Jul. 16, 2005 at 12:35 PM

foto 8...
dscn9200balie2.jpg, image/jpeg, 600x450

De werknemers aan de balies zeggen heel eerlijk dat ze bang zijn om te staken. "De tijdelijke contracten die staken, worden ontslagen."

Ongeduldige reizigers beginnen te morren. Enkele heethoofden uiten luidkeels hun woede over de vakbondsactie. Lode Verschingel probeert de passagiers aan zijn kant te krijgen. “Tijdelijke en deeltijdse contracten, flexibiliteit die niet meer te houden is, ... Aan die wantoestanden proberen de delegees al jaren iets te doen. Tevergeefs want die die zich het hardst inzetten, worden op straat gegooid.”
“Het is dankzij de vakbonden dat jullie op vakantie kunnen gaan,” voegt Bert Verhoogen, ex-delegee van DHL die daar een paar jaar geleden ontslagen werd, er aan toe.

Ook Maria mengt zich: "Het is de werkgever die dit probleem heeft gecreëerd. het is de werkgever die er voor zorgt dat de passagiers niet kunnen vertrekken. Vande Velde kan dit probleem in twee minuten oplossen.” Vande Velde is de HR-directeur die de ontslag mail van Maria Vindevoghel onderschreef.

foto 9
by christophe callewaert Saturday, Jul. 16, 2005 at 12:35 PM

foto 9...
dscn9211roodgroen2.jpg, image/jpeg, 600x450

Alle acties worden georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront. "Dat Maria groen is en ik rood, maakt geen verschil. Wij hebben dezelfde ideologie: we vechten voor de rechten van de arbeiders. Wat hier gebeurt, is voor alle syndicalisten onaanvaardbaar," aldus een vakbondsafgevaardigde van het ABVV.

foto 10
by christophe callewaert Saturday, Jul. 16, 2005 at 12:35 PM

foto 10...
dscn9240bezetten2.jpg, image/jpeg, 600x487

Later wordt ook nog even de toegangsweg tot de luchthaven bezet. De politie komt algauw tussen. De rechter legde de stakende werknemers ondertussen een dwangsom van 6500 euro op per reiziger die ze verhinderen om het vliegtuig te nemen. Ook het blokkeren van de weg valt daaronder.

proficiat aan wie wel wil werken.
by de jonck Sunday, Jul. 17, 2005 at 11:22 AM

proficiat voor de mensen die wel bleven werken. Arbeiders en bedienden aan de luchthaven zijn er ten dienste van de reizigers. Niet tegen de reizigers. Het stakingsrecht mag geen wapen zijn. Maria moet dit gewoon voor de bevoegde rechtbank brengen. Een vakbond kan haar daar misschien in helpen. Nogmaals : "proficiat voor de mensen die wel aan het werk bleven".

acties
by Vanglabeke Noêl Monday, Jul. 18, 2005 at 2:15 PM

U hebt blijkbaar geen benul van patronale strategie
en arrogantie.Het is voor het patronaat lekker meegenomen om de vakbond nog eens extra zwart te maken en te beschuldigen van onverantwoorde acties.Aan uw reactie te zien zijn ze daar al goed in geslaagd

Ontslag Maria
by Vanglabeke Noêl Monday, Jul. 18, 2005 at 2:25 PM

Velen met mij steunen Maria in haar terechte strijd tegen haar ontslag.Proficiat aan alle mensen die haar steunen en de rode kaart voor patronaat en werkwilligen,de ene om hun vuile strategie de andere om hun egoisme en collaboratie .

Ongelooflijk
by de jonck Monday, Jul. 18, 2005 at 10:20 PM

Ongelooflijk hoe je afgeeft op het patronaat. Dank zij werkgevers en klanten (reizigers) kan je je boterham verdienen. Je hebt een kontrakt met je werkgever om voor de reizigers te zorgen. Dan moet dat maar gebeuren ook. Stakingen als wapen gebruiken en daarmee onschuldigen gijzelen is fout. Ik denk dat de vakbond dat nu begrepen heeft en zijn strategie gaat aanpassen. Hadden ze gekozen voor een aangekondigde staking waarop reizigers zich konden voorbereiden, dat had er misschien nog kans geweest op sympatie. Maar zelfs nu nog kiest die vakbond voor onaangekondigde akties. Ongelooflijk fout. Heel die aktie staat niet in verhouding tot dat ene ontslag. Maria was ten andere al verwittigd (zie fax).

Werken om voor de reiziger te zorgen???
by Van den Bossche Tuesday, Jul. 19, 2005 at 9:00 PM

Beste
Werken beste heer moet men kunnen doen in de beste werkomstandigheden en onder normale voorwaarden en overeenkomsten. Niet tegen 50° kuisen in een vliegtuig dat stil staat omdat jij confortabel op reis zou kunnen gaan.
Ik zou zeggen dat je zelf een werkgever bent? Ook werkgevers moet zich houden aan de wetten en veiligheidsvoorschriften. Ook jij moet je afval sorteren. Moeten werkgevers de wetten niet respecteren volgens U? Mogen zij zich alles permiteren omdat jij op verlof zou kunnen gaan? Als men dit voor de rechtbank moet brengen dan duurt een uitspraak misschien 5 jaar. Ik hoop dat in die tijd je vliegtuig niet wordt opgeblazen omdat werknemers door een te hoge druk en slechte werkomstandigheden niet meer in staat zijn Uw veiligheid te garanderen. Wie is daar verantwoordelijk voor???? Ook de werknemer of de werkgever die zich kan permiteren het onmogelijke te vragen. Het blijven mensen mijnheer, zoals U en ik, geen Brabandse trekpaarden. Die worden dezer dagen beter behandeld.

nog even wat commentaar
by Van den Bossche Tuesday, Jul. 19, 2005 at 9:10 PM

Trouwens verwittigd? Het getuigd alvast van weinig eer als je ziet hoe de HR verantwoordelijke zich met leugens probeert uit de shit te trekken. Daarbij alle schuld op BIAC schuivend. Gelukkig en ik ben uiterst tevreden dat BIAC heeft bewezen dat eigenlijk F(l)ightcare hier de grote leugenaar is (zie mail). Gelukkig liegen ze niet over de veiligheid van de passagiers hé!!!!! hoop ik altans. Maar wie gaat ons dat nog garanderen. Alvast niet Mevrouw Vindevoghel. Die hebben ze er uit gegooid. Maar jij bent toch zo een goedgelovege man die de werkgever geloofd op zijn woord. Ge zijt dan waarschijnlijk de enige in dit land, tenzij je zelf een werkgever bent uiteraard.

en toch, ...
by de jonck Wednesday, Jul. 20, 2005 at 1:00 PM

als het je kan troosten : ik werk free-lance, heb meerdere werkgevers, heb niets sociale voordelen, geen aanspraak op stempelgeld, geen betaald verlof, geen inkomsten als het slecht gaat, ook niets als ik eens ziek val, weinig nachtrust als het druk is, geen vakbond die me bij problemen kan steunen, geen rijke familie of vrienden, ...Op het einde van mijn loon heb ik ook een stuk maand over. Maar problemen in de samenwerking tussen werkgever en werknemer moeten onderling opgeklaard worden. Desgevallend langs de rechtbank. Ik heb niets tegen stakingsrecht, maar het mag geen wapen zijn, en zeker niet met onschuldige gijzelaars. Vakbonden zouden verantwoordelijk moeten kunnen gesteld worden voor hun foute akties, met betaling van de kosten voor gevolgschade.
Zij moeten ook niet boven de wet staan.

solidariteit
by vanglabeke noel Friday, Jul. 22, 2005 at 12:34 PM

Tja,dat u free lance bent is uw keuze dus kom niet lullen over uw statuut.dat vele andere mensen zich verenigen in een vakbond is een goede zaak en de enige mogelijkheid om enigzins op te komen voor zijn rechten.Als individu is men niets ,de krachtsverhoudingen zijn totaal scheef en enkel samen kan men iets bereiken.Mensen als Maria zijn daarin broodnodig.Iemand als u kan of wil dat niet begrijpen.Zonder syndicale strijd gingen we nog met ons kloefen aan naar ons werk zei mijn vader zaliger altijd en hij had gelijk.

Stakingsrecht
by eric catsberg Saturday, Jul. 23, 2005 at 12:12 AM

Ik vraag me af of deze acties en de betrokkenheid van de vakbonden ook zo groot zou zijn als het hier zou gaan om een ontslag van een niet-vakbondsafgevaardigde. Wellicht niet.

Vakbonden hebben zich de laatste decennia laten inslaap sussen door het patronaat. Vele vakbondsafgevaardigden kozen voor deze functie uit zelfbehoud, niet om een ander te helpen. Wie dat wel deed is nu in de minderheid.

Vervotte liet/hielp samen met alle anderen SABENA om zeep en werd toen minister. Het is tijd voor een nieuwe DAENS. Iemand die er een lap op durft geven, zonder hierbij niet-betrokkene, zoals in dit geval de reizigers, te viseren, maar wel het patronaat.

oogkleppen ?
by de jonck Saturday, Jul. 23, 2005 at 12:12 AM

Ik sta niet te lullen over mijn statuut. Ik gaf enkel antwoord aan Van den Bossche, dat ik geen werkgever ben. Als je mijn commentaren las, heb je ook gelezen dat ik niets tegen vakbondswerk heb of stakingsrecht. Maar dan wel geen stakingswapen met onschuldige gijzelaars. En vakbondswerk met onderhandelingen (desnoods langs gerechterlijke procedures). Vakbonden mogen niet boven de wet staan en moeten eveneens verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor hun foute akties. Uw vader zaliger sprak heel waarschijnlijk over een reeds lang vervlogen vroegere tijd ? Bekijk het ook eens positief : dank zij werkgevers kunnen werknemers hun boterham verdienen. Saboteer uw firma, en je kan allemaal naar huis. Is dat uw bedoeling ? Dan lijken me onderhandelingen meer aangewezen.

solidariteit
by vanglabeke noel Sunday, Jul. 24, 2005 at 11:40 AM

Als ik uw boodschap goed begrijp moeten we de patroons(werkgevers bestaan niet) in de watten leggen en dan varen wij er allemaal wel bij.Wat een grenzeloze voorbijgestreefde naiëviteit.Op mijn vroeger bedrijf waren we tot zowat 1995 een hecht blok en bereikten we veel met onze solidariteit.na 1995 trapten onze delegees in de patronale samenwerkingsval.Resultaat ,amper 8 jaar later had onze zogenaamde werkgever alle maar dan ook alle werk van het blauw overalletje overgeheveld naar Tsjechië.Uiteindelijk werd de ganse zaak overgelaten aan een amerikaanse groep die ons netjes op straat plaatste.Moraal van het verhaal mag je zelf invullen

de moraal ?
by de jonck Monday, Jul. 25, 2005 at 12:51 AM

Neen, je begrijpt me niet. Onderhandelen is totaal iets anders dan in de watten leggen. Anderen (werkgevers, delegees, am.groep, ...) de schuld geven is makkelijk.
Stel gerust uw "eisen", ... ik ben benieuwd of het je beter zal gaan.
De moraal op uw verhaal :
Als je elke dag een "patroon" tussen uw boterham opeet, dan heb je na korte tijd ook geen brood meer op de plank.

arbeidersstrijd en solidariteit
by vanglabeke noel Monday, Jul. 25, 2005 at 1:20 PM

Je bent als patroonsvriendelijke werkelijk onklopbaar en je moet leren lezen wat er staat.Ik ben helemaal niet tegen onze vroegere delegees,integendeel zij hebben zelf met spijt toegegeven dat ze verkeerd geweest zijn door op de patronale kar te springen .Ik zoek ook geen schuldigen,ik stel alleen vast dat we met een strijdbare opstelling in solidariteit(een woord die je vreemd is)iets kunnen bereiken ,overleg,jawel maar met duidelijke arbeiderseisen waarmee rekening moet gehouden worden.Meestal word het overleg van vandaag beperkt tot een patronaal programma waarover men dan mag onderhandelen.Als men dan zoals Maria opkomt met een duidelijk arbeidersprogramma gooit men haar onder luid aplaus van mensen zoals u buiten want voor u moeten delegees aanhangsels zijn van de patroon.Alle arbeiders van mijn vroeger bedrijf weten wat dat betekent .We hebben nooit iets gekregen van de patroon, altijd alles moeten afdwingen en in andere bedrijven was dat ook zo.Mocht je de lijst zien van wat wij door strijd bekomen hebben in ons bedrijf,welnu die is positief en lang,die van het zogenaamd overleg is ook lang en volledig negatief met als toetje het collectief ontslag van alle productiearbeiders. U bent individueel ingesteld en je hebt geen benul van de arbeiderswereld,ik heb er 40 jaar in gestaan ben altijd solidair geweest, had mijn kritieken op de delegees maar als het moest stonden we schouder aan schouder.

Daens???
by Van den Bossche Tuesday, Jul. 26, 2005 at 5:20 PM

Ik ben van Aalst, socialist en met de mythe Daens opgegroeid, mijn overgrootouders hebben hem gekend. Daens was en mag beschouwd worden als een werkersafgevaardigde. Ook daar hebben de heren patroons alle mogelijke middelen gebruikt om hem monddood te maken. Wat denken jullie dat er nu gebeurt? Maar denk je dat Daens ook alles alleen gedaan heeft? Gans het Land van Aalst als arbieder stond klaar om voor hun rechten te strijden en te sterven. Ook toen waren er werkwilligen die geen eten hadden en slachtoffer waren. Maar later rustig meedeelden in wat de vakbonden hadden verworven. Ook toen waren er onschuldige slachtoffers of wat dacht je. Solidariteit Mijnheer, maar als free lancer kan er moeilijk iemand solidair zijn met U. Spijtig, maar wat jij verdient is ook bedongen door stakingen en acties hoor, anders zou je als free lancer moeten betalen om te werken hé. Ach, we zouden beter stoppen met zo onverdraagzaam te zijn. We moeten allemaal werken om den brode. Zelfs de meeste patroons, die ook maar een werknemer van een multinational zijn. En als we soms al eens met een staking geconfronteerd worden moet men maar denken dat door die actie weer een ganse hoop mensen recht wordt aangedaan ipv onrecht.

gegroet
by de jonck Wednesday, Jul. 27, 2005 at 12:16 AM

Ik dacht te stoppen met deze commentaren. Hoewel interessant genoeg om hierover van gedachten te wisselen. Toch nog even dit. Daens is ca 3 tot 4 generaties geleden (zowat 100 jaar terug) met andere toestanden. Ik betwist zijn werk niet. De strijd tussen blauwe kielen en witte boorden herinner ik me ook nog goed, tot in de jaren '60 van vorige eeuw. Nu staan er op nog geen dagreis Zuid of Oost mensen klaar om ons werk over te nemen tegen andere voorwaarden. Wij kopen ook witte produkten omdat ze goedkoper zijn. Waarom zouden firma's ook geen goedkopere werkkrachten gebruiken ? Ik pleit nog steeds voor "onderhandeling" met werkgevers. Ik voel me daardoor helemaal niet onverdraagzaam. Solidariteit kan ook opgebouwd worden in "heel" de firma.
O.K., elk zijn mening.
Ik hoop dat het verder goed met jullie gaat (firma inbegrepen).
Gegroet.

xx
by fred Wednesday, Jul. 27, 2005 at 1:40 PM

De goedkope werkkrachten in het oosten zullen allen maar bestaan zolang de mensen in het westen geld hebben om de ginder goedkoop gemaakte en hier duur verkochte producten te kopen dus zolang ze werk hebben met een loon dat hun toestaat meer dan de nootzakelijke
Dingen om te overleven te kopen op reis gaan hoort daar niet bij
Dat de mensen genoeg verdienen om op reis te kunnen gaan is dank zij de vakbonden

Uitbuiting
by Van den Bossche Sunday, Aug. 07, 2005 at 2:30 PM

Ja, Daens, 4 generaties geleden. Mag ik er jullie allen attent op maken dat de schrijnende werkomstandigheden van toen die tijd hier, nu in andere landen woekert en gesponsort door onze heren bedrijfsleiders die er geen scrupules van hebben om zelfs kinderen goedkoop of gratis aan het werk te zetten om hun goederen zo goedkoop mogelijk te fabriceren om MEER en je leest het goed MEER winsten te maken, niet om de mensheid te dienen. Trouwens wat kan hen het schelen dat mensen daar per maand amper geneog verdienen om hun een brood aan te kopen en hierdoor ook hun kinderen aan het werk moeten zetten. Daar is er een Daens nodig, maar ja, Met de verstandige bedijfslijders en hun aandeelhouders van tegenwoordig stuurt men er wel een doodsescader op af en opgeruimd staat netjes. In naam van de winst en concurrentievermogen. Misschien moet men van hier echte vakbondsescaders naar ginds sturen om er voor te zorgen dat de mensen een loon verdienen dat een menswaardig bestaan moet geven. Waren dat de woorden van Daens niet??? Ze zijn in sommige landen gruwelijk actueel hoor. Dank zij de multinationale bedrijven en de werkgevers die U zo prijst om hun nooit aflatende drang om ons werkgelegenheid te geven. Of om hun zakken te vullen, U mag zelf kiezen.