arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontslag Maria Vindevoghel is aanslag op arbeidsrecht
by Kenneth RUMES Thursday, Jul. 14, 2005 at 7:24 PM

Het ontslag van Maria Vindevoghel bij FLight Care op Zaventem is onaanvaardbaar. Vindevoghel is vakbondsafgevaardigde en kiest resoluut voor de arbeiders in de klassenstrijd. Daarom wordt zij nu persoonlijk gepakt door directie met een ontslag. ONAANVAARDBAAR.

Onmiddellijke, harde axies zijn nodig om het ontslag van Maria Vindevoghel ongedaan te laten maken. Totaal willekeurig wordt zij ontslagen. OF toch niet: Vindevoghel is al jaren een strijdbaar delegee, een dame die in de klassenstrijd resoluut voorop gaat ter verdediging van de arbeiders. Zij was een boegbeeld bij het faillisement van Sabena, niet zo'n 'bazenvriendje' als Inge Vervotte. Neen, Maria is strijdbaar en keist altijd de kant van de arbeiders. Na het faillisement van Sabena kon ook zij zich laten in een mooi postje zetten, maar zij bleef de werknemers van de nieuwe maatschappijen en bedrijven, en de ex-werknemers op sleeptouw nemen in hun strijd tegen de agressie van de bedrijfsleiders... Vervotte liet zich door de media opgeilen, liep vervolgens naar de CD&V en kreeg toen een ministerpost cadeau. INtussen bestrijdt zij als minister de arbeiders in plaats van ze te verdedigen (vraag maar aan de mensen van de zorgsector...)
Neen, Maria is heel anders. Maria laat zich niet doen. WIe herinnert niet haar nooit-aflatende inzet (tot schorre keel toe), wie heeft Maria nooit ontmoet op andersglobalistische ontmoetingen, in de brand van strijdverenigingen... Nu moet ze die tol betalen.
Nu wordt ze persoonlijk hierop gepakt door de directie. Met een rotsmoes (écht een rotsmoes) sturen ze Vindevoghel weg. Hopelijk laten de arbeiders Maria nu niet in de steek. Maria die zich altijd interesseerde voor de gewone arbeiders, die altijd interesse toonde voor mensen in de klassenstrijd die de strijd tegen het kapitaal aangingen, Maria - niet zomaar een roeper, maar iemand die haar dossiers kent - die veel heldere analyses kan maken over de klassenstrijd op en rond de luchthaven dan wie ook...
Die Maria verdient de volle steun van ons allemaal, zodat de directie niet anders kan dan onverwijld en onvoorwaardelijk het ontslag intrekken... Hopelijk begrijpen de vakbonden dat ook. Het gaat niet enkel om Maria, maar ook om het symbool. Na Maria, zal geen enkele delegee nog veilig zijn, zal ieder die vakbondswerk doet bedreigd worden. DIT MAG DE VAKBOND NOOIT TOELATEN...
Maria, we staan achter je...