arch/ive/ief (2000 - 2005)

Luchthaven / Vakbondsafgevaardigde Vindevoghel ontslagen
by raf (info: christophe in zaventem) Thursday, Jul. 14, 2005 at 10:12 AM

Zaventem – De ex-Sabena-syndicaliste Maria Vindevoghel is gisteren woensdag ontslagen door het bedrijf BGS/Flight Care dat op de luchthaven instaat voor handling en cleaning van vliegtuigen. Flight Care zegt dat luchthaven-uitbater BIAC daarvoor van Vindevoghel de toegangsbadge had afgenomen. Vakbondssecretaris Lode Verschingel noemt die uitleg een "degoutante leugen".

BGS/Flight Care zegt dat Vindevoghel haar toegangsbadge van BIAC kwijtspeelde omdat ze buiten haar werkuren in het bedrijf geweest zou zijn. Daarop zag BGS zich verplicht Vindevoghel af te danken.

Maar volgens de eerste informatie van vakbondszijde draait BGS de feiten helemaal om. Maria Vindevoghel heeft om te beginnen een vakbondsmandaat (voor de christelijke vakbond): ze is lid van de Ondernemingsraad en het Comité Veiligheid en Gezondheid van BGS. Ze mag ook buiten haar eigen werkuren in het bedrijf zijn om onder de werknemers vakbondswerk te doen. Dat zou ook formeel zo bepaald staan in het BIAC-reglement voor de luchthaven van Zaventem.

Van vakbondskant is er vanochtend meteen reactie gekomen op het ontslag van Maria Vindevoghel. Een delegatie van vakbondssecretarissen (o.a. van de centrales Transcom en LBC) is naar ons wordt gezegd ontvangen door Luc Van den Bossche, de topverantwoordelijke van BIAC. Hij zou verklaard hebben dat BGS/Flight Care aan BIAC gevraagd zou hebben om Vindevoghel haar personeelsbadge af te nemen "omdat ze ontslagen is".

Bij BGS zouden nu al drie vakbondsmensen op rij zijn afgedankt of buitengepest. Maria Vindevoghel stond als vakbondsafgevaardigde al zeer prominent op de bres in 2000-2001 voor het behoud van (de tewerkstelling bij) de luchtvaartmaatschappij Sabena. Sabena ging in november 2001 failliet. Vindevoghel kon toen bij BGS aan de slag gaan waar ze opnieuw vakbondsafgevaardigde werd.

Van vakbondskant wordt nu geëist dat BGS/Flight Care het ontslag van Vindevoghel intrekt. Mogelijk komen er bij dit en andere luchthaven- bedrijven solidariteitsacties.

maria
by Vanglabeke Noël Monday, Jul. 18, 2005 at 2:04 PM

Hierbij zeg ik mijn steun toe aan Maria Vindevogel een vakbondsafgevaardigde zoals er meer zouden moeten zijn.
En het tijdstip waarop ze werd afgedankt zegt eens te meer alles over de patronale strategie .Net nu vele mensen op reis willen gaan kunnen ze iedere solidariteitsactie afdoen als onverantwoorde acties van de vakbonden en eens te meer de mensen opruien tegen diezelfde vakbonden.Mooi meegenomen voor hen natuurlijk .Ik hoop dat de meeste mensen die vuilspuiterij doorzien.Veel sterkte aan Maria en aan degenen die haar terecht verdedigen.

Maria
by Tureleiros Monday, Jul. 18, 2005 at 5:04 PM

Als ze de regels overtreden heeft geef ik de directie van Flight Care overschot van gelijk dat zij ontslagen wordt.
De vakbondmandatarissen stellen zich al langer boven de wet, allemaal onder de zogenaamde "papaplu" van beschermt werknemer.

Allemaal zever; regels (meermaals) overtreden: buiten, vakbond of niet!