arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag van de mars op de Gleneagles en het harde botsen op de muur rond de G8-top
by christophe callewaert Thursday, Jul. 07, 2005 at 6:14 PM

EDINBURGH -- Na de verschillende betogingen en acties in Edinburgh kwam woensdag Gleneagles in het vizier van de antiglobalisten. Op de eerste dag van de G8-top wilden activisten de toegangswegen blokkeren en zo dicht mogelijk betogen bij het sjieke hotel annex golfterrein waar de leiders van de machtigste landen logeren.

Verslag van de mars ...
dscn90502.jpg, image/jpeg, 600x605

Daar ligt Gleneagles. Makkelijk te herkennen aan de witte zeppelin die vlak boven het hotel zweeft. Vanuit de ballon wordt de omgeving in de gaten gehouden via videobeelden en met infrarood nachtcamera's. De meeste betogers hebben de nacht doorgebracht in Edinburgh (50 kilometer van Gleneagles) en moeten dus met de bus naar Gleneagles. De tocht verloopt moeizaam. Overal staan politiepatrouilles die de betogers filteren. Vele bussen zijn niet eens uit Edinburgh geraakt. “De betoging is afgelast,” kregen de betogers te horen. Zij hielden dan maar spontane betogingen in de Schotse hoofdstad.

Meer dan 5000 betogers geraakten wel in Auchterarder, het kleine, slaperige dorpje van waaruit de betoging mocht starten. Vooraf had de politie al gezegd dat ze slechts een kleine 5000 betogers konden 'opvangen' in Auchterarder. De filterblokkades hebben dus duidelijk hun vruchten afgeworpen. De betoging wurmen zich doorheen de kleine straatjes van een tuinwijk met hoge hagen richting rode zone. De manifestatie was kleurrijk en divers. Veel verschillende groepering als Attac, politieke partijen en NGO's, veel sambabands.

Aan de grens van het dorpje botste de betoging op een dubbel rij hekkens waarachter rijen politie stonden zo ver het oog reikte. Na wat drummen ging de eerste rij hekkens al snel tegen de vlakte. Toen de Clandestine Insurgent Rebel Clown Army zich terugtrok was het tijd voor het een klein Black Bloc om wat te drummen tegen de politie. Een overvliegende chinook (helicopter met dubbele propeller) hitste de gemoederen op. De politie werd een paar meter teruggedrongen. Maar dan vonden de ordediensten het welletjes geweest. Agenten kwamen langsachter de betogers voor de eerste linie omsingelen. Journalisten en toeschouwers werden kordaat weggeduwd waarna de politie de cirkel sloot en de ingesloten Black Bloc'ers hard aanpakte.

Maar de betogers hadden ondertussen al iets anders gevonden. Via een veld met hoog gras probeerden enkele honderden manifestanten de hekkens te bereiken waarboven een houten wachttoren uitstak. Politie-pelotons met woeste honden doorkruisten het grasveld. Wie te dicht in hun buurt kwam, kreeg rake klappen. Rustig op de grond blijven zitten, was geen optie. Een agent schopte brutaal een betoger uit de weg. En ook dat kat-en-muisspelletje mocht niet te lang duren. Na een half uur nam de politie de betogers in de tang en dwong hen met korte charges uit de weide. Dan restte er niets meer dan naar de bussen terug te keren. "You can be very proud, you kept them locked up in their cage," spreekt een clown met een hoog stemmetje de betogers moed in. "Waar waren die 200.000 betogers van zaterdag? Die moeten hier volgende keer ook zijn," zegt een Nederlandse betoger.