arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Interview] Belgen blokkeerden toegangsweg tot Gleneagles
by christophe callewaert Thursday, Jul. 07, 2005 at 5:08 PM

EDINBURGH -- Rien en Anke, twee jongeren die naar Edinburgh kwamen met de bus van het Belgisch Sociaal Forum, deden woensdag mee aan de blokkades van de toegangswegen tot de G8. Hieronder hun relaas.

[Interview] Belgen b...
dscn8739.jpg, image/jpeg, 600x450

“Woensdagmorgen zijn we heel vroeg opgestaan. Om 3 uur zijn we vertrokken uit de kampplaats in Stirling. Het plan van onze groep was om de de snelweg M9 te bezetten. Via een industriepark probeerden we de M9 te bereiken, maar daar werden we al heel snel ingesloten door de politie. Door hard weg te rennen konden we de omsingeling doorbreken. Doorheen velden met prikkeldraad zijn we dan toch op de M9 geraakt. Daar hebben we een eerste succesvolle blokkade opgeworpen. Alles wat los lag rond de snelweg – betonblokken en hout - hebben we gebruikt om de weg te blokkeren. Maar al snel werden we weer omsingeld door de politie en zijn we opnieuw de velden ingevlucht. Later hebben we het nog even een tweede keer geprobeerd, maar ook dan moesten we algauw weer op de vlucht voor de oproerpolitie. Een meisje dat vluchtte door een weide werd vertrappeld door een koe en bleef gewond liggen. “You get what you deserved,” zei een agent toen hij haar zag. We zijn toen de heuvels ingevlucht en bleven nog met tien over.

Vooraf werd alles wel gepland. maar hoe goed je ook plant, je blijft afhankelijk van de omstandigheden. We probeerden alles ook in consensus te doen. Maar dat is niet altijd evident als de politie je op de hielen zit. Er was even ook discussie welke richting we uit moesten naar de M9. “Anarchie” is op zo'n moment een beetje ambetant. Onze missie was het verkeer lam leggen. We wilden verhinderen dat de delegaties op tijd op de G8-top aankwamen. Daar zijn we niet helemaal in gelukt want tegenover al die politie ka je dat geen hele dag volhouden. Dat is nogal beangstigend en intimiderend die riot police in hun zwarte uitrusting. Volgende keer moeten we het zeker opnieuw proberen. Het kamp in Stirling was in ieder geval heel goed georganiseerd, veel beter dan we verwacht hadden.”

opgepakt
by christophe Thursday, Jul. 07, 2005 at 5:19 PM

opgepakt...
dscn8751.jpg, image/jpeg, 600x449

ter verduidelijking
by Rynocèross Thursday, Jul. 07, 2005 at 6:17 PM

ter verduidelijking...
im002345.jpg, image/jpeg, 640x480

Anarchie is altijd ambetant het is nu eenmaal synoniem voor normloosheid en chaos.
Dit mag men niet verwarren met anarchisme, dat een ideologie inhoudt.
Het is de M9 die tussen stirling en gleneagles ligt, het is dus ook deze baan die bezet werd. We zijn niet enkel gevlucht, in het begin werd ook succesvol confrontatie met politie aangegaan om zo dichter bij de M9 te komen.
Mijn uitgebreid verslag komt later samen met beeldmateriaal.