arch/ive/ief (2000 - 2005)

Congo / Herstelling Inga-stroomcentrales wordt concreet
by raf Thursday, Jul. 07, 2005 at 10:33 AM

Kinshasa – De bank Belgolaise beslist vandaag (donderdag 7 juli) of ze een krediet van ruim €8 miljoen euro toekent aan SNEL, de electriciteitsmaatschappij van de Democratische Republiek Congo. Dat zeggen betrouwbare bronnen bij SNEL. Het overheidsbedrijf heeft het geld nodig voor een gedeeltelijke reparatie van de electriciteitscentrale Inga-2 op de Congo-stroom. Andere dossiers voor de herstelling en uitbreiding van Inga gaan intussen vooruit, al zorgt de institutionele onzekerheid in Congo voor vertraging. Inga moet op termijn als onderdeel van het WestCor-consortium dè stroomleverancier van Zuidelijk-Afrika worden.

De reparatie van Groep-2 van de electriciteitscentrale Inga-2 kost naar verluidt €20,3 miljoen. SNEL heeft daarvoor €12 miljoen kunnen opzijzetten, nadat het buurland Congo-Brazzaville voor $32 miljoen achterstallige electriciteitsfacturen had betaald. Congo vraagt aan de bank Belgolaise om de resterende €8 miljoen voor te schieten.

Omdat er vraag is naar stroom wil Congo spoed zetten achter het opkalefateren van de centrales Inga-1 en Inga-2 op de Congo-stroom op 40 kilometer van de havenstad Matadi. Deze centrales, die in 1972 en 1982 zijn afgewerkt (onder meer door ACEC), hebben een vermogen van 1770 Megawatt maar vanwege jarenlange onderfinanciering brengen ze nu maar hoogstens 650 Mw voort.

Voor Inga-1 stelt de Wereldbank $9 miljoen ter beschikking om de productie te “fiabiliseren”, in het kader van het programma voor de dringende herstellingen (Programme Multisectoriel d’Urgence de Réhabilitation et de Reconstruction, PMURR). Er loopt een procedure van aanbesteding, waarin de Wereldbank ook haar woord meespreekt, maar indiscreties bij SNEL geven aan dat het contract naar de Spaanse groep Montreal zou gaan, die al met SNEL samenwerkt.

De herstelling van Inga-2 is toegewezen aan twee groepen. De firma MagEnergy uit de Canadese groep MagIndustries gaat $200 miljoen investeren in vier machines, om vervolgens electriciteit van Inga te gebruiken voor haar magnesium-fabriek in Point Noire in Congo-Brazzaville. De Braziliaanse groep Companhia Vale do Rio Doce (CVRD), die in Soyo in de Angolese enclave Cabinda een mijn-activiteit ontwikkelt, pakt de reparatie van de vier andere machines van Inga-2 aan.

Voor Inga-2 stelt zich wel een probleem. Vorig jaar in september is de reparatie van twee machines toegewezen aan een consortium met Voight-Siemens, Alsthom en het Oostenrijkse VaTech. De top van SNEL moet dat contract opnieuw bekijken maar botst op politieke verwikkelingen. Eind vorig jaar heeft de Congolese president Joseph Kabila zes ministers (waaronder die van Energie) en zijn kabinetschef geschorst omdat ze onder elkaar commissielonen hadden verdeeld uit een electriciteitscontract met Congo-Brazzaville. Ook bij SNEL zijn corrupte bestuurders de laan uitgestuurd. SNEL heeft een nieuwe voorzittter maar voor de besturen van de openbare bedrijven, waaronder SNEL, moeten nieuwe mandatarissen worden aangeduid. President Kabila heeft op 29 juni, daags voor de nationale feestdag, aangekondigd dat zulks “binnen de tien dagen” zal gebeuren. Pas daarna kan SNEL nieuwe afspraken maken met Voight-Siemens en zijn partners.

Stroom-export

Congo werkt ook aan internationale expansie. Het heeft samen met de electriciteitsmaatschappijen uit Angola, Namibië, Botswana en Zuid-Afrika (ESKOM) het consortium WestCor opgericht. Dat wil de nieuwe centrale Inga-3 bouwen, met een vermogen van 3500 Mw, èn een hoogspanningslijn van Inga naar Zuid-Afrika. Drijvende kracht achter WestCor is Zuid-Afrika, waar vanaf 2007 een tekort aan productie-capaciteit wordt verwacht. ESKOM neemt al jaren deel aan studies rond Inga. Een eerste protokol voor WestCor is in oktober vorig jaar getekend. Technische werkgroepen bestuderen momenteel de precieze lokatie van de nieuwe centrale en het traject van de hoogspanningslijn. De kost voor het hele project wordt nu naar verluidt op $4,5 miljard geraamd. De Wereldbank had deelname van privé-groepen aan WestCor gesuggereerd, maar daar wordt omzichtig mee omgegaan. In maart van dit jaar nog kreeg een Braziliaanse electriciteitsmaatschappij een negatief antwoord toen ze vroeg om in WestCor en Inga-3 te participeren.