arch/ive/ief (2000 - 2005)

G8: Duizenden betogers bereiken rode zone rond Gleneagles Hotel
by han Wednesday, Jul. 06, 2005 at 6:20 PM

Duizenden betogers bereikten rond 16u (lokale tijd) de rode zone rond het Gleneagels hotel. Het werd de meeste betogers nochtans onmogelijk gemaakt om tot Gleneagles te komen, ze werden immers door de politie opgehouden in Edingburg.

Zo'n 5000 activisten brachten de nacht door in Stirling van waar ze vanaf de vroege ochtend vertrokken om de toegangswegen tot het Gleneagles hotel te blokkeren. Meer dan 11.000 agenten, Appache Helikopters, ... moesten dat onmogelijk maken. Desondanks de overweldigende politie aanwezigheid slaagden honderden activisten er toch in om de toegangswegen her en der te blokkeren. Zo werd een brug op de snelweg meerdere uren bezet door enkele honderden schoolkinderen en hun ouders. Een aantal Belgische activisten wist de hele ochtend en voormiddag uit de handen van de politie te blijven door van blokkade naar blokkade te trekken door de Schotse velden en bossen. Nochtans werden rond de middag reeds 400 arrestaties gemeld en bevestigd.
De blokkades zorgden er alvast voor dat heel wat van de meer dan 1000 "G8 delegates" en 3000 journalisten nooit in het Gleneagels Hotel raakten veel andere liepen uren vertraging op.

De grote groep van betogers en activisten moest weliswaar nog vanuit Edinburgh vertrekken richting Gleneagles. Zij zouden met bussen vertrekken maar werden daartoe verhinderd door de politie waardoor duizenden betogers en activisten in Edingburg opgehouden werden. De politie verbood aanvankelijk ook de aangekondigde betoging, een verbod dat ze later in de namiddag weer introkken. Het resultaat is alvast dat er nu duizenden boze (en een beetje gefrustreerde) betogers door de straten van Edingburgh betogen. Betogingen die steevast botsen op oproerpolitie die de betogers insluiten. Zo werd een groep van meer dan duizend betogers meerdere uren ingesloten door oproerpolitie. Het agressieve politie optreden heeft de bedoeling om betogers te ontmoedigen maar lijkt enkel de woede van zowel betogers als omstaanders op te wekken.

Zo'n 5 tot 10.000 betogers konden desondanks alles toch op de afspraak plaats geraken. Onder begeleiding van verschillende samba bands en sound systems zette de G8 alternatives mars zich uiteindelijk in beweging richting Gleneagles Hotel.
Omstreeks 17u lokale tijd bereikte de mars de rode zone rond het Hotel.
Op verschillende plaatsen trachten mensen over de hekkens de geraken. De politie schijnt niet helemaal voorbereid te zijn waardoor op verschillende plaatsen al hele bressen werden geslagen in de hekkens die de groten der aarde moeten behoeden voor de boze buitenwereld. De politie dient versterking aan te voeren per helikopter, terwijl honderden betogers reeds door de eerste omheining braken. Even was de stemming uitbundig, tot,... de politie massaal tevoorschijn kwam: te paard, te helikopter, met wapenschild,... en de betogers terugdreef vanwaar ze kwamen.


Je kan de verslaggeving verder live volgen op G8radio:
http://radio.indymedia.org:8000/rampART.m3u
http://freeteam.nl:9000/zralow.m3u

Of via het web : http://www.indymedia.org.uk