arch/ive/ief (2000 - 2005)

Chaotische start van G8 top
by han Wednesday, Jul. 06, 2005 at 12:03 PM

Vandaag zou de G8 top van start gaan, maar ook vandaag mobiliseerden duizenden activisten om de toegangswegen te blokkeren. Nog eens duizenden willen vandaag gaan betogen voor de ingang van Gleneagles hotel, de politie blijkt dat te verhinderen.

In het holst van de nacht ontstaken activisten op heuvels rondom Gleneagels grote vuren. Daarmee verwezen naar de oude traditie om via grote vuren op de heuveltoppen de streek te verwittigen voor aankomen onheil.
Van af het krieken van de zon trachtten honderden activisten op allerlei manier de toegangswegen tot het Gleneagels Hotel te blokkeren. Anderen trachtten dan weer het Sheraton Hotel in Edingburgh te blokkeren of de wegen van Edingburh naar Gleneagels te blokkeren.
Het minste dat je kan zeggen is dat alles resulteert in vrij chaotische toestand, ellenlange files,... maar het niet helemaal duidelijk hoe efficiënt de blokkades al dan niet zijn.

Ondertussen maakt de grootste groep van betogers zich klaar om te vertrekken naar Gleneagles. Ook dat vertrek blijkt vrij chaotische te verlopen. De bus van de Belgisch Sociaal Forum kon zonder problemen vertrekken richting Gleneagles. Andere bussen mogen dan weer niet vertrekken van de politie. De politie verspreid ook het gerucht dat de betoging zou zijn afgelast omwille van de problemen met de blokkades op de snelweg, ze maken het betogers haast onmogelijk om naar Gleneagles te vertrekken. Het blijkt steeds duidelijker dat politie het de betogers onmogelijk maakt om naar Gelneagles te vetrekken: bussen worden tegengehouden of mogen niet vetrekken.
Over één ding is iedereen het eens, er zijn nog duizenden betogers en activisten onderweg en in de weer om de G8 leiders te laten horen en zien dat ze niet welkom zijn.

Je kan de gebeurtenissen op de voet volgen op
http://www.indymedia.org.uk/en/