arch/ive/ief (2000 - 2005)

bejaardenzorg in Sint-Niklaas
by Geert Claeys Wednesday, Jul. 06, 2005 at 11:55 AM

Bejaarden worden onheus behandeld in de homes Ter Wilgen en De Plataan

Bij een bezoek aan de bejaardenhuizen te Sint-Niklaas werden de volgende zaken ons gemeld door een aantal bewoners van deze.

Iemand van de bejaarden had een klacht neergediend tegen één van de verpleegsters die hiervoor werd vermaand. Sinds dat ogenblik wordt bewuste bejaarde elke dag op haar kamer vastgebonden vanaf 3 uur 's namiddags tot 's anderdaags. Wie klaagt kan dus gehoord worden maar wordt nadien genadeloos afgestraft door het verplegend personeel.

Héél vaak wordt het geld van de bejaarden gestolen door een personeelslid (of personeelsleden). Als de familie hiervoor klaagt is het vaste refrein: "Ze zijn al oud en ze weten niet meer waar ze hun geld zelf gelegd hebben." of "Ze zijn toch dement? Ze zullen het wel vergeten zijn!". Een leuke manier om zich ongestraft te verrijken. En niemand kan iets bewijzen want het gaat toch maar om oude dementerenden!!!

Het personeel dat er werkt heeft nooit tijd om naar de patiënten zelf om te kijken. Zo werd er melding gemaakt van een bejaarde die uit haar bed gevallen was. Niemand had gedurende die ganse nacht ook maar iets vastgesteld en bejaarde in kwestie bleef daar ook de ganse nacht op de vloer!

Zo kunnen vele verhalen aldaar opgetekend worden maar niemand die er ook maar enige aandacht aan geeft.

bejaardenzorg in Sint-Niklaas
by Nele De Pagie Monday, Aug. 01, 2005 at 4:32 PM

Geachte heer, Als verantwoordelijke van de seniorenzorg van het OCMW was ik onaangenaam verrast met jouw artikel. Ik meen te mogen zeggen dat beide instellingen heel veel ondernemen om een kwaliteitsvolle dienstverlening te garanderen. Indien dit niet zo is, hebben wij onze, in het kwaliteitshandboek opgenomen, klachtenprocedure. Ik zou je daarom ook willen uitnodigen om deze kwestie met concrete feiten bespreekbaar te stellen. Graag uw reactie.