arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gleneagles telt af tot start van G8-top en onvoorspelbare dag van protest
by christophe callewaert Tuesday, Jul. 05, 2005 at 8:20 PM

EDINBURGH -- Een dag voor de start van de G8-top is alles rustig in Edinburgh. Het blijft afwachten hoe de protesten van woensdag in Gleneagles er zullen uitzien.

Er viel vandaag weinig te beleven in Edinburgh. Verschillende winkeletalages bleven wel dichtgetimmerd, maar de prive-bewakers die tot gisteren nog voor iedere zaak hadden postgevat zijn zo goed als verdwenen. Hier en daar wordt wel nog actie gevoerd. Voor het gerechtshof kwam een twintigtal activisten samen uit solidariteit met de gearresteerde manifestanten. Vanmorgen hingen activisten een spandoek op aan een kraan bij het station waarop ze hun ongenoegen kenbaar maakten over de manier waarop Tony Blair en zijn gedoodverfde opvolger Gordon Brown de Make Poverty History-campagne recupereren. Bij de Ierse ambassade vond een actie plaats tegen de oliemultinational Shell. De maatschappij bouwt een olieraffinaderij in een natuurgebied in Ierland.

Bij het gesloten vluchtelingencentrum van Dungavel buiten Edinburgh daagde wat meer volk op. Volgens Indymedia-Uk hielden duizend mensen daar een protestmeeting tegen de repressieve asielpolitiek. Betogen was niet toegelaten en veel manifestanten werden opnieuw zorgvuldig gecontroleerd vooraleer ze van de bussen mochten die hen daar naar toe hadden gebracht.

Verwacht wordt dat de politie de zelfde tactiek zal toepassen tijdens de betoging van woensdag in Gleneagles. De afgelopen dagen heeft de politie via intensieve controles al veel in kaart gebracht. Meer dan 100 activisten kregen al een betogingsverbod.

Toch is moeilijk te voorspellen hoe de dag zal verlopen. Er zullen bussen vertrekken vanuit verschillende plaatsen rond Gleneagles. Het is al evenmin duidelijk hoeveel volk er nog zal opdagen. De betoging van het protestplatform G8Alternatives is toegelaten. De betogers mogen tot op 500 meter van het hotel van Gleneagles. Andere groepen beloven dat ze de top zullen blokkeren door de toegangswegen tot Gleneagles te versperren. Veel personeel (tolken, adviseurs, ...) moet 's morgens nog aankomen in het hotel.

De Britse media hebben ondertussen wel al goed hun best gedaan om twijfelende betogers schrik aan te jagen. Op veel voorpagina's prijkte de foto van een agent die woest met zijn wapenstok zwaaide. Van zware rellen was nochtans absoluut geen sprake. Reuters heeft het terecht over "sporadisch, kleinschalig geweld". Reporters van indymedia.be stelden vast dat het geweld voornamelijk van de politie kwam die geregeld uitrukte om in hun ogen verdachte elementen op te pakken.