arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Verslag] Witte mars tegen armoede in Edinburgh
by christophe callewaert Saturday, Jul. 02, 2005 at 10:50 PM

EDINBURGH -- De Make Poverty History-betoging kleurde de straten van de Schotse hoofdstad Edinburgh stralend wit. De meeste betogers beantwoorden de oproep van de organisatoren en daagden op in witte kledij. De witte armbandjes zijn het symbool van de campagne. De betoging wil de leiders van de G8 tot de orde roepen. Volens de betogers hebben zij de sleutels in handen om de armoede uit de wereld te helpen.

[Verslag] Witte mars...
witdscn8309.jpg, image/jpeg, 600x394

De betoging ging van start in een groot park dicht bij het centrum van de Schotse hoofdstad. Tweehonderdduizend betogers luisterden er naar de toespraken van de organisatoren en schoven dan geduldig aan voor de start van de betoging. Onder de betogers opvallend veel leden van kerken. “Van de vijf organisaties die aan de basis liggen van Make Poverty History zijn er drie christelijke fondsen,” zegt Paul Brigham, directeur van Tearfund. Dit christelijk liefdadigdheidsfonds is op de betoging aanwezig met 5000 sympathisanten en 200 stafleden. “Kerken zijn de grootste vrijwilligersbewegingen van het Verenigd Koninkrijk. De mensen achter de campagne kwamen dus vrij snel bij ons terecht,” aldus Brigham. Toch is de deelname van de christelijke fondsen niet zo vanzelfsprekend. “Het werd tijd dat we nog eens onze stem verheften over het ornrecht in de wereld. Na de tsunami-ramp werden we ons bewust van de solidariteit in de samenleving. Laten we ons nu ook eens uitspreken over de armoede in de wereld, zeiden we toen.”

Toch gaat deze campagne om meer dan liefdadigheid. “Niet alleen liefdadigheid, maar ook rechtvaardigheid,” zei de Schotse kardinaal O'Brien vanop het podium. Binnen de grote coalitie achter de Make Poverty History-campagne zitten ook heel wat NGO's voor wie het in de eerste plaats om ontwikkeling en rechtvaardige handel te doen is. Susan en Albie zijn syndicalisten in de openbare sector en werken samen met de NGO War on Want. “Bij ons gaat het over handel en over de rechten van arbeiders. Met onze vakbond voeren we ook actie tegen de privatiseringen.” Beiden wonen in Edinburgh en weten het zeker: “Dit is absoluut de grootste betoging ooit in onze stad.”

De betoging moet de leiders van de G8 wakker schudden. Maar critici beweren dat de organisatoren van de betoging veel te lief zijn voor de Britse premier Blair. Hij zou de aandacht voor de armoede gebruiken om zijn geschonden imago te herstellen. De Britse acteur Pete Postlewhaite liet er tijdens zijn toespraak nochtans weinig twijfel over bestaan. “Persberichten, spin en leugens hebben we al genoeg gehad. Het is nu tijd dat de politici iets doen aan de armoede en de opwarming van de aarde. Geen kruimels van compassie die van de tafel van iemand die denkt dat ie de hele wereld overheerst.” Cameron haalt zijn schouders op bij het horen van de naam Blair. “Qua populariteit heeft hij nog nooit zo laag gezeten, maar wij zullen ons niet laten gebruiken om zijn populariteit weer op te krikken.” Cameron woont in Craigmiller, het gehucht waar één van de opvangcampings gelegen is. “Ik ben helemaal niet bang van al die verhalen over betogers die ons dreigen te overrompelen. Hoe meer betogers, hoe meer we het verschil zullen kunnen maken. Ik heb zelfs mijn hele gezin meegebracht om te betogen. Het is toch voor de toekomst van onze kinderen dat we het doen.”

vraag ivm woensdag
by nada Sunday, Jul. 03, 2005 at 8:45 AM

heb jullie daar ter plekke al een zicht hoe de transporten woensdag naar gleneagles gaan verlopen....gaan er treinen,bussen rijden en moeten we in auchterarder afstappen?
op de verschillende sites nog altijd wat onduidelijk...

ikzelf en co vertrekken morgen via zaventem-glasgow enz

bedankt

bussen
by christophe Sunday, Jul. 03, 2005 at 3:32 PM

Er zullen zeker bussen vertrekken vanuit Edinburgh. Ook vanuit Sterling (kampplaats dissent) kan je in of vlakbij Gleneagles geraken. Wel oppassen dat je niet ingesloten raakt. Lijkt er op dat de Britse politie daar goed in is (zie wat er gisteren gebeurde op de betoging).