arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bij de start van het Belgisch Media Observatorium
by Jan-Pieter Everaerts Friday, Jul. 01, 2005 at 10:20 AM

Op dinsdagavond 28 juni ging op een goed bijgewoonde bijeenkomst aan de V.U.B. een nieuw media- watch-initiatief van start: het Belgische Media Observatorium; bedoeld als de Belgische 'afdeling' van een wereldwijd in uitbouw zijnd netwerk van Media Observatoria.

* Eentje tussen de vele andere ?

Nog maar eens een nieuw mediawatch-initiatief naast de al bestaande ? Het Belgisch Media Observatorium heeft wel als troef dat het erg breed gaat: zowel in zijn actieterrein, zijn thema's, zijn geplande werkzaamheden als in de gezochte steun. Wat dat laatste betreft streeft men naar de steun van zowel journalisten als academici als mediagebruikers. Van het bekomen van brede steun in die drie vermelde groepen, zal ook het succes van het observatorium afhangen. Gezien de opkomst voor de vergadering van 28 juni (een 25-tal mensen van diverse organisaties en uniefs) én de reeds binnengekomen schriftelijke steunbetuigingen, lijkt de start alvast niet gemist.


* Eindelijk weerkwerk tegen de ultraliberale inktkoelies

Wie de massa werk overschouwt die de gemarginaliseerde Belgische linkerzijde - het Observatorium stelt zich duidelijk links op - op mediavlak te verrichten heeft, beseft dat elke nieuwe bondgenoot welkom is. Het Media Observatorium kan zo'n bondgenoot worden, een gedroomde referentie-plaats ook waar de bestaande intiatieven - mediawatching én andere alternatieve media - elkaar (zoals op 28 juni een eerste keer het geval was) kunnen ontmoeten (en hun werking coördineren).

Behalve 'links' stelt het BMO zich ook Belgisch op. Op de vergadering van 28 juni waren wel alleen Nederlandstaligen aanwezig maar de contacten met Franstalige mediawatchers zijn er en met mensen zoals Luikenaar Geoffrey Geuns wordt daaraan gewerkt.

Wie meer informatie wil over het BMO-initiatief kan terecht op: http://www.ucos.be/nieuwsbrief.html. Daar vind je ook de uitstekende platformtekst van het Obser vatorium (een tekst waaraan wel nog gesleuteld zal worden). In de platformtekst worden doelstellingen en werkwijzen van het observatorium uiteengezet. Die doelstellingen werden uitgewerkt na een uitgebreide informatieronde waarin de initiatiefnemers - Jan Van Steirteghem, Anthony Vanoverschel de & Bart Van Steirteghem - aan deskundigen van binnen en buiten het medialandschap om steun en advies vroegen. Verder worden in de platformtekst aanzetten gegeven met betrekking tot de concrete werking, de structuur alsook de planning.

Alle reacties op de platformtekst zijn welkom en kunnen gemaild worden naar: BelMeOb@gmail.com.

Nu maar hopen dat we samen - onafhankelijk-kritisch denkende academici, journalisten, media- activisten en andere mediagebruikers - van het BMO een succes kunnen maken zodat de Yves De Smetten, Mia Doornaerts en andere slippendragers van mediabonzen zoals Chrstian Van Thillo en Thomas Leysen eindelijk stevig weerwerk krijgen voor hun ultraliberaal 'verhaal' (: belastingen moeten omlaag, werken moet steeds 'flexibeler' ...) Een verhaal dat er mee voor gezorgd heeft dat het Vlaams Blok nu de grootste Nederlandstalig Belgische arbeiderspartij is ! Als dat niet om dood te vallen is ... Hoog tijd om nieuw links leven te brengen in de mediabrouwerij.

Jan-Pieter Everaerts

(DIOGENE(S) 60; mediadoc.diva@skynet.be)