arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tertio Blunderscoort - Solidair onderzoekt/doodgezwegen
by jan-pieter everaerts Friday, Jul. 01, 2005 at 10:17 AM

Terwijl het 'katholieke' (?) weekblad Tertio van de week de extreem-rechtse professor Bouckaert een podium geeft om voor samengaan tussen Blok en VLD te pleiten, onderzocht Solidair de echte agenda van het Blok. Een patronale agenda.

Het katholieke weekblad Tertio - door ondergetekende zeer gewaardeerd omwille van bv. de letterlijk indrukwekkende 'menselijke verhalen' die het blad vaak brengt - heeft zich met zijn cover-interview van 29 juni met de uiterst rechtse Gentse prof Boudewijn Bouckaert in de kijker gewerkt. Bouckaert deed allerlei uitspraken over hoe de VLD en het Vlaams Blok één partij zouden moeten vormen. Daarmee zet hij zichzelf de facto buiten de VLD want die partij wil niets met het Blok te maken hebben. Groten ambras dus binnen de VLD en Tertio werd overal als bron vermeld. 10 op 10 qua scorend vermogen.
Maar Tertio blundert ook doordat zijn journalist Koenraad De Wolf de uiterst rechtse prof op veel punten kritiekloos geïnterviewd heeft. Eén voorbeeld. Bouckaert beweert dat een rechtse "centrum" partij nodig is "om - tegen de linkse elite in - fundamentele vraagstukken ten gronde aan te pakken: de hervorming van de sociale zekerheid en de invoering van een confederaal België" ...

De linkse elite die het land bestuurt ... Wat een prachtig zelfgecreërd monster is die linkse elite toch niet voor extreem-rechts. Maar wie vormt die linkse elite ? Wie bestuurt dit land ? Wie heeft zijn media in eigendom ? Vindt Bouckaert media-bedrijfsleiders zoals Christian Van Thillo en Thomas - Umicore - Leyssen te links ? Of bedoelt hij hij Premier Verhofstadt wiens partij nu mikt op een "vlak taks" (rijk en arm evenveel belasting doen betalen !) ? Of leidt vicepremier Vandelanotte de linkse plaag, een man die als geen ander de Belgische overheidseigendommen (denk aan Belgacom) uitverkoopt, naar de beurs brengt ... In een Knack-interview van enkele maanden geleden verklaarde Bouckaert dat de top van de SPA niet socialistisch maar sociaal-liberaal is. Wel, wie is er dan nog links ? Waarom doorprikt Tertio deze inconsequentie bij Bouckaert niet ? Waarom draaft het als een getemd paardje mee in zijn rechtse logica ?

Waarom ook geeft het christelijke Terio het woord aan een man die openlijk pleit voor een 'hard' beleid ? Op Nederland 3 was op woensdag 29 juni nog te zien waar zo'n hard beleid inzake het uitwijzen van 'vreemdelingen' toe leidt. Bikkelhard, mensonterend hoe heelder families gedumpt worden. Is het dat wat Tertio wil helpen realiseren in België ?

Waarom ook confronteerde Tertio-journalist Koenraad De Wolf, de hooggeleerde prof Bouc kaert niet eens met het Scandinavisch sociaal-economisch model ? Nu gaf hij Bouckaert ong eremd de kans om weer eens de lof van het economisch model van Bush en Blair te zingen. Zoals de Britse Europa-kenner John Palmer het op 29 juni uiteenzette in Knack - toch niet bepaald een extreem- links blaadje - bestaat er een alternatief voor het slabakkende Rijnland-model (Frankrijk, Duitsland, België ...) en de keiharde ultraliberale aanpak van Bush/Blair. Die nieuwe 'derde weg' is te vinden in Scandinavië waar met name Finland en Zweden een uitgebreide publieke sector en sociale bescher ming weten te combineren met een zeer "competitieve economie" (de Finse zou zelfs de meest competitieve ter wereld zijn en dat misschien wel juist dankzij de 'hoge graad van sociale bescher ming'). Is Boudewijn Bouckaert een steenuil dat hij daar nog nooit van gehoord heeft of is hij gewoon een ziekelijk slecht mens die zijn ogen sluit voor al de miserie die het Bush-regime de wereld al heeft aangedaan ? Hoe komen ze er dan bij Tertio in godsnaam op om zo'n nitwit een tribune te geven ? Zijn ze hun geloof aan het verliezen of wat scheelt er ?

* "In het hart van het Patronaal Belang"

Een heel andere coverstory op donderdag 30 juni bij Solidair, het enige nog resterende linkse weekblad in dit land, uitgegeven weliswaar door de extreem-linkse PVDA. "Onderzoek: in het hart van het Patronaal Belang" prijkt er op Solidairs voorpagina. PVDA-advocaat Norbert Van Overloop had het in zijn bol gehaald om zowaar deel te nemen aan een voorbereidende studiedag voorafgaand aan een sociaal-economisch congres van het Vlaams Belang. Na twee minuten al viel Van Overloop door de mand, werd hij herkend. Maar Van Overloop kreeg wel de kans zijn ogen de kost te geven. Wat hij zoal zag en hoorde kan je lezen in zijn artikel op http://www.solidair.org. Een aanrader. Eén merk waardig detail alvast: Van Overloop merkt de aanwezigheid op van een ACV-militant die zowaar stelt dat "het VB de vakbond moet heroveren" !

Vraag nu aan u beste lezer: heeft u in de 'traditionele' media die zich zo enthousiast op het Bouckaert-interview in Tertio wierpen, iets gelezen/gehoord over de sociaal economische studiedag van het Blok ? Aan merkwaardige figuren was er anders geen tekort. Ex-VRT-boegbeeld Emiel Goelen bv. regisseerde het geheel. Andere vraag: waarom zijn Solidair en de PVDA zowat de enigen die consequent het anti-arbeiderskarakter van het Blok onthullen ? Een anti-arbeiderskarakter - vakbonden moeten inbinden, patroons moeten 'weer' winst kunnen maken - dat de link tussen 'mo dern' extreem-rechts én de historische voorbeelden van fascisme en nazisme erg duidelijk maakt. (jpe)



Artikel uit DIOGENE(S) 60, info: mediadoc.diva@skynet.be