arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geloofwaardigheid van wereldleiders op het spel voor honderduizenden actievoerders
by Koen Stuyck Thursday, Jun. 30, 2005 at 2:04 PM

Vandaag, op goed één week voor de veelbesproken top van de 7 rijkste landen + Rusland, vertrekken de eerste actievoerders vanuit ons land naar het Schotse Edinburgh. Zij gaan deelnemen aan wat nu reeds vast staat als één van de grootste acties ooit bij een internationale politieke top. Er is sprake van honderdduizenden mensen die van overal ter wereld komen. Allen hebben ze de boodschap begrepen: deze generatie is de eerste die de kans heeft de armoede uit te roeien. Het moet nu maar eindelijk eens gebeuren. Belangrijkste eis voor deze G8 top: een betekenisvolle schuldkwijtschelding.

In 2000 hebben 189 regeringen zich binnen de verenigde naties verrbonden tot het halen van de Millenniumdoelstellingen tegen het jaar 2015. De opdracht voor de leden van de G-8 en voor andere rijke landen is het scheppen van een positief internationaal kader, en het leveren van een stevige financiële bijdrage. Als ze tenminste een beetje geloofwaardig willen blijven. De komende weken en maanden worden dan ook cruciaal om de structurele oorzaken van de armoede aan te pakken:
- Schuldkwijtschelding: staat nu als voornaamste punt op de agenda van de G8
- Drastische verhoging van de hulp aan de armste landen: hier wordt vooral naar de VN-top in september uitgekeken.
- Eerlijke handel: de WTO top in Hong Kong in december speelt hier de hoofdrol.

Wat we nodig hebben is politieke wil. De geloofwaardigheid van de wereldleiders staat hier duidelijk op het spel. De voorbije maanden is de druk stelselmatig verhoogd. Onder de mondiale koepel “Global Call on Actions against Poverty” zijn er in meer dan 100 landen campagnes georganiseerd. De acties in Schotland worden georganiseerd door de Britse Make Poverty History campagne. In Vlaanderen heeft 11.11.11, samen met een hele coalitie van organisaties de “2015 – De Tijd Loopt” campagne opgezet. Met al deze campagnes moet de druk op de wereldleiders zodanig opgevoerd worden dat ze wel moeten luisteren.

Vanavond om 20u30 aan het Noordstation in Brussel (Vooruitgangstraat, op het plein voor de uitgang) vertrekken 3 bussen met Belgische actievoerders naar het Schotse Edinburgh. Het zijn mensen van ngo’s, vakbonden en vrijwilligers. De bussen worden georganiseerd door het Sociaal Forum van België.

Agenda ter plaatse:
Vrijdag 1 juli :
Openingsbetoging van de tegentop
Zaterdag 2 juli, 11.00u. :
Massale mars « Make Poverty History ».
Zondag 3 juli : 10.00u. - 21.00u. :
“Alternatieven voor de G8,” een discussiedag met tientallen workshops en seminars. Meer info op http://www.G8alternatives.org
Maandag 4 juli :
Faslane, Bezetting van een militaire basis
Dinsdag 5 juli:
Dungavel, Manifestatie voor een gesloten centrum voor vluchtelingen
Woensdag 6 juli, 12.00u. :
Manifestatie voor het hotel in Gleneagles waar de G8-top plaatsvindt