arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pleidooi voor een energie-facelift van de openbare gebouwen
by Jean-François Fauconnier (Greenpeace) Thursday, Jun. 30, 2005 at 1:58 PM

Op het ministerie van Energie stapelen de studies zich op, terwijl actie dringend nodig is

Brussel, 30 juni 2005 – na hun actie gisteren bij de steenkoolcentrale van Mol hebben een tiental Greenpeace-activisten vandaag bezoek gebracht aan de minister van Energie en Economie, Marc Verwilghen. Greenpeace vraagt hem om blijk te geven van gezond verstand en snel maatregelen uit te werken rond energie-efficiëntie. Dergelijke maatregelen laten toe om op korte termijn (2 jaar) de helft van onze steenkoolcentrales te sluiten, samen met de oudste van de kernreactors in Doel (Doel 1). De maatregelen zullen ons land ook de mogelijkheid geven om de economie en de energievoorziening veilig te stellen.

Met de actie in Mol wilde Greenpeace de aandacht vestigen op de tegenstelling tussen elektriciteitsproductie op basis van steenkool en de strijd tegen de klimaatverandering. Tegelijkertijd publiceerde Greenpeace een studie (1) die het potentieel aan elektriciteitsbesparingen binnen twee jaar op 12% inschat (30% op middellange termijn).

Die cijfers bevestigen de conclusies van andere studies, zoals die van het Fraunhofer Institute (2), die gemaakt werd op vraag van de vorige minister van Economie. Dat rapport concludeerde dat België zijn Kyoto-doelstellingen kan bereiken en zelfs verder kan gaan, en toch de kerncentrales kan sluiten zonder de economie te schaden...

« Minister Verwilghen negeert de instrumenten die zijn voorganger heeft voorbereid. Om het gebrek aan initiatief op korte termijn goed te praten, probeert hij tijd te winnen door de resultaten van een nieuwe studie af te wachten. Die studie, die maatregelen onderzoekt tegen 2030, zal pas over een jaar klaar zijn... Nochtans, tijd proberen winnen is in dit geval tijd verliezen! » benadrukt Jean-François Fauconnier, verantwoordelijke voor de Klimaatcampagne bij Greenpeace. « Zolang de steenkoolcentrales blijven functioneren, stoten ze miljoenen tonnen CO2 uit. Als we minder verbruiken, hoeven we minder van die vervuilende productie gebruik te maken »

Zoals blijkt uit de studie die Greenpeace heeft voorgesteld, hangt de realisatie van het efficiëntiepotentieel niet af van technische factoren, maar in de eerste plaats van de politieke wil. De actievoerders van Greenpeace hebben de studie dan ook afgegeven aan degene die de macht bezit om ze in de praktijk om te zetten. Eén van de maatregelen die genomen moeten worden is de 'energie-facelift' van openbare gebouwen (3), meer bepaald in het kader van openbare aanbestedingen, fiscale maatregelen en dergelijke.

Greenpeace vraagt aan de minister van Energie Verwilghen om de nodige maatregelen rond energie-efficiëntie snel te nemen, en zich concreet te engageren om de helft van de steenkoolcentrales in ons land zo snel mogelijk te sluiten, en ze allemaal te sluiten tegen 2012 ten laatste.