arch/ive/ief (2000 - 2005)

Congo : Tshisekedi doet alles om het volk op straat te krijgen.
by Raf Custers (in Kinshasa) Thursday, Jun. 30, 2005 at 8:57 AM

Kinshasa – Congo wacht met spanning af hoe 30 juni, de 45-ste verjaardag van de onafhankelijkheid , zal verlopen. Vooral in de mijnstad Mbuji- Mayi worden opnieuw ernstige troebelen verwacht, na maanden van « psychose » tegen de regering in Kinshasa. In de hoofdstad daarentegen schuiven nu lange rijen aan van mensen die zich voor de verkiezingen van 2006 laten registreren. Dat duidt er naar verluidt op dat Kinshasa nauwelijks gehoor zal geven aan de agitatie van een deel van de oppositie.

Mbuji-Mayi, waar de bevolking traditioneel aan het UDPS-kopstuk Etienne Tshisekedi is verknocht, kan vandaag en morgen opnieuw het toneel worden van incidenten. Zaterdag vielen er 4 doden en 9 gewonden tijdens botsingen van betogers met de politie. De menigte was feestend de straat opgegaan na valse SMS-berichten dat Tshisekedi officieel als eerste minister was aangesteld door president Sassou-Nguessou van het buurland Congo-Brazzaville – op bezoek in Kinshasa – en dat president Joseph Kabila naar Duitsland was gevlucht.

Tshisekedi doet alles om het volk op straat te krijgen. Hij heeft voor morgen 1 juli de installatie van een nieuwe regering aangekondigd. De huidige regering heeft volgens hem afgedaan omdat ze er in twee jaar tijd niet in geslaagd is verkiezingen te organiseren. De oppositie-leider spant, zo wordt gezegd, de ontevreden bevolking voor zijn kar om voor zichzelf een regeringspost af te dwingen. Alle middelen, tot verregaande «intoxicatie » toe, zijn goed om dat doel te bereiken. Als zijn agitatie geen resultaat boekt, verliest de gewezen medestander van de in 1997 overleden dictator Mobutu zijn gezicht.

Maar het is twijfelachtig of Tshisekedi in Kinshasa veel volk zal kunnen mobiliseren. 30 juni is een vakantiedag en veel mensen brengen de nationale feestdag thuis door. Het meest objectieve bewijs dat de bevolking zich voor de zogenaamde Transitie (waarvan de verkiezingen onderdeel zijn) engageert, betreft de registratie voor de verkiezingen.
Die is op 20 juni begonnen. Aan de registratie-bureau’s schuiven de mensen nu vanaf ‘s morgens vroeg in lange rijen aan. Woensdagavond hadden zich al 153.822 mensen op de kiezerslijsten laten inschrijven. Daarbij zouden zich 7 fraude-gevallen hebben voorgedaan.

De Congolese overheid besprak gisteren (29 juni) met de internationale gemeenschap (de ambassades, de VN-vredesmacht MONUC en de Europese Unie) hoe op de nationale feestdag de orde zal worden bewaard. Congo zelf maakte nog geen details over het zogenaamde veiligheidsdispositief publiek. MONUC patrouilleert in de eerste plaats met waarnemers en twee onbewapende helicopters, maar komt gewapenderhand tussenbeide als de politieke instellingen bedreigd zouden zijn.

De Europese politie (EUPOL), die een elite-eenheid van de Congolese politie heeft opgeleid, bracht wel een heikel punt ter sprake. De Congolese politie is niet uitgerust of geoefend, zo is gezegd, om oproer efficiënt te beteugelen, ze reageert « buiten verhouding » en vuurt onmiddellijk in de menigte. Daarom zou er snel een budget vrijgemaakt moeten worden voor de levering van niet-dodelijke wapens. Het Europese budget voor de beveiliging van de verkiezingsoperatie in Congo gaat over $48 miljoen waarvan totnogtoe slechts $25 miljoen is toegezegd.