arch/ive/ief (2000 - 2005)

G8-meeting: Kinderen kunnen niet langer wachten
by Sven Rooms / Plan Wednesday, Jun. 29, 2005 at 3:28 PM

Wat moeten overheden DIT JAAR doen om hun beloften inzake millenniumdoelstellingen na te komen

Gent, 29 juni 2005

Overheden krijgen dit jaar op 3 meetings de kans om miljoenen kinderen uit de armoede te halen. De G8-meeting begin juli in het Schotse Gleneagles vormt de eerste kans. En de kinderen kunnen niet langer wachten. Elke 3 seconden dat actie wordt uitgesteld, zal er een kind sterven aan een ziekte die voorkomen en/of genezen zou kunnen worden. Elke dag die voorbijgaat zullen 100 miljoen van de armste kinderen opnieuw een dag geen basisonderwijs kunnen volgen.

Plan wil de G8-meeting aangrijpen om de rechten van miljoenen achtergestelde kinderen in het Zuiden op de agenda te plaatsen. Als stichtend lid van de Global Movement for Children ondersteunt Plan ten volle de 7 eisen die de alliantie in haar rapport 'But the children cannot wait' heeft opgenomen om kinderarmoede uit de wereld te bannen.

Dit jaar krijgen de overheden 3 kansen (G8-meeting in juli, VN Millennium+5-meeting in september, Wereldhandelsorganisatiebijeenkomst in december) om hun beloftes inzake de Millennium Verklaring en de Millenniumdoelstellingen in daden om te zetten. Als men werk wil maken van de gemaakte beloftes moet men nu handelen, niet in 2015. Het bereiken van de Millenniumdoelstellingen vormt niet de laatste stap in het bannen van de armoede, wel een essentiële eerste stap. Aan het huidige tempo is het echter zeer onwaarschijnlijk dat zelfs deze eerste stap zal gehaald worden. Zo zal het streefdoel van universeel onderwijs tegen het huidige tempo in Sub Sahara Afrika zelfs niet binnen 100 jaar na de afgesproken streefdatum worden verwezenlijkt.


Om kinderarmoede uit de wereld te bannen moeten de overheden volgende essentiële beslissingen nemen.


1) Maak basisonderwijs en -gezondheidszorg voor kinderen gratis

Gevraagde bijdragen om toegang te krijgen tot onderwijs en basisgezondheidszorg vormen een belangrijk obstakel voor kinderen om van deze diensten gebruik te maken. Deze basisdiensten kunnen hun leven redden en ervoor zorgen dat hun potentieel als individu en actieve burger wordt versterkt. Het afschaffen van schoolgelden vormt bovendien een zeer sterk instrument om meisjes te bereiken.


2) Volg de VN-aanbeveling om 20% van het overheidsbudget te besteden aan sociale basisvoorzieningen

Er bestaat geen enkel efficiëntere investering voor de economische toekomst van een land dan te investeren in de gezondheid, de capaciteiten en het welzijn van kinderen. Het vervullen van deze basisrechten voor kinderen is niet enkel een morele verplichting, maar ook een praktische noodzaak. Minstens 20% van het overheidsbudget inzetten voor deze basisvoorzieningen vormt een essentieel fundament voor elke strategie om kinderarmoede aan te pakken en de engagementen van de millenniumdoelstellingen te verwezenlijken.


3) Institutionaliseer participatie van kinderen en jongeren in beleid dat hen aanbelangt

Het betrekken van zij die direct getroffen worden door armoede is essentieel om armoede aan te pakken. Het belang van participatie beperkt zich echter niet enkel tot volwassenen. Ook kinderen hebben daarbij een belangrijke rol te spelen. Er zijn voldoende voorbeelden die aantonen dat participatie van kinderen een conditio sine qua non is bij het verbeteren van de leefomstandigheden in het Zuiden.


4) Schrap 100% van de bilaterale en multilaterale schulden van de armste landen

Sommige van de armste landen ter wereld betalen nog steeds meer aan schuldeisers dan ze kunnen investeren in basisvoorzieningen. Recent werden er eerste belangrijke stappen gezet. Deze moeten echter verder uitgebreid worden.


5) Voorzie 50 miljard dollar onmiddellijke hulp om het streven naar de Millenniumdoelstellingen te versnellen & spreek bindende tijdschema's af om 0,7% van het BBP van alle donorlanden tegen 2010 aan ontwikkelingssamenwerking te besteden

Armoedebestrijdingsprogramma's hebben nog steeds een gebrek aan midelen. Het probleem is niet dat de financiële noden om kinderen uit de armoede te halen zo overweldigend zijn, maar dat het bedrag dat er door de donorlanden aan besteed wordt beschamend klein is.

6) Doe engagement om basisvoorzieningen te garanderen in fragiele staten en conflictlanden

In door conflicten verscheurde landen zijn basisonderwijs en -gezondheidszorg momenteel een onbereikbare droom voor kinderen. Als we de Millenniumdoelstellingen willen halen, mogen we deze landen niet de rug toekeren, maar moeten er extra maatregelen genomen worden om de bevolking te ondersteunen.


7) Implementeer een handelssysteem waarbij handel een deel van de oplossing is en geen deel van het probleem

De spelregels van de wereldhandel zijn in het voordeel van de rijkste landen en hun ondernemingen. Enerzijds laten deze regels toe dat de rijke landen hun landbouwers en ondernemingen subsidiëren voor de export van voedsel waardoor het inkomen van arme landbouwers in het Zuiden wordt vernietigd. Anderzijds plaatsen diezelfde regels het bannen van armoede en het vervullen van de rechten van het kind op een schamele tweede plaats na het principe van 'vrije handel'.