arch/ive/ief (2000 - 2005)

De breekpunten van de vakbonden in 18 citaten
by christophe callewaert Wednesday, Jun. 29, 2005 at 1:32 PM

BRUSSEL -- "No passeran", zo klonk het letterlijk bij beide vakbonden. Het eindeloopbaandebat gaat de verkeerde kant uit. In de uitgelekte nota van minister Freya Van den Bossche staan te veel zaken die onverteerbaar zijn. Hier onder nog eens de bruggen die niet overschreden mogen worden.

Het brugpensioen

Luc Cortebeeck (ACV): “Bij herstructureringen wordt het brugpensioen de laatste oplossing. Dat bekekent dat het aantal naakte ontslagen zal toenemen.”

André Mordant (ABVV): “Sinds 25 jaar hollen we van herstructurering naar herstructurering. Natuurlijk maken we misbruik van het systeem van de brugpensioenen. Omdat we nu eenmaal niet anders kunnen. Het brugpensioen blijft onmisbaar bij herstructureringen, delocalisaties en faillissementen.”

Josly Piette (CSC): “Een herstructurering in één technische eenheid kan niet langer. Dat betekent bijvoorbeeld dat een afzonderlijke eenheid van een groep als Glaverbel niet meer in aanmerking komt voor een brugpensioenregeling. Dat zal leiden tot harde sociale conflicten bij elke herstructurering.”

Xavier Verboven (ABVV): “Dit is een samenraapsel van ideeën, bijééngeschreven door mensen die weinig voeling hebben met de realiteit van herstructureringen.”

Gilbert Deswert (ACV): “De voorstellen hebben een licht sadistisch trekje. In de toekomst zullen weinigen nog aanspraak kunnen maken op het brugpensioen.Werknemers met een gemengde loopbaan kunnen het vergeten. De jaren dat ze gewerkt hebben als ambtenaar of zelfstandige tellen niet mee.”

Cortebeeck: “Dit is een begrafenis eerste klas van het brugpensioen”

Deswert: “Eerste klas? Derde klas! Een massagraf.”

De pensioen-malus: vroeger stoppen wordt bestraft

Verboven: “Een voorbeeldje: een universitair die op zijn 61ste stopt na een carrière van 37 jaar, krijgt slechts 37/45sten van een volledig pensioen. Daar wordt voortaan ook nog eens 16 % van afgetrokken.”

Canada dry: het pseudo-brugpensioen

Deswert: “Natuurlijk zijn er misbruiken. De wil om die aanpakken bestond bij alle partijen. Maar nu doet de regering alsof alle sectoren een Fortis-regeling hebben. Dat is de rode draad van de nota. Men vertrekt van excessen om die dan te generaliseren.”

De hele loopbaan

Cortebeeck: “Aan jongeren wordt niet gedacht. Ik lees hier en daar wel wat zoete maatregelen om de werkgelegenheid aan te zwengelen, maar die zijn niet afdwingbaar want ze mogen vooral niet te belastend zijn voor de werkgevers.”

Alternatieve financiering voor de sociale zekerheid

Cortebeeck: “Een verhoging van de btw als alternatieve financiering is sociaal onaanvaardbaar. Bovendien is het de voorbereiding van de afschaffing van de index.”
(Een stijging van de btw zou immers leiden tot een stijging van de index. Als de regering in dat geval de automatische indexering ongemoeid laat, zouden de lonen even snel stijgen als de btw, nvdr)

Het tijdskrediet

Mordant: “Voortaan zullen werknemers nog maximum één jaar gebruik kunnen maken van het tijdskrediet. Vooral vrouwen doen beroep op deze formule om voor hun kinderen of zieke ouders te zorgen. Zij zullen uit de boot vallen.”

Oudere werknemers responsabiliseren

Piette: “Voor oudere werknemers komt er een nieuw sociaal laboratorium. Zij kunnen verplicht worden om kleine jobs aan te nemen of om valse zelfstandigen te worden.”

Mordant: “Eenmaal de vijftig voorbij kan je verplicht worden andere werk- of arbeidsvoorwaarden te aanvaarden. Dat is de discriminatie inbouwen in de arbeidswet. De rechten van oudere werknemers worden zeer fragiel.”

Piette: “De barema's van oudere werknemers in vraag stellen, betekent de hele loonpolitiek afbreken. Het zal leiden tot een algemene daling van de lonen.”

Mordant: “Wij zijn grote voorstanders van de begeleiding van werklozen, maar werkzoekenden schorsen omdat ze niet genoeg zoeken wat er niet is, betekent hen naar het OCMW jagen. Zo komen we terecht in het systeem van Tony Blair dat iedereen zo fantastisch vindt: een lage werkloosheid, maar een torenhoge armoede. We staan op een kruispunt: hier zullen fundamentele maatschappijkeuzes worden gemaakt.”

Verboven: “50-plussers krijgen een precair statuut. Dat is niet netjes tegenover mensen die al die tijd hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid.”

Uitbetaling tweede pijler uitstellen

Verboven: “In 2001 sloten we een akkoord met minister Vandenbroucke. Wij wilden meewerken aan de democratisering van de tweede pensioenpijler en spraken af dat werknemers vanaf 2010 hun premie kunnen krijgen vanaf hun 60ste. Die afspraak wordt nu op de helling gezet. Mensen zullen moeten wachten tot hun 65ste, zelfs als ze geld nodig hebben om hun kinderen te laten studeren of om de laatste schijven van een huisje of appartement af te betalen.”

eenheid
by vanglabeke noël Thursday, Jul. 28, 2005 at 3:38 PM

Ik hoop dat de broodnodige eenheid van de drie vakbonden en van de arbeiders en bedienden sterk zal zijn in dit levensbelangrijk dossier.