arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABVV wil eindeloopbaandebat nog een kans geven
by christophe callewaert Wednesday, Jun. 29, 2005 at 12:03 AM

BRUSSEL -- Ook voor het ABVV bevat de nota “Actief ouder worden” een pak voorstellen die onaanvaardbaar zijn. Maar in tegenstelling tot het ACV vindt de socialistische vakbond het voorbarig om nu al te praten over acties. “”Laten we het overleg alle kansen bieden. Indien de regering niet wil luisteren, kunnen we nog altijd naar andere middelen grijpen,” zegt algemeen secretaris Xavier Verboven.


Xavier Verboven: “Overleg een kans geven”

Het ABVV was zichtbaar verrast door de scherpe taal van de collega's van het ACV die in dit debat duidelijk de eerste viool spelen. “Het lijkt ons ondenkbaar om zo'n belangrijk debat zonder ons te voeren,” reageerde voorzitter André Mordant voorzichtig. Acties wou hij natuurlijk niet uitsluiten, maar het is toch niet de bedoeling om het tot een confrontatie te laten komen, voegde hij er aan toe.

Toch ziet het ABVV de beruchte nota al evenmin zitten als het ACV. “De voorstellen in de nota veroorzaken heel wat onrust,” zegt Xavier Verboven. “Mensen denken dat er in de toekomst niks meer mogelijk zal zijn.” Het ABVV vindt het onbegrijpelijk dat de regering de toegang tot brugpensioen bij herstructureringen moeilijker wil maken net op het moment dat de kranten bol staan van de onheilspellende berichten over bedrijven in moeilijkheden. Mordant: “Gezien alle delocalisaties, faillissementen en herstructureringen waar we momenteel mee geconfronteerd worden, blijft het brugpensioen onmisbaar.” De regering wil herstructurerende bedrijven die niet genoeg inspanningen doen om hun personeel te vormen bestraffen. Maar volgens het ABVV zal dat die boete afgetrokken worden van de enveloppe voor een sociaal plan. Verboven: “De werknemers zullen zo hun eigen herstructurering betalen.”

Vrouwen
Het ABVV wil het eindeloopbaandebat ook niet beperken tot de laatste tien jaar van een carrière. Mordant: “Wie enkel oog heeft voor de eindeloopbaan, laat de jongeren in de kou staan. Vergeet niet dat 25 % van de werklozen jongeren zijn.” Die werkzoekenden moeten nu al bewijzen dat ze op zoek zijn naar een job. “Dat is de werkzoekenden culpabiliseren,” meent Mordant, “De mensen moeten zoeken naar iets dat er niet is en dat er door de toename van oudere werklozen nog minder zal zijn.” Het ABVV benadrukt ook dat de maatregelen vooral ingrijpende gevolgen hebben voor vrouwelijke werknemers. Verboven: “Vrouwen komen moeilijk aan een loopbaan van 40 jaar. Zij zullen dus geen recht hebben op brugpensioen én zullen bijna allemaal in aanmerking komen voor de financiële bestraffing.”

Ondanks alle bezwaren wil het ABVV het overleg een kans geven. Verboven: “Op 20 juli moeten de werkgroepen verslag uitbrengen. Het echte overleg kan dan starten op 11 september.” Blijkbaar hebben de vakbonden hun agenda's nog niet op elkaar afgesteld want volgens het ACV beginnen de officiële onderhandelingen pas op 19 september, precies drie weken vóór Verhofstadts state of the union. “Als blijkt dat we de breekpunten nog kunnen wegmasseren, zullen we aan het overleg deelnemen. Indien niet zullen we ten rade gaan bij onze achterban,” aldus Verboven. De komende weken wil het ABVV diezelfde achterban informeren over wat er hen boven het hoofd hangt.