arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnse volksvertegenwoordiger in België verontwaardigd over mea culpa president Arroy
by Filippijnengroepen België Tuesday, Jun. 28, 2005 at 3:49 PM

Satur Ocampo, een Filippijnse volksvertegenwoordiger van de progressieve partij Bayan Muna, vindt de excuses van de Filippijnse president Gloria Macapagal-Arroyo over het verkiezingschandaal niet voldoende. Ocampo is momenteel in België op een officiële rondreis als voorzitter van de parlementaire Commissie voor Vrede, Eenheid en Verzoening.

“We juichen toe dat Gloria Arroyo eindelijk toegeeft dat ze in de fout ging, maar dat maakt haar bemoeienissen met het tellen van de stemmen tijdens de verkiezingen niet aanvaardbaar,” zegt Ocampo. Hij verwijst daarbij naar de boodschap van de president op de Filippijnse televisie op maandagavond, waarbij ze toegaf dat ze tijdens het tellen van de stemmen na de verkiezingen van vorig jaar verschillende keren telefoneerde naar een verantwoordelijke van de Commission on Elections, de overheidscommissie die instaat voor het verloop van de verkiezingen.

Sinds drie weken geleden geluidsopnamen publiek werden van de afgetapte telefoongesprekken, weigerde Arroyo commentaar te geven, terwijl haar populariteit verder afkalfde en haar politiek isolement groeide. Op de opnamen is te horen hoe de hooggeplaatste ambtenaar de president geruststelt 'dat er gezorgd wordt voor haar voorsprong'.

Ocampo is formeel: “Nu ze schuld bekent, moet ze ook de consequenties nemen.” Ocampo’s partij, Bayan Muna, bracht vorige vrijdag, samen met andere leidende figuren van de oppositie, nog enkele tienduizenden op de been tegen de president.

Satur Ocampo is momenteel in België in het kader van een officiële missie om de vredesonderhandelingen tussen de Filippijnse overheid en het Nationaal Democratisch Front (NDF) terug op gang te trekken. In de marge daarvan organiseert de Belgische Groep van de Interparlementaire Unie een gedachtenwisseling met hem in de Senaat op 29 juni om 11.30 uur.

contactpersoon:
Wim De Ceukelaire
wim.deceukelaire- @ -intal.be