arch/ive/ief (2000 - 2005)

Meer bewijsmateriaal tegen de Verenigde Staten op het WTI
by Dahr Jamail Monday, Jun. 27, 2005 at 11:55 PM

Dahr Jamail over het World Tribunal on Iraq




Meer bewijsmateriaal tegen de Verenigde Staten op het WTI


Inter Press Service
Dahr Jamail


ISTANBOEL, 27 juni (IPS) - Tijdens de hoorzittingen van de ‘World Tribunal on Iraq’-slotsessie in Istanboel werd afgelopen zondag nieuw bewijsmateriaal voorgelegd tegen de oorlogsmisdaden en de schendingen van het internationaal recht door de Verenigde Staten.


Het ‘World Tribunal on Iraq’ (WTI) is een ‘volksrechtbank’, door academici, mensenrechtenactivisten en niet-gouvernementele organisaties ingericht, om het Irakdossier van de Verenigde Staten en andere bezettingsmachten zoals Groot-Brittannië onder de loep te nemen. Het tribunaal werd opgericht naar het voorbeeld van het ‘Russell Tribunal’ uit het Vietnamtijdperk.

Het driedaagse tribunaal, het eenentwintigste in een reeks van bijeenkomsten de afgelopen twee jaar, vond plaats tegen de achtergrond van een nieuwe geweldvlaag die 41 doden eiste ten gevolge van bomaanslagen. Onder de doden waren vier VS-soldaten, waarvan drie vrouwen.

Het tribunaal stelt dat de legitimiteit ervan voortvloeit uit het feit dat een agressieoorlog tegen Irak begonnen werd “ondanks het verzet van mensen en regeringen over de hele wereld”. Hieraan voegt het toe dat “er hoe dan ook geen rechtbank of autoriteit de daden van de VS en haar bondgenoten zal berechten. Wanneer de officiële autoriteiten verzaken, kan de autoriteit vanuit de universele moraal en mensenrechtenprincipes in naam van de wereld spreken.”

De laatste zitting vond plaats voor een ‘gewetensjury’, waarin onder andere de schrijfster Arundhati Roy en François Houtart, die destijds meewerkte met het ‘Bertrand Russell War Crimes Tribunal’ tegen de misdaden van de VS in Vietnam, zetelden. In totaal getuigden 54 personen over verscheidene aspecten van de invasie en bezetting van Irak.

De aanval op Irak is een aanval op ons allemaal: op onze waardigheid, onze intelligentie, en onze toekomst”, zegde Roy tijdens de hoorzittingen. “We erkennen dat het oordeel van het WTI volgens het internationaal recht niet bindend is. Onze ambitie overstijgt dit echter. Het WTI legt zijn vertrouwen in het geweten van miljoenen mensen over de hele wereld, die niet willen staan toekijken terwijl het volk van Irak wordt afgeslacht, onderworpen en vernederd.”

Denis Halliday, voormalig assistent secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die uit protest tegen de sancties tegen Irak ontslag nam, zegde tijdens zijn getuigenis dat “de VN de volledig illegale bombardementen in de no-fly-zone door de VS en Groot-Brittannië, die in de aan de onwettelijke invasie van 2003 voorafgaande opwarmingsaanvallen culmineerden, zwijgzaam aanvaardde.

Halliday zegde dat “de VN met deze verschillende middelen zelf de fundamentele mensenrechten van het Iraakse volk, door het moedwillig negeren van Artikels 22-28 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, teniet deed. De VN verzuimde, zowel voor als na de invasie, de kinderen en mensen te beschermen en hun veiligheid te waarborgen.


Thomas fasy, hoogleraar pathologie aan de Mount Sinai faculteit voor Geneeskunde in New York, bracht het bewijs van een zevenvoudige toename van aangeboren misvormingen bij Iraakse baby’s tussen 1990 en 2001. Fasy getuigde ook dat kankers en leukemie bij kinderen onder vijf jaar in de provincie Basra 26 keer hoger kwam te liggen van 1990 tot 2002. (noot v/d vertaler: tijdens de Eerste Golfoorlog in 1991 gebruikte het VS-leger uraniumwapens in de provincie)

Fadhil al Bedrani, een journalist van BBC en Reuters, die tijdens de novemberbelegering in Fallujah was, bracht het bewijs van collectieve bestraffing van burgers door VS-troepen.

De Iraakse vrouwenrechtenactiviste, Hana Ibrahim, zegde dat 90 % van de vrouwen onder de werkloosheid te leiden heeft, en dat ze dikwijls het slachtoffer van verkrachting, wetteloosheid, gedwongen prostitutie en ontvoeringen zijn. “Vanaf de dag dat de bezetting begon werden de vrouwenrechten systematisch geschonden”, zegde ze.

Herbert Docena, onderzoeker bij de groep’ Focus on the Global South”, die de Iraakse wederopbouw en politieke overdracht onderzocht, wees op de economische en politieke machten achter de invasie en bezetting van Irak. “Tegen februari 2003 had de VS een ontwerp klaar, dat door de Wall Street Journal ’drastische plannen om de Iraakse economie naar het Amerikaanse model om te vormen’ genoemd werd“, zegde Docena. “Net zoals de VS bijna alle Iraakse ministeries platbombardeerde en fysiek wegvaagde, leidde het plan tot de afschaffing van bijna alle heersende wetten en de ontmanteling van de bestaande instellingen, behalve degene, die reeds overeenkwamen met het VS-plan.”

In haar beslissing erkende de jury “het recht van het Iraakse volk zich te verzetten tegen de illegale bezetting van het land”.

Ze adviseerde “onmiddellijke en onvoorwaardelijke terugtrekking van alle bezettingsmachten” en riep de coalitieregeringen op “de Irakezen volledig te vergoeden voor elke schade die ze geleden hebben, en dat alle wetten, contracten, verdragen en instellingen die onder de bezetting ontstaan zijn en door de Irakezen schadelijk of onbruikbaar geacht worden, gebannen worden”.

Andere aanbevelingen omvatten onder andere onmiddellijk onderzoek naar de misdaden tegen de menselijkheid door VS-president George W. Bush, de Britse eerste minister Tony Blair, en elke andere president van de landen die tot de coalitie behoren.

Daarnaast riep de jury op om de journalisten en mediakanalen die met leugens het geweld tegen Irak promootten, evenals de bedrijven die van de oorlog geprofiteerd hebben, verantwoordelijk te stellen en te berechten.


Posted by Inge Van de Merlen


infrastrukturele schade, internationaal probleem
by onix Tuesday, Jun. 28, 2005 at 10:30 AM

Wat ik vaak mis, en wat ik denk dat zeker ook aan menswaardigheid raakt, is ekonomiese en ekologiese schade door oorlogsgeweld in brede zin.

Het is natuurlijk terecht dat de nadruk ligt op menselijk lijden, hoewel ook daar in feite nog veel te melden valt wat zelden genoemd wordt.(ik denk aan de enorme aantallen doden bvb, aan de gevolgen van de internationale ekonomiese boykot, en de vermoedelijk zeer grote aanvallen invaliden die een gevolg zijn)

Maar de ekonomiese schade blijft onderbelicht, en een helder overzicht van de toegebrachte vernielingen aan gebouwen, infrastruktuur en natuur is me zelfs geheel onbekend.

Laten we niet vergeten dat alles wat de baathpartij met irak heeft opgebouwd, van ziekenhuizen tot waterleidingen, van industriegebieden tot herbebossing, zwaar te leiden heeft onder deze oorlogen.

De gevolgen van clusterbombardementen op bebouwing enz. zijn naar aanleiding van de enkel fotos die ik ervan heb gezien niet in te schatten..
Maar als het usiaanse leger bij haar voornemens is gebleven,
heeft ze irak naar het 'stenen tijdperk' gebombardeerd.

Persoonlijk vrees ik dat ook de eventuele herbebossingsprojekten, die er waarschijnlijk wel waren in de verzilte deltas en stroomdalen van dat oude kultuurgebied, mogelijk zelfs de agrariese infrastruktuur als geheel, met dit klustergeweld onder vuur zijn genomen..
Al was het maar zodat de irakis niet kunnen wijzen naar.. kijk wat we hadden opgebouwd.

De kosten voor herstel, en het opnieuw opzetten, deze keer vermoedelijk van gentech, en vervuilende industrieen a la het multinational model, worden ook weer gedragen door de irakese bevolking en internationale gemeenschap.

Zoals gewoonlijk zullen die kosten wel op de armen herhaald worden, ik zie zeker humanitaire problematiek als direkt gevolg van dit soort strategie.

(noot: in 2004 exporteerde us twv 1miljard dollar wapentuig naar afghanistan, een van de armste landen ter wereld, us-cijfer)