arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nog altijd geen toelating voor antiG8-betoging in Gleneagles
by christophe callewaert Monday, Jun. 27, 2005 at 6:02 PM

De anti-G8-betogers krijgen voorlopig geen toelating om te betogen aan het domein van het Schotse Gleneagles waar de leiders van de acht rijkste landen elkaar begin juli ontmoeten. De organisatoren van de betoging hielden daarom zaterdag een kleine protestactie.

Nog altijd geen toel...
dsc_1658a-_1_.jpg, image/jpeg, 640x426

Enkele dagen voor de start van de acties tegen de G8-top is het nog altijd niet duidelijk waar er woensdag 6 juli betoogd zal mogen worden. Op die dag ontvangt de Britse premier Tony Blair de leiders van de zeven rijkste landen en Rusland in het luxueuze 'hotel met golfterrein' Gleneagles nabij de Schotse hoofdstad Edinburgh. Het platform G8Alternatives plant al maanden een grote betoging. Popster Bob Geldof gewaagde zelfs van 1 miljoen betogers. Ook Bono van U2 wil dat betogers massaal opdagen aan "het golfterrein".

Een twintigtal vertegenwoordigers van G8Alternatives hield zaterdag een kleine actie om het recht op betogen af te dwingen. Het voorstel van de autoriteiten om dan maar in het nabijgelegen plaatsje Auchterarder een grote bijeenkomst te organiseren, wijzen ze af. Het gemeentebestuur van Auchterarder wil bovendien dat de organistoren een verzekering van 20.000 pond betalen. “De mensen van Auchterarder hebben nooit gevraagd dat de G8 naar Schotland zou komen. Maar blijkbaar is politie meer bezorgd om te beletten dat de leiders van de G8 onze eisen horen dan om de lokale bewoners,” zei een woordvoerder van de betogers aan een Schotse krant.

Make Poverty History, de coalitie van NGO's die de betoging van zaterdag 1 juli in Edinburgh organiseren ondervinden minder tegenkanting. Nu liet zelfs de Britse minister van Internationale Hulp Hilary Benn weten dat hij mee komt betogen. Volgens Benn is het zelfs mogelijk dat Gordon Brown, minister van Financiën en gedoodverfd opvolger van Tony Blair, hem vergezeld tijdens de betoging.

De twee leiders van de Britse katholieke kerk zullen er ook zeker bij zijn. Kardinaal Cormac Murphy-O'Connor, hoofd van de katholieke kerk in Engeland en Wales en kardinaal Keith O'Brien, kardinaal van Schotland willen mee opstappen in de betoging. Kardinaal Murphy-O'Connor hoopt dat de betoging voldoende druk kan zetten op de leiders van de G8 opdat ze de wetten van de handel veranderen en de in zijn ogen ethisch onverantwoorde landbouwsubsidies afschaffen. “Er is een moreel ontwaken bezig, misschien wel de grootste beweging sinds de afschaffing van de slavernij in de 18de eeuw.”