arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waardig werk: de vergeten agenda van de Millenniumdoel-stellingen
by ABVV Monday, Jun. 27, 2005 at 4:20 PM

De Verenigde Naties moeten de notie “waardig werk” meer centraal stellen bij hun inspanningen om de millenniumdoelstellingen te bereiken. Dit is de boodschap die het ABVV en het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV) gaven tijdens de hoorzittingen van de Verenigde Naties met de civiele maatschappij en de private sector.

De hoorzittingen vonden plaats in de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York op 23 en 24 juni 2005.

Gedurende twee dagen kregen de organisaties van de civiele maatschappij en de private sector de mogelijkheid om hun bezorgdheid te uiten over het rapport “In larger freedom” van Algemeen Secretaris Kofi Annan, dat eerder dit jaar was uitgegeven.
Dit rapport bevat aanbevelingen voor de Top +5 van de Verenigde Naties in september, waarop de millenniumdoelstellingen geëvalueerd zullen worden, na hun vijfjarig bestaan.

Daniel Van Daele, federaal secretaris van het ABVV, sprak tijdens de hoorzittingen als actief deelnemer in de sectie “leven in waardigheid”: “Waardig werk moet toegevoegd worden als een negende doelstelling aan de millenniumagenda. Dit is van fundamenteel belang in de strijd tegen armoede en voor een waardig leven. De vruchten van de groei moeten beter verdeeld worden en iedereen ten goede komen, wat niet evident is in onze geglobaliseerde wereld…
Het respect voor mensenrechten veronderstelt ook het respect voor de vrijheid van vereniging, en collectief overleg over arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden, kortom, het respect voor vakbondsrechten.
Elk jaar worden er meer dan 250 syndicalisten gedood, duizenden opgesloten en tienduizenden ontslagen simpelweg omdat ze hun collega’s verdedigen. Nochtans zijn vakbondsrechten de basis van een sterke en duurzame democratie.”

Guy Ryder, algemeen secretaris van het IVVV zei het zo: “Als we geen negende doelstelling over waardig werk toevoegen riskeren de millenniumdoelstellingen een lege doos te blijven.
Daarom moet men de viervoudige definitie die de Internationale Arbeidsorganisatie geeft aan waardig werk concretiseren: werkgelegenheid, respect voor arbeidsrechten, sociale bescherming en sociaal overleg.
Deze doelstellingen moeten geïntegreerd worden in de overige millenniumdoelstellingen.”

De Millenniumtop in september 2005 zal een cruciaal moment zijn, en een gelegenheid om de Verenigde Naties te hervormen.
De beslissingen in New York zullen een impact hebben op de komende generaties en op de strijd tegen armoede op wereldniveau.