arch/ive/ief (2000 - 2005)

World Tribunal on Iraq - live op het Internet
by Inge Van de Merlen/BRussells Tribunal Sunday, Jun. 26, 2005 at 1:09 PM

De voortgang van de processen van het World Tribunal on Iraq, dat momenteel aan de gang is in Istanbul, kan men volgen op het Internet









Op donderdag 23 juni 2005 ging in Istanbul de langverwachte finale sessie van het World Tribunal on Iraq van start. Het WTI is een volkstribunaal met als doel de oorlogshandelingen van de Amerikaanse presidentiële, gouvernementele, militaire en economische machten en hun internationale medeplichtigen tegen Irak, door toepassing van het Internationaal Recht aan de kaak te stellen.

Op de WTI-sessie in Istanbul worden de talrijke getuigenissen en de conclusies van de hoorzittingen, die de afgelopen twee jaar in verscheidene steden over de hele wereld plaatsvonden, gebundeld. Sedert 2003 vonden dergelijke volkstribunalen plaats in Spanje, India, Groot-Brittannië, Denemarken, België, de Verenigde Staten, Japan, Zweden, Duitsland, Portugal, Zuid-Korea en Italië.

Onder de deelnemers van het WTI vindt men ettelijke deskundigen op het vlak van internationaal en humanitair recht, geschiedenis, economie, geneeskunde, sociologie, politiek; ook (voormalige) medewerkers van de VN, journalisten en schrijvers, oorlogsveteranen en filmmakers zijn van de partij. Een greep uit het programma levert namen op als: Richard Falk, Arundhati Roy, Hans von Sponeck, Denis Halliday, Amy Bartholomew, Phil Shiner, Walden Bello, Saul Landau,... de lijst is veel te lang op op te noemen.

Maandenlange inspanningen van tientallen deskundigen leveren het bewijs dat de regering Bush en de coalitiepartners zich in extreme mate schuldig maakten en maken aan nooit geziene oorlogsmisdaden. De materie om, meer dan een halve eeuw na de Nurenberg-processen, de hedendaagse misdadigers op basis van het internationaal en humanitair recht te veroordelen is onomstotelijk aanwezig. Alleen, ontbreekt het de officiële instellingen aan de moed en de wil hun plichten en verantwoordelijkheden tegenover de wereldbevolking in het algemeen en het Iraakse volk in het bijzonder na te komen. Daarom hebben de talrijke medewerkers van het World Tribunal on Iraq en alle voorbereidende sessies deze taak op zich genomen. Indien de verantwoordelijken voor deze grove schendingen van de mensenrechten niet berecht worden, zullen zij hun rooftocht naar geld en macht ten koste van de aarde en haar bewoners ongehinderd kunnen voortzetten.

Het World Tribunal on Iraq kan live gevolgd worden via de website: www.worldtribunal.org

Inge Van de Merlen
BRussells Tribunal




english, français, български, españo
by Wake Up Sunday, Jun. 26, 2005 at 9:39 PM

World Tribunal on Iraq To Hand Down Final Verdict
http://www.indymedia.org/en/2005/06/117066.shtml

Le tribunal Mondial sur l Irak va rendre son verdict final
http://www.indymedia.org/fr/2005/06/117082.shtml

Световният Трибунал За Ирак произнася окончателната си присъда
http://www.indymedia.org/en/2005/06/117109.shtml

El Tribunal Mundial sobre Irak va a Pronunciar el Veredicto Final
http://www.indymedia.org/es/2005/06/117116.shtml

O Tribunal Mundial sobre o Iraque vai dar o seu veredicto final
http://www.indymedia.org/pt/2005/06/117126.shtml

Irak Dünya Mahkemesi son oturumu
http://www.indymedia.org/en/2005/06/117165.shtml