arch/ive/ief (2000 - 2005)

mister
by Jan J.P. Carlier Friday, Jun. 24, 2005 at 8:50 PM

i do have critics on spelling

Mensun wordun guagt om met 26 klangkteekuns ieduru taal tu kunun sgreivun. Dat heeft un afsguuwluk lastigu graamaatiekaa veroorzaakt. Ik hep op un rei guzet welku klangkun un mens maakt, die op un rei guzet en gutelt. Ik kwam tot het reezultaat van 35 klangkun, en zogt daar du teekuns bei.16 klingkurs en 19 meeduklingkurs, waarmee ik duits, frans,needurlands en enguls kan sgreivun door du klangkun agtur elkaar tu zetun,zooals ik die hoor.(misgien zein er meer taalun mooguluk, maar die hep ik nooit zoo intensief guhoort) . Bei ut voorleezun zeg ik dan ,in prusies duzelfdu volgordu, du klangkun die ik gunooteert hep. Somigu meervaudun hebun nog un spelreegul : Als un woort in het engkulvaut eindigt op un f dan is het meervaut un v.(zeef en zeevun).Soms is un woort eindigunt op un f in het meervaut ook met un f (zooals bei zjieraf en zlierafun) maar die kun ju goet
hoorun dus doen niet ter zaaku. Als het engkulvaut eindigt op un p dan is het meervaut un b.( wep en webun) Somigu woordun met un p in engkulvaut hebun in het meervaut ook un p (hap hapun) maar die kan ju goet hoorun dus doen niet terzaaku.Als het engkulvaut eindigt op un t dan is het meervaut un d (als ik daar geen t hoor )(zooals bei het meervaut van "wat" wadun is). het meervaut van un woort waar un a in zit heeft vaak, in het meervaut, un aa (zoo als bat en baadun) maar dat kun ju hoorun dus dat doet niet terzaaku. Als het engkulvaut eindigt op un ee dan sgreif ik ut meervaut daarvan met un j er tusun(zee en zeejun dus). Als het engkulvaut eindigt op un au dan is het meervaut met un w er tusun.(blau en blauwun dus). Als ik un u en un i agtur elkaar hoor, dan sgreif ik er un streepju tusun, zoodat ik niet in du war guraak als ik geen "ui" hoor.

Du leturs(klangkteekuns) zein :
1) A 2) AA 3) B (bee) 4) D (dee) 5) E 6) EE 7) F(ef) 8) G (gee) 9) H (haa) 10) i 11) iE 12) J (jee) 13) K (kaa) 14) L (el) 15) M (em) 16) N (en) 17) O 18) OO 19) P (pee) 20) R (er) 21) S (es) 22) T (tee) 23) U 24) UU 25) V (vee) 26) W (wee) 27) Z (zet) 28) OE 29) Ui 30) EU 31)NG (ang) 32) AU 33) Ei 34) GH (ogh) 35) TH (ath).

Meer valt er oovur mein teekunset niet tu leerun. Als ik
zelf boekjus maak en ik gubruik deezu speling, dan wort het guleiduluk aan bukent. Dan zein er geen wetun voor noodig. Tog vont ik het fein om uu eevun op du hoogtu tu brengun zoo dat ik niet guheel vreemt oovur kom.

Met vrienduluku groetun......Jan J.P. Carlier
Rotterdam

mister
by Jan J.P. Carlier Friday, Jun. 24, 2005 at 9:23 PM

Het meervaut van vies is nog viezun met ook daar du uitzonduringun van vis visun die ju goet hoorun kan.

mis!
by blutse Saturday, Jun. 25, 2005 at 11:39 AM

wat dat tekstje 'mister' hier eigenlijk doet weet ik niet maar moet het lidwoord 'het' dan niet als 'hut' geschreven worden?

Mr
by jan j.p. carlier Saturday, Jun. 25, 2005 at 10:05 PM

ik dagt dat "mister" m'n titel was.
hier in rotterdam spreekt ik "hut" als "het" uit.
tog leuk om diaalektiesu versgilun ook uit ut gusgreevunu tu kunun afleezun tog?