arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oprichting wereldvakbond is weer stapje dichter bij
by christophe callewaert Friday, Jun. 24, 2005 at 6:25 PM

BRUSSEL -- De verkiezing van de leidinggevende raad van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) is iedere keer weer een moeilijke evenwichtsoefening. Deze keer was het ook uitkijken naar de verdeling van de zetels tussen de twee grote vakbondskoepels IVVV en WVA die volgend jaar in elkaar opgaan. De WVA - waar ook de christelijke vakbond ACV lid van is - kreeg uiteindelijk vier verkozenen. Volgens ACV-voorzitter Luc Cortebeeck is dat een mooi succes en een teken dat het wel goed komt met de eenmaking.

Het IVVV is de grootste vakbondskoepel en heeft dus recht op de meeste zetels in de raad van bestuur van de IAO. Het veel kleinere WVA had bij de vorige verkiezing nog recht op één effectieve plaats. De komende drie jaar heeft het WVA twee effectieve leden. Voor ACV-voorzitter Luc Cortebeeck is dat het bewijs dat de samenwerking tussen het IVVV en de WVA vruchten afwerpt. “De verkiezing was een test of het beide koepels menens is met de samenwerking.”

De twee vakbondskoepels zouden volgend jaar moeten samensmelten tot één grote wereldvakbond. In mei 2006 worden het IVVV en het WVA ontbonden en wordt het stichtingscongres van de nieuwe wereldvakbond georganiseerd. Dat laatste zal wellicht plaatsvinden in Brazilië.

De aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Chinese werknemers was een andere knoop die moest ontward worden. De vorige verkozene werd een gebrek aan medewerking verweten en raakte niet herverkozen.