arch/ive/ief (2000 - 2005)

Familiehulp vraagt verhoogde sociale aandacht voor ouderen tijdens hittegolf
by Familiehulp Friday, Jun. 24, 2005 at 4:09 PM

Familiehulp - de grootste dienst voor thuiszorg in Vlaanderen en Brussel – roept, n.a.v. de hittegolf, op tot een verhoogde sociale aandacht voor ouderen. De zorgverleners van Familiehulp besteden traditioneel in de zomer een bijzondere aandacht aan de preventie van bepaalde ziektetoestanden bij oudere mensen. Naast de professionele zorgverleners, hebben ook familie, vrienden, buren en mantelzorgers hier een belangrijke rol te vervullen.

Heel wat onderzoeken hebben aangetoond dat oudere mensen minder goed temperatuurschommelingen waarnemen. Omdat zij minder goed warmte en koude aanvoelen, zullen zij vaak onaangepaste kleding dragen. Bovendien hebben ouderen een verminderd vermogen om hun compensatiemechanismen in werking stellen. Het dorstgevoel is verzwakt, daardoor zal er minder transpiratie zijn, wat op zijn beurt aanleiding geeft tot een verhoging van de eigen lichaamstemperatuur. Een verhoogde transpiratie kan anderzijds aanleiding geven tot uitdroging.
Beide toestanden kunnen aanleiding geven tot ademhaling- en hartproblemen. Een aantal ouderen zijn daarenboven nog meer gevoelig omdat ze bepaalde geneesmiddelen nemen die water afdrijven of die inwerken op de geestelijke toestand. Een hittegolf gaat vaak ook gepaard met verhoogde ozonconcentraties in de lucht. Deze milieuvervuiling maakt het onder controle houden van het inwendig evenwicht voor de ouderen nog extra belastend.

Een aantal eenvoudige preventietips kunnen al heel wat ongemak voorkomen.
· Het is belangrijk dat ouderen voldoende drinken (meer dan 2 liter per dag).
· De ouderen moeten ook voldoende eten (eiwitrijk en met voldoende vitaminen), o.a. zomerfruit, groenten, vlees of vis en zuivelproducten.
· Ouderen blijven best op het heetst van de dag in koele kamers. Vermijd de rechtstreekse zoninval en warme lucht in de woonvertrekken. Zorg ’s avonds en ’s nachts voor voldoende afkoeling door de vensters open te zetten.
· Ouderen verrichten hun boodschappen best ’s morgens of ’s avonds. Indien nodig, kan Familiehulp deze taak van haar cliënten overnemen.
· Ouderen dienen aangepaste kledij te dragen.
· Vervang dikke dekens en donsdekens door lakens en eventueel lichte dekens.
· Het kan ook nuttig zijn dat de oudere regelmatig zijn/haar lichaamstemperatuur neemt.
· Verwittig de huisarts bij verminderde alertheid van de oudere.

Vooral geïsoleerde ouderen vormen tijdens deze periode een bedreigde groep, maar ook zieken en andere zorgbehoevenden verdienen extra aandacht. Als thuiszorgorganisatie heeft Familiehulp hier een belangrijke rol te vervullen. Familiehulp doet tegelijk ook een oproep aan familie, vrienden, buren en mantelzorgers van bejaarde en zieke mensen om aandacht te besteden aan deze preventiemaatregelen. Een extra bezoekje of een telefoontje op een welbepaald tijdstip kan tevens het contact bevorderen.

De richtlijnen van Familiehulp werden deze week nog eens schriftelijk in herinnering gebracht bij alle medewerkers.

***


Familiehulp is de grootste dienst voor thuiszorg in Vlaanderen en Brussel. Het is een autonome vzw binnen de christelijke werknemersorganisatie ACW en telt meer dan 8.800 medewerkers. Familiehulp biedt een uitgebreid gamma van thuiszorgdiensten aan zoals gezinszorg, bejaardenzorg, kraamzorg, opvang van zieke kinderen, zorg psychisch zieke cliënten, poetshulp, karweihulp en vervoer. Daarnaast baat Familiehulp ook nog 2 kinderdagverblijven uit. Sinds 2003 biedt Familiehulp ook diensten aan in het kader van de dienstencheques. Voor meer informatie zie http://www.familiehulp.be.

Bron: http://www.kerknet.be