arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABVV krijgt prijs van "Fair trade"
by ABVV Friday, Jun. 24, 2005 at 12:07 PM

Vandaag ontving het ABVV van Fair Trade de oorkonde voor eerlijke handel, vanwege 15 jaar trouw aan de koffie Max Havelaar.

ABVV krijgt prijs va...
img_1251.jpg, image/jpeg, 600x450

Al 15 jaar gebruikt het ABVV koffie van het merk Max Havelaar, tijdens vergaderingen en voor de koffiepauzes van het personeel. Fair Trade heeft die trouw aan het principe van de eerlijke handel willen belonen. In de toekomst wil het ABVV nog meer producten van het gamma van Max Havelaar gebruiken. Op die manier wil het ook met een klein gebaar zijn solidariteit tot uitdrukking brengen. Een koffiepauze is nu een van die kleine gebaren waarmee de werknemers uit het noorden de kleine producenten uit het zuiden kunnen steunen.

Max Havelaar koopt en verkoopt niets. Het is een merk dat de consument de garantie geeft dat de telers uit het zuiden een rechtvaardige prijs voor hun oogst krijgen en dat de landbouwarbeiders in correcte omstandigheden kunnen werken.
Fair Trade is een organisatie die handelsrelaties onderhoudt met 90 producentenorganisaties en met ondernemingen uit 30 landen en staat in voor de distributie van de producten van de eerlijke handel.

Maar ook acties:
klacht bij de OESO tegen een Belgische onderneming in
Sri Lanka

De solidariteit van het ABVV gaat natuurlijk verder dan het drinken van "eerlijke koffie". Het ABVV is ook actief op internationaal vlak. Want op een ogenblik dat de globalisering de werknemers uit het noorden en het zuiden en de werknemers tegen elkaar uitspeelt, is solidariteit meer dan ooit nodig.

Daarom heeft het ABVV zijn relaties met vakbonden over de hele wereld uitgebouwd via het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV), maar ook via bilaterale samenwerkingsprojecten met zusterorganisaties én door een actieve rol te spelen in de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) om te komen tot sociale normen op wereldvlak.

Naast interprofessionele organisaties zijn ook beroepsfederaties (waartoe onze vakcentrales behoren) actief in de "Global Unions".

In dit kader heeft het ABVV beslist een klacht van de Internationale Federatie van de Textiel-, Kleding- en Lederbewerkers bij het Belgisch contactpunt van de OESO tegen het confectiebedrijf G.P. Garments, met vestiging in een vrijzone in Sri Lanka, te steunen wegens schending van de richtsnoeren van de OESO.

De voorzitter en de raad van bestuur van GP Garments Ltd zijn Belgen, reden waarom de klacht in ons land werd ingediend. Ondernemingen die zich vestigen in “vrijzones” zijn vaak Westerse bedrijven die hun productie verhuisd hebben vanwege de lage lonen daar, maar ook omwille van de onbestaande arbeidswetgeving en de meedogenloze onderdrukking van de vakbonden, die proberen de internationale grondnormen te doen respecteren.

De internationale federatie van de textielarbeiders heeft midden juni klacht ingediend op verzoek van de “Free Trade Zone and General Workers Union”, de vakbond uit Sri Lanka.

De klacht heeft betrekking op een hele serie daden van GP Garments Ltd. Naar aanleiding van een herstructurering; daden die in overtreding zijn met de richtsnoeren van de OESO:
- bedreiging van de wettelijke vakbond
- weigering om te onderhandelen en de vakbond te laten deelnemen aan overleg
- lanceren van allerlei beschuldigingen tegen de vakbond
- overtreding van het recht van de werknemers om zich door hun vakbond te laten vertegenwoordigen
- vraag tot optreden van de ordestrijdkrachten en aansporen tot het arresteren van vakbondsafgevaardigden
- willekeurig afdanken van 480 werknemers als represaille voor een collectieve actie
- en hervatting van het werk met personeel dat niet bij een vakbond aangesloten was.

Voor het ABVV is de eerbiediging van de vakbondsrechten en de grondnormen van de IAO, zeer nauw verbonden met eerlijke handel.

Fair-Trade...
by DegryseJ Friday, Jun. 24, 2005 at 2:15 PM

Dat het ABVV al zo lang Max Havelaar koffie koopt en gebruik is een positief punt, ik proef er ook elke dag van. Maar anderzijds vind ik het wel spijtig dat het BBTK vandaag protesteert tegen de intrekking van de wapenleververgunning aan Tanzania... Soms wel internationaal solidarisme, soms niet? Of moeten/mogen jobs boven ethische principes geplaatst worden?

fair trade, max havelaar en co
by mix Saturday, Jun. 25, 2005 at 11:40 AM

enkele puntjes op de i :

Fair Trade (Organisatie) is een 100% 'commercieel' bedrijf met Nederlandse roots .
Dit in tegenstelling tot bvb Oxfam Fair Trade, dat onder de vleugels van Oxfam Wereldwinkels vzw opereert.
Max Havelaar is volgens de afspraken binnen de sector een keurmerk, geen merknaam, vergelijkbaar met het biogarantie-label
De manier waarop FTO probeert om een 'algemeen' keurmerk om te buigen in een merknaam druist in tegen alle afspraken hieromtrent met andere fairtraders. Zo proberen zij de vruchten te plukken van de jarenlange inzet van duizenden wereldwinkeliers

Lees de eerste twee allineas van het artikel nog eens : een bedrijf geeft een oorkonde aan een trouwe klant, en probeert in één moeite door een keurmerk te promoten als een merknaam. Het ABVV werkt met deze verklaring mee aan de onduidelijkheid omtrent Max Havelaar in fair-trade-land.
Jammer!