arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV-voorzitter Cortebeeck: "In september bekijken of eindeloopbaandebat kans maakt''
by christophe callewaert Thursday, Jun. 23, 2005 at 5:49 PM

BRUSSEL -- Als er half september geen evenwichtige onderhandelingsnota op tafel ligt, komen er acties. De christelijke vakbond ACV reageert zo voor het eerst op de nieuwste ontwikkelingen in het eindeloopbaandossier. Voorzitter Luc Cortebeeck doet de nota “Actief ouder worden” van minister Freya Van den Bossche af als “losse flodders en denkpistes”.

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck heeft alvast geen zin om de ganse zomer te reageren op nieuwe revelaties in de pers of uitlatingen van regeringsleden. “Wat zijn die 67 punten van de nota waard? Ze werden niet besproken binnen de regering. Ik voel aan dat het de regering ook niet zo makkelijk zal lukken om met één standpunt naar buiten te treden. Zullen we dan met alle onderhandelaars samen wel kunnen wat apart niet kan?” ACV-voorzitter Luc Cortebeeck deed de uitspraken in de marge van een persconferentie over de resultaten van de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie. Een gelijkaardig standpunt verschijnt vrijdag ook in Visie, het weekblad van de christelijke arbeidersbeweging. Daarin worden de maatregelen in de nota afgedaan als “denkpistes en losse flodders”.

Dinsdag houdt het ACV een algemene raad over de eindeloopbaanproblematiek. Daar zal geen nieuw standpunt worden geformuleerd. De standpunten van het ACV liggen al een tijdje vast, zegt Cortebeeck. Het ACV wil wel aangeven op welke punten de nota de grenzen overschrijdt. Bij de christelijke vakbond liggen vooral de zware loopbaanvereiste van 40 jaar voor brugpensioen en de afschaffing van de baremaverhogingen voor de bedienden zwaar op de maag. Ook de plannen om te snoeien in het voltijds tijdskrediet en om herstructeringen duurder te maken voor de werkgever zien ze bij het ACV niet zitten. Dat laatste zal alleen maar leiden tot meer naakte ontslagen, aldus Cortebeeck. Op de pensioenmalus – het vervroegd pensioen financieel straffen – wordt niet gereageerd. Het ACV liet wel al meermaals verstaan dat de pensioenen in België aan de lage kant zijn in vergelijking met de ons omringende landen.

Het ACV benadrukt dat er voorlopig niet onderhandeld wordt. In alle stilte wordt wel een nota voorbereid die half september dan de basis moet zijn van de echte onderhandelingen. Het ACV organiseert op 20 september een nieuwe algemene raad. Dan zal beslist worden of de nieuwe nota voldoende perspectieven biedt om de onderhandelingen aan te vatten. Die onderhandelingen hebben alvast een deadline. Op 11 oktober wil premier Verhofstadt in zijn state of the union uitpakken met de resultaten van het eindeloopbaandebat. Het ACV heeft nog een bijkomend breekpunt. Zo hamert de christelijke vakbond al een tijd op het probleem van de discriminatie van gehuwde bruggepensioneerden. “Als dat probleem er niet in staat, wordt er niet onderhandeld,” bevestigt Cortebeeck. Maar wat dan als de algemene raad de nota afschiet? “Dan schakelen we naar een andere versnelling en komen er acties,” zegt Cortebeeck. Maar hij blijft ook nadrukkelijk herhalen dat het ACV niet aan de kant wil staan in het eindeloopbaandebat.