Gemeenschappelijk vakbondsfront verzekeringen: verder onderhandelen na de zomer by Gemeenschappelijk vakbondsfront Wednesday, Jun. 22, 2005 at 2:27 PM |
Dinsdag 21 juni, na 3 haast ononderbroken dagen van vergaderingen met Assuralia, heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront besloten om de sectorale onderhandelingen onder de huidige omstandigheden niet voort te zetten. Hier enige toelichting over het vakbondsstandpunt.
Hoewel er niet echt sprake is van een totale breuk, zijn de
gesprekken wel geblokkeerd geraakt op één van de prioritaire luiken van onze eisenbundel, namelijk de sectorale werkzekerheid.
De instanties van de verschillende vakbonden hebben gisteren
bevestigd dat het verzoek van de werkgevers om een herziening van de sectorale werkzekerheids-CAO’s – meer bepaald een verlaging van de momenteel geldende financiële sancties voor de ondernemingen die tot ontslagen overgaan en een grotere investering in herinschakeling via outplacement – enkel kan worden overwogen indien de methodes die zouden worden ingevoerd en door de sector worden gedynamiseerd, tot concrete resultaten leiden.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de Verzekeringen bevestigt dat het wel degelijk de bedoeling heeft om alle jobs in de ondernemingen en in de sector te behouden, maar dat tot op heden enkel de toepassing van financiële sancties enig ontradend effect hebben gehad ten aanzien van werkgevers die personeel willen ontslaan.
De vakorganisaties willen de zekerheid dat de werkgevers van de sector écht willen investeren in de herinschakeling (zowel binnen als buiten de sector) van het personeel van de verzekeringsmaatschappijen, maar er is geen sprake van dat het zekere voor het onzekere wordt ingeruild.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft dan ook beslist om gedurende de zomervakantie een pauze in de onderhandelingen in te lassen. Deze periode zal worden aangewend om het personeel te sensibiliseren en met hun steun kunnen dan vanaf begin september de onderhandelingen worden hervat op basis van onze oorspronkelijke eisenbundel.
Dit sluit echter niet uit dat er met de werkgevers nieuwe mechanismen van werkzekerheid (bijv. outplacement) kunnen worden onderzocht, op voorwaarde dat deze performant en kwaliteitsvol zijn.
LBC-NVK : Marijke Persoone
CNE : Pierre Fafchamps
ACLVB: Martine Lefevre
BBTK: Jean-Michel Cappoen