De Batselier steunt debat over Europese grondwet in Vlaams parlement by PvL Tuesday, Jun. 21, 2005 at 10:54 PM |
Norbert De Batselier, voorzitter van het Vlaams parlement, verklaart het verzoekschrift voor een debat over de Europese grondwet in het Vlaamsparlement ontvankelijk. Hij zal de brief over de ontvankelijkheid woensdag ondertekenen. De commissie Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking krijgt opdracht het debat met de sociale en democratische organisaties te organiseren.
Het verzoekschrift werd vorige week ingediend door drie politieke prominenten. Voormalig voorzitter van het ABVV en het Europees Vakverbond Georges Debunne, ex-Europarlementslid Lode Van Outrive en voormalig kamerlid Jef Sleeckx ondertekenden het ‘’verzoekschrift aan de voorzitter van het Vlaams parlement’’.
Het ontwerp van Europese grondwet werd half mei door het federale parlement goedgekeurd. Om geldig te zijn moet die beslissing door elk van de andere regionale parlementen geratificeerd worden binnen het komende jaar. De indieners willen dat over die ratificatie enkel ter stemming voorgelegd wordt na een diepgaand debat ‘’met vertegenwoordigers van de sociale en democratische organisaties’’.
Wanneer Norbert De Batselier de ontvankelijkheid van het verzoekschrift vandaag ondertekent verwijst hij het meteen door naar de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking. De commissie komt volgende week nog een keer samen voor de vakantie begint. Bij die gelegenheid kan de commissie duidelijk maken met welke organisaties ze het debat wil aan gaan en welke de kalender zal zijn voor dat debat.
De ondertekenaars willen dat het Vlaams parlement een reeks hoorzittingen organiseert ‘’met een brede waaier van burgers en vertegenwoordigers van sociale en democratische organisaties’’. Er moet een diepgaand debat komen tussen voorstanders en tegenstanders van de Europese grondwet. Dit debat moet volgens de indieners mogelijk maken dat de Vlaamse parlementsleden ‘’de spreekbuis kan zijn van de wensen van de bevolking’’, wanneer het uiteindelijk tot een stemming komt.
‘’De ratificatie door de Belgische kamer en senaat was alleszins geen voorbeeld van zulke democratische bekommernis’’, schrijven de indieners. ‘’We hopen dat er in het Vlaamse parlement initiatieven komen die toelaten een standpunt in te nemen dat gestoeld is op een werkelijk raadpleging van de bevolking.’’