arch/ive/ief (2000 - 2005)

“Sluit de fiscale paradijzen!”: Actie voor fiscale rechtvaardigheid tijdens Europese top
by Mara De Koninck Monday, Jun. 20, 2005 at 3:21 PM

35 verschillende groeperingen voerden vrijdag 17 juni actie op de trappen van de beurs in Brussel. De actievoerders ijveren voor fiscale rechtvaardigheid en mondiale belastingen. De invoer van de Europese Tobin-Spahntaks- een belasting op munttransacties- en de afschaffing van fiscale paradijzen zijn hun voornaamste eisen. In de namiddag verzamelden de demonstranten op het Fontainasplein voor een picknick, theater, speeches en muziek.

“Sluit de fiscale pa...
dscn8037dev.jpg, image/jpeg, 600x450

“Wij eisen mondiale rechtvaardigheid”, zegt Eric Goeman van Attac Vlaanderen. “De belastingdruk ligt wereldwijd vooral op arbeid, bijna nergens op vermogen en kapitaal. Dat moet verschuiven. Er moet een rechtvaardige sociale herverdeling komen via mondiale taxen. Eén van die taksen is de Tobin-taks, die in België werd goedgekeurd en die we zo snel mogelijk op Europees vlak willen implementeren. De herverdeling kan er niet komen als de fiscale paradijzen niet worden aangepakt. Deze veroorzaken sociale woestijnen omdat ze uit verzorgingsstaten miljarden doen verdwijnen die men zou kunnen investeren in sociale zekerheid.”

De deelnemende organisaties-waaronder Attac België/Jersey/Luxemburg/Polen, 11.11.11 en Broederlijk Delen- eisen een Europese wetgeving die alle financiële banden opschort met landen die niet meewerken aan het opdoeken van de fiscale paradijzen, een volledige transparantie garandeert van de financiële verrichtingen (lees: opheffing van het bankgeheim) en de automatische uitwisseling van financiële informatie tussen de lidstaten garandeert om het aandeel van de kapitaalsbelasting in de staatsinkomsten te verhogen. “Er moet een harmonisatie komen van de belastingen binnen Europa” zegt Goeman. “Hét voorstel is het sluiten van de fiscale paradijzen. Fiscale competitiviteit mag men niet meer toelaten: de fiscale paradijzen moeten bestraft worden én als ze sluiten moeten ze beloond worden. Men zou bijvoorbeeld kunnen investeren in een reconversieprogramma om de verliezen te compenseren. Eilanden als Jersey en Andorra leven van hun bestaan als fiscaal paradijs. Ze moeten sowieso gesloten worden; als dit niet gebeurt blijft een enorme hoop geld naar hen toestromen. De fiscale competitiviteit vindt ook plaats binnen Europa: je zou België een fiscaal paradijs kunnen noemen. Er worden allerlei voorwaarden aangeboden via de coördinatiecentra van multinationale ondernemingen waardoor het er op neerkomt dat er praktisch geen belastingen worden betaald. De belastingdruk is dan niet meer de 33% die het zou moeten zijn, maar een luttele 1,8%, te verwaarlozen.”

“In ons eigen land lijken mensen niet meer te beseffen hoe belangrijk belastingen zijn”, vervolgt Goeman. “Je stuurt er tenslotte je kinderen mee naar school, investeert in ziekenzorg en de financiering van de vergrijzing,enz. Ons verhaal is moeilijk te brengen: wij moeten duidelijk maken dat het betalen van belastingen belangrijk is en dat fiscale fraude totaal immoreel en verwerpelijk is in een solidariteitsstaat. De belastingdruk is wel onevenredig verdeeld. Wij ijveren niet voor een belastingverlaging maar voor een belastingverschuiving. De sterkste schouders dragen in ons land niet de grootste last. Er moet daarom een verschuiving komen naar belastingen op vermogen en kapitaal. Dat is volgens mij een zeer belangrijke boodschap naar de bevolking toe.”

De Tobin-taks staat al een tijdje op de eisenagenda en is het onderwerp van heel wat gelobby.
“De Tobin-taks pakt de grote speculanten aan, de grote pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en banken”, verklaart Goeman de weerstand. “De gewone burger zal de gevolgen van deze belasting niet voelen. Vandaar dat het een rechtvaardige maatregel is. Als je geld wisselt om op vakantie te gaan, voel je die 0,01 procent niet. Een speculant die elke dag met miljarden speelt wel. Wij stellen de Tobin-Spahntaks voor. Dat betekent dat in tijden van grote speculatie, zoals dat in 1998 in Zuidoost-Azië het geval was, de taks tot pakweg 90 % wordt opgedreven om die speculatie tegen te gaan. De banken en de liberalen bieden uiteraard weerstand. Met deze taks verzamel je niet alleen geld voor de ondersteuning van sociale doelen in eigen land en in ontwikkelingslanden, je toont namelijk ook duidelijk dat de politiek opnieuw de overhand neemt op de economie en niet omgekeerd.”

“Bekende Belgen zoals de bejubelde Justine Henin, Axel Merckx, Stefan Everts hebben allen een appartement in Monaco”, aldus Goeman. “Zij mogen dan beweren dat zij daar wonen voor het mooie uitzicht, zij wonen daar enkel om in België geen belastingen te hoeven betalen. Dit zijn rijke mensen die hun verantwoordelijkheden niet opnemen en niet willen bijdragen aan de gezondheidszorg en de toekomst van hun eigen land. Dat moeten we aanklagen.”

Foto 2
by Mara De Koninck Monday, Jun. 20, 2005 at 3:21 PM

Foto 2...
dscn8035actie.jpg, image/jpeg, 600x450

Foto 3
by Mara De Koninck Monday, Jun. 20, 2005 at 3:21 PM

Foto 3...
dscn8027abvv.jpg, image/jpeg, 600x450

Foto4
by Mara De Koninck Monday, Jun. 20, 2005 at 3:21 PM

Foto4...
dscn8032dev2.jpg, image/jpeg, 600x450

Foto 5
by Mara De Koninck Monday, Jun. 20, 2005 at 3:21 PM

Foto 5...
dscn8043ericgoeman.jpg, image/jpeg, 600x450

Foto 6
by Mara De Koninck Monday, Jun. 20, 2005 at 3:21 PM

Foto 6...
dscn8062fanf.jpg, image/jpeg, 600x450

Foto 7
by Mara De Koninck Monday, Jun. 20, 2005 at 3:21 PM

Foto 7...
dscn8068theater.jpg, image/jpeg, 600x450

Foto8
by Mara De Koninck Monday, Jun. 20, 2005 at 3:21 PM

Foto8...
dscn8023lst.jpg, image/jpeg, 600x450