arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tegenstanders grondwet betogen bij aanvang Europese top
by christophe callewaert Thursday, Jun. 16, 2005 at 11:45 PM

BRUSSEL -- Bij de start van de Europese top in Brussel liet een vierhonderdtal betogers nogmaals hun ongenoegen blijken over de Europese grondwet. De manifestanten willen dat de tekst die er nu ligt voor goed wordt afgevoerd.

Vandaag begonnen de 25 regeringsleiders van de Europese Unie aan een beladen tweedaagse top. Op de agenda staan twee grote splijtzwammen: de EU-begroting en de toekomst van de Europese grondwet. De jongste dagen gingen steeds meer stemmen op om de omstreden grondwet even in de koelkast te stoppen. Voor de betogers gaat dat niet ver genoeg. “De ratificatie opschorten is een politiek manoeuvre,” meent Annette Bönzli van Attac die speciaal uit Frankrijk naar België is gekomen om de Franse nee in Brussel te laten weerklinken. “Allen die campagne hebben gevoerd voor de non tegen de neoliberale grondwet, hebben nu ook wel de plicht om te tonen dat het een constructieve tegenstem was. Samen willen we bouwen aan een democratisch en sociaal Europa.”

Jean-Marie Coen van het Platform tegen de Europese Grondwet dat de protestactie organiseerde, heeft al een plan B klaar voor de grondwet. “De mensen die nee stemden, deden dat omdat ze bezorgd waren over hun job en omdat ze een socialer Europa willen. Plan B moet dus zijn dat de omstreden richtlijn-Bolkestein wordt ingetrokken en dat er gewerkt wordt aan een ander politiek project.”

Volk
Afvoeren, vindt ook David Pestieau van de PvdA. “De grondwet heeft geen intensieve zorgen nodig want hij is al dood. Verhofstadt moet dan ook stoppen met in onze naam te verkondigen dat de Belgen voor zijn.” Toch kan ook hij niet ontkennen dat de protestacties tegen de grondwet niet de grote massa op de been brengen. “Dat is ook normaal als je ziet hoe het debat verlamd wordt. Zelfs in het parlement was er geen enkel animo. Het Franse volk kende meer van de grondwet dan het gros van de Belgische parlementsleden.”

Céline Delforge is één van die zeldzame Belgen die zich wel mogen uitspreken over de Europese grondwet. Als Brussels parlementslid voor Ecolo zal ze vrijdag nee stemmen tegen de grondwet. “Het linkse nee bestaat wel degelijk,” zegt ze, “en ik gun extreemrechts niet het monopolie.” Delforge benadrukt dat zij lang niet de enige politica is die vragen heeft bij deze grondwet. “In de wandelgangen vertelden veel collega's me dat ze eigenlijk ook tegen zijn, maar de partijdiscipline dwingt hen om ja te stemmen.” Volgens Delforge is er nochtans reden genoeg om tegen deze grondwet te zijn. “De meest fundamentele zaken zoals de scheiding der machten zijn niet verzekerd. Zoiets maakt mij bang.”