arch/ive/ief (2000 - 2005)

Campagne Asielzoekers Srebrenica
by Astrid Essed Saturday, Jun. 11, 2005 at 4:32 AM

Middels deze oproep wil ik graag een beroep doen op de lezers van Indymedia-Belgie tot het ondertekenen van de o.a. door het IKV opgezette petitie ter verstrekking van een verblijfsvergunning aan destijds uit Srebrenica naar Nederland gevluchte asielzoekers

Beste lezers van Indymedia-Belgie,

Bij dezen wil ik graag jullie aandacht vragen voor de Campagne Asielzoekers Srebrenica;
Zoals jullie ongetwijfeld zullen weten is het dd 11 juli 10 jaar geleden, dat in Srebrenica meer dan 8000 islamitische mannen werden gedood, hetgeen terecht wordt beschouwd als de ergste daad van genocide in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Het in 1992 opgerichte Comite voor Recht en Vrede op de Balkan, beter bekend als Politiek Comite Stari Most is een Nederlands initiatief dat zich o.a.
inzet voor een groep van 200 mensen uit Srebrenica, die enkele jaren na de massamoord naar
Nederland is toegekomen en hier een verblijfstatus heeft aangevraagd.
Deze mensen zijn uiteraard door de gruwelijke gebeurtenissen rond de massamoord veelal
zwaar getraumatiseerd.
Weliswaar hebben zij voor hun komst naar Nederland enige tijd in Centraal Bosnie een tijdelijk onderdak gevonden in leegstaande huizen, maar zij moesten deze huizen uiteraard wederom verlaten, toen de door etnische zuiveringen verdreven rechtmatige eigenaren terugkeerden.
Terugkeer naar Srebrenica was echter geen optie.
Niet alleen waren hun bezittingen verwoest of geconfisceerd en in vele gevallen hun familieleden gedood, het feit dat de verantwoordelijken voor de massamoord niet berecht waren, ceeerde voor hen een levensgevaarlijke situatie.
Na aankomst in Nederland hebben deze mensen asiel aangevraagd.
Echter, ondanks het feit, dat uit rapportage van de UNCHR dd januari 2005 is komen vast te staan, dat het, gelet op hun trauma's en de voor hen onveilige situatie in Srebrenica apert onverantwoord is, deze mensen terug te sturen, is minister Verdonk toch voornemens hen uit te zetten.
Hierbij wordt verwezen naar een ''vestigingsalternatief'' buiten Srebrenica in andere delen van Bosnië-Herzegovina.
Niet alleen snijdt deze redenering geen hout, omdat in dezen geen sprake is van een redelijk te garanderen veiligheid, Nederland heeft vanwege de politieke en morele mede-verantwoordelijkheid inzake het Srebrebica-drama een byzondere morele plicht jegens deze mensen [nog los van het internationaalrechtelijke verbod op het terugsturen van asielzoekers in het algemeen naar onveilige gebieden en geraumatiseerde asielzoekers in het byzonder]

Oproep:

In dit kader roep ik jullie op je handtekening te zetten onder een petitie van het IKV [http://www.ikv.nl] met als doel het verstrekken van een verblijfsvergunning aan deze groep mensen.
Deze Een en ander is een gezamenlijk initatief van het Politiek Comité Stari Most, ICCO, Kerkinactie en het IKV.
De campagne wordt gesteund door Hivos, Cordaid, VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling, Fice-Nederland, Justitia et Pax-Nederland, Vereniging Asiel-en vreemdelingenadvocaten Nederland en Stichting Bosnische Toekomst.

De intentie is om de IKV-handtekeningenpetitie met steunbetuigingen aan te bieden aan minister Verdonk.
Ook zal er een advertentie geplaatst worden in minimaal een van de landelijke dagbladen op 11 juli, de tienjarige herdenking van de massamoord in Srebrenica.

Ik hoop van harte, dat jullie willen tekenen

Bij voorbaat bedankt voor jullie medewerking en solidariteit

Vriendelijke groeten

Astrid Essed