arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werknemers blokkeren toegang tot hoofdzetel ING
by christophe callewaert Friday, Jun. 10, 2005 at 4:11 PM

BRUSSEL -- Vandaag wordt er niet gewerkt op de hoofdzetel van ING in Brussel. Enkele honderden vakbondsmilitanten blokkeren de toegang tot het gebouw. Het overleg over een nieuw sociaal akkoord in de banksector zit muurvast. Met hun acties willen de bonden de impasse doorbreken.

Werknemers blokkeren...
dscn7979.jpg, image/jpeg, 600x497

ING is het eerste doelwit van een reeks acties. Vanaf volgende week dinsdag gaan ook de andere grote Belgische banken voor de bijl. De CAO-onderhandelingen slepen al enkele maanden aan. “De koopkrachtverhoging blijft het grote struikelblok,” zegt Jan Tommissen van de christelijke bediendenbond LBC. De werknemers vragen een lineaire opslag voor alle personeelsleden. De werkgevers willen enkel een loonsverhoging toestaan aan de werknemers die het sectorbarema verdienen. De werknemers die meer verdienen, krijgen enkel een premie van 150 euro dit en volgend jaar.

De bonden vinden die voorstellen onaanvaardbaar. Tommissen: “Slechts een heel kleine groep werknemers zou recht hebben op de loonsverhoging. Ook aan de premie zijn bijkomende voorwaarden verbonden. Indien de werknemer al op een andere manier een premie of winstdeling gekregen heeft, wordt die daar van afgetrokken.” De werkgevers beweren dat de looneisen van de bonden de concurrentiepositie van de Belgische banken aantasten. “De banken boeken de laatste jaren enorme winsten. De werknemers hebben recht op een deel van de koek,” aldus Tommissen.

Winst
De brutowinst van de Belgische tak van ING bedroeg in 2004 een klein miljard euro. Maar ook in 2005 startte ING sterk. De nettowinst bedroeg in het eerste kwartaal een kleine twee miljard euro. “In veel anderen sectoren waar het minder goed gaat, is er wel mogelijkheid voor een loonsverhoging. Waarom dan niet in de bloeiende banksector?”, vraagt Tommissen.

De werknemers van de banksector trekken zich op aan de acties van hun collega's in de verzekeringssector. “Na hun acties en stakingen willen de werkgevers van de verzekeringssector nu blijkbaar toch over de brug komen,” zegt Jan Tommissen. Ook de bonden van de banksector pikken er iedere dag één grote bank uit. Alleen maandag wordt er nergens actie gevoerd. De acties moeten uitmonden in een grote actie op 20 juni. Op die dag zitten de bonden en werkgevers voor het eerst terug samen aan tafel.

foto 2
by christophe callewaert Friday, Jun. 10, 2005 at 4:11 PM

foto 2...
dscn7973.jpg, image/jpeg, 600x450