arch/ive/ief (2000 - 2005)

Carnoy: het Europa van de JA
by Raf Verbeke Thursday, Jun. 09, 2005 at 5:13 PM

Sinds de sluiting van hun bedrijf ging vanmorgen een tweede persgesprek door met ex-werknemers van de firma Carnoy in Gent. Het nieuws dat zij te vertellen hadden is stof voor 5 dagen volkseducatie over het Europa van het JA aan de EU-grondwet

Carnoy: het Europa v...
dscn1265.jpg, image/jpeg, 600x450

1° nieuws:

Vandaag valt het doek over het bouwfraudeproces in Nederland.Op dit ogenblik horen de verdachten de aanklacht voorlezen en hoofdverdachte Henk Koop, eigenaar van Carnoy in Gent, hangt 1 jaar effectief en 20 mijloen boete boven het hoofd wegens corruptie en fraude. Hij heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

2° nieuws:

Vorige week werd bekend gemaakt dat de machines van Carnoy na de sluiting van de onderneming zullen gedelocaliseerd worden naar Slovakije.

Ex-werknemers hebben kontakten gelegd met de overheid en met een cooperatieve om een bod te doen op de machines en een cooperatief en/of overheidsbedrijf op te starten dat de productie van Carnoy zou kunnen overnemen ten dienste van de ontwikkeling van de warmtekrachtkoppeling, de tak van de groene energie die de overheid broodnodig heeft om de Kyotonormen te halen en waar zowel de Vlaamse, Waalse als federale regering veel geld in pompt.

Wij moeten vandaag toezien hoe de overheid een topbedrijf en zijn tewerkstelling laat vertrekken terwijl het heel nuttig kan zijn. Men heeft van overheidswege altijd gewezen op de onmogelijkheid als nationale of gewest-regering om dergelijke kapitalisten aan te pakken. Dat alleen een Europese aanpak mogelijk is om sluitende sancties in te voeren die multinationals straffen bij overtreding van de sociale wetgeving. Of om speculatieve overnames via concurrentie tussen(wettelijke) fiscale stelsels onmogelijk te maken om de tewerkstelling en de industriële investeringen te beschermen.

Rudy Heyndrickx en Raf Verbeke, twee ex-werknemers en -werknemersvertegenwoordigers stelden dat de delocalistie van de machines van Carnoy GEEN loonkostprobleem is aangezien er nog amper 5 mensen werkten. Deze delocalisatie is het logisch gevolg van de wilde overnamepolitiek van KOOP om zijn aandelhouders op korte termijn winsten op te leveren zonder rekening te houden met vakmanschap, werk en overheid. Dat KOOP de illegaliteit niet schuwt mag vandaag wel duidelijk zijn.

Vandaag en ondermeer door de veroordeling van Henk KOOP staat heel zijn imperium in de vitrine en worden de meeste divisies verkocht of gesloten. De banken willen geen krediet meer geven. Oud Philips-chef Boonstra (woonachtig in Brasschaat) is vanddag bewindvoerder.

De ex-werknemers grepen beide nieuwsfeiten aan om net vandaag een statement te geven.

De veroordeling van KOOP wordt voorgesteld als een zegen van het nieuwe Europa dat valse concurrentie en prijsafspraken in de bouwsector bant. Hollandse ritselaars zouden nu eindelijk hun lesje krijgen door deugdelijke Europese wetgeving.

Verbeke en Heyndrickx zijn natuurlijk blij met een veroordeling van KOOP, al komen alle betrokkenen er nogal goedkoop van af en is de schade die de staat heeft opgelopen enorm.

Vanmorgen hadden zij eenwel een ernstige voetnoot bij dit verhaal.Immers KOOP kocht Carnoy met een belastingsvoordeel in Nederland. Koop is door alle arbeidssrechtbankenin het ongelijk gesteld voor alle afdankingen en overtredingen van de Belgische sociale wetgeving.

Indien de Europese grondwet die massaal door het Nederlandse volk is afgewezen werkelijkheid zou worden, gaan wij ons als werkersbeweging helemaal niet moeten verlaten op nieuwe progressieve regelgeving op Europees vlak. Want net op sociaal vlak en op fiscaal vlak is unanimiteit vereist. En net die is een politieke utopie in het Europa na de uitbreiding.

Daarom steunen ze beide het verzoekschrift aan het Vlaams parlement dat cirkullert om het ratificatieporces op te schorten tot de bevolking zijn zeg heeft gehad over de grondwet.

Carnoy: een schoolvoorbeeld van het Europa van het JA !

foto
by rv Thursday, Jun. 09, 2005 at 5:36 PM

foto...
dscn1265.jpg, image/jpeg, 600x450

belachelijk lage straffen !
by Rik De Coninck Saturday, Jun. 11, 2005 at 12:48 AM

De uitspraken in het bouwfraude proces gisteren:
Henk Koop werkstraf 180 uur, met aftrek van 24 uur voorarrest
een direkteur hetzelfde plus € 6.000 boete
het bedrijf Koop Tjuchem boete € 100.000

4 andere bedrijven (concurrenten van Koop) boetes ieder € 45.000
sommige managers boetes tot maximaal € 3.500

Eeen deel van de aanklachten werd verjaard verklaard, een ander deel nietig.

Koop gaat waarschijnlijk in beroep tegen de taakstraf, die hij kreeg voor betrokkenheid bij omkoping.

Schande zo'n prutsstraffen !