Ondoordacht jobstudentenstatuut
komt er toch by ABVV-jongeren, ACV-jongeren, VVS, FEF Thursday, Jun. 09, 2005 at 3:32 PM |
Minister Freya Van den Bossche kreeg gisterenmiddag bezoek van vertegenwoordigers van de studentenkoepels VVS en FEF, de Vlaamse en Franstalige jeugdraad van de jongerenwerkingen van ABVV en ACV.
De jongeren zijn van mening dat de voorgestelde nieuwe regelingen voor jobstudenten helemaal niet zo goed zijn voor hen als de minister voorstelt. Zij vroegen (1) om de maatregelen dit jaar nog niet te laten ingaan en (2) de oprichting van een werkgroep waarin alle betrokken gehoord kunnen worden.
Ondanks de harde argumenten komen de wijzigingen in het statuut er toch en dit zelfs nog vóór de zomervakantie. Het kabinet van de minister had begrip voor enkele argumenten maar naar de meeste had men geen oren. Er werd wel beloofd de gevraagde werkgroep met alle betrokkenen op te starten om een éénvoudiger en evenwichtiger statuut uit te tekenen.
Op het eerste zicht…
De jongerenorganisaties (studentenkoepels, jeugdraden en vakbondsjongeren) wilden een héél duidelijk signaal geven m.b.t. de voorgestelde wijzigingen. De vele individuele interviews met studenten en de recente enquête van Creyfs Interim bij 500 van hun jobstudenten deed vermoeden dat jongeren tevreden zijn met de maatregelen. Na enige verduidelijking en achtergrondinformatie besluiten de jongeren echter anders. De maatregelen lijken een goede zaak, maar zijn dat zeker niet.
Veel onduidelijkheid
In april besliste de regering bij de begrotingscontrole één en ander aan de voorwaarden voor jobstudentenarbeid te veranderen. Zo werd voorgesteld om de inkomstengrenzen om ten laste te blijven van de ouders op te trekken, om een extra aantal dagen aan een verminderd RSZ-tarief in te voeren voor de periodes buiten de zomervakantie en om die dagen mee te rekenen voor de berekening van de wachttijd van schoolverlaters.
Tot op heden werd hier echter weinig concreet gemaakt. Ook bestaan er te veel misvattingen over de 23-dagen-fabel. Vele studenten, ouders en werkgevers denken nog altijd dat men nu i.p.v. 23 dagen 46 dagen mag werken aan een verminderd RSZ-tarief tijdens de zomervakantie. Dat is echter niet de intentie van de wijzigingen.
Niet doordacht
De jongerenorganisaties oordelen dat de vooropgestelde wijzigingen eigenlijk weinig maatschappelijk verantwoord zijn, gezien de vele neveneffecten naar jeugdwerkloosheid, studiefinanciering, studieloopbaan en levenskwaliteit van jongeren. Het geheel van de voorgestelde wijzigingen mag dan wel een hemels geschenk zijn voor de horeca-werkgevers en tegelijk ook andere werkgevers, maar gaat voorbij aan maatschappelijke realiteiten waarmee jongeren geconfronteerd worden.
Alternatief
De studenten, vakbondsjongeren en jeugdraden vroegen daarom de regels niet te wijzigen voor dit jaar én in overleg met ook andere representatieve organisaties zoals werkgevers en de onderwijswereld het ganse jobstudentenstatuut te herwerken.
Een éénvoudiger, solidair, maatschappelijk verantwoord en éénvormig jobstudentenstatuut kan dan gebaseerd op evenwicht ingevoerd worden naar het einde van het jaar zodat het ook zou gelden vanaf het nieuwe jaar (2006). Zo kan ook iedereen op de hoogte gebracht worden van een hopelijk veel éénvoudiger én evenwichtiger statuut.