arch/ive/ief (2000 - 2005)

stakingsacties bij banken
by peter vanderleyden Thursday, Jun. 09, 2005 at 10:49 AM

Vanaf vandaag 9 juni beginnen een reeks stakingsacties in de banksector als reactie op het standpunt van de werkgevers dat een recurrente substantiele loonsverhoging onmogelijk zou zijn. Daarmee vervoegen de bankbedienden hun collega's van verzekeringen die al eerder tot actie overgingen. Vannamiddag, om 13 uur vertrekt een manifestatie aan het centraal Station te Brussel.


Het rommelt al enige tijd in de financiele sector.
In de afgelopen jaren verdwenen massaal veel jobs! Voor de werknemers nam evenredig de werkdruk en de stress toe. De onzekerheid over het eigen jobbehoud neemt toe. Toch leverden zij een zeer belangrijke bijdrage aan de toenemende groei en de stijgende winsten. En deze bereikten de afgelopen jaren record-hoogten.

Dat er geen ruimte zou zijn voor een verhoging van de salarissen en wedden, komt voor de werknemers en de vakbonden van de financiele sector dan ook over als een kaakslag.

Even zag het ernaar uit dat de banken in tegenstelling tot de verzekeringen, hierover wilden praten. Maar toen gisteren duidelijk werd dat de bankdirecties een algemene verhoging van de salarissen afwijzen, besloten de bonden tot de ontwikkeling van een eerder gepland aktieprogramma, met als startpunt de betoging vandaag in Brussel.

Daarna zullen regelmatig, in een oplopend tempo, stakingsakties in verschillende banken voorzien worden.