arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waalse NON wil zijn zeg hebben
by Raf Verbeke Wednesday, Jun. 08, 2005 at 9:50 PM

Een mooie samenkomst van ongeveer 500 mensen aan het mooie gebouw van het Waalse Parlement deze middag met rode,gele, franse en andere kleurrijke vlaggen. 1 boodschap: NON aan de EU-grondwet. Het volk moet zijn zeg kunnen hebben !

Met tussenin luid applaus en geroep namen een aantal sterke sprekers het woord vooraleer een delegatie van het platform NON aan de grondwet zich naar het Waals Parlement begaf waar de verkozenen de bespreking van de EU-grondwet aanvatten.

Nationaal CGSP-secretaris Biamont citeerde Corinne Gobin, bekend onderzoekster: " deze grondwet is een massavernietigingswapen van de democratie !" (applaus). "We staan hier vlak bij de Maas. Die ontspringt in Frankrijk en mondt uit in de zee in Nederland. Tussenin passeert zij onze contreien. Welnu laat dit een beeld zijn dat ons aanspoort het zelfde te doen als het Nederlandse en Franse volk." . Hij had het vooral over het derde luik van de grondwet dat een bedreiging betekent voor de openbare diensten. De passages over de openbare diensten zullen privatisering en onderfinanciering versterken.
"Bovenal betekent de grondwet een enorm democratisch deficiet:
1° zijn mensen als Dehaene en Giscar d'Estaing de stem van het volk ?
2° waarom is die tekst zo onverstaanbaar geschreven ?
3° waarom moet een grondwet kiezen voor neo-liberale markwetten ? Een grondwet moet neutraal zijn en de wil van het volk samenvatten.
4° bovenal is er de dubbele meerderheid die nodig is om de grondwet te wijzigen. Giscard stelde dat deze tekst goed was voor 50 jaar !

Het ACOD heeft de tekst grondig bestudeerd, eerst in Wallonië dan in gans België en is ingegaan op de voorstellen
van het platform NON aan de grondwet. Vandaag roepen wij deze verkozenen hier op NON te stemmen en een consultatie van de bevolking te organiseren. Want ons doel is niet de politici achterna te lopen maar onze NON om te zetten in een ANDER EUROPA met een ANDERE GRONDWET."

Hartelijk applaus voor Nicole Bernard verantwoordelijke Sociale Zekerheid van de franse vakbond CGT. Ook zij wees op de liberale passages uit de grondwet waardoor de regeringen besparingen in de overheidsbudgetten in handen krijgen. "Als in de grondwet sprake is van overheidsbudgetten dan gaat het ook over de sociale zekerheid. Welnu deze grondwet zal de hold up van het patronaat op de sociale zekerheidskassen, onze kassen ,alleen maar helpen. 132 miljard euro aan loonlastverlagingen heeft het patronaat gekregen de laatste 12 jaar in Frankrijk. De sociale bijdragen op het minimumloon zijn gedaald van 37% naar amper 4% en men spreekt er van om die af te schaffen. En dan durft men nog spreken van de noodzaak van besparen. Artikel 330 van de grondwet over vrij verkeer van personen en diensten IS de richtlijn Bolkenstein IN de grondwet met alle gevolgen van dien voor de sociale zekerheidskassen ! Artikel ? over vrij verkeer van kapitaal IS de vrije baan voor de pensioenfondsen die onze sociale zekerheid onderuit halen.
De NON in Frankrijk was de NON van alle EU-volkeren !"

De vertegenwoordiger van het platform NON aan de grondwet waarschuwde voor allerlei scenario's die de komende dagen ons te wachten staan." Zeg niet te vroeg " de grondwet is dood" want men gaat er alles voor over hebben na deze crisis de essentie van de tekst overeind te houden. Hij wees op de blaam van het Nederlandse en Franse NEE voor de vakbonden georganiseerd in het EVV dat oproep JA te stemmen.

Tot slot een heel krachtige speech van Maurice Dehousse:
"Merci aan de vertegenwoordigster van de CGT en aan de CGT !
Merci aan het franse volk voor de linkse NON ! Want de linkse JA is de rode loper voor extreem-rechts ! 61 jaar geleden begon de landing van Normandië. De strijd van Frankrijk om Frankrijk. Verander de kontext: op 29 mei begon de strijd om Europa met de strijd van de Fransen om Frankrijk.
Wij hebben alles gedaan om te komen tot een gelijkaardige raadpleging van het volk als in Frankrijk. Wij hebben met het platform NON Verhofstadt gesteund hierin. Maar wij kregen het deksel op onze neus. Happart zegde ons dat de representatieve democratie voorop gaat in deze kwestie. Maar wees serieus, José, hetgeen gij daar in Voeren uitgespookt hebt, was dat representatieve democratie ?
Vandaag probeert men ons te verdelen door te zeggen dat links verdeeld is over de grondwet en rechts verdeeld is over de grondwet. Maar hebt gij ook gezien dat het PATRONAAT UNANIEM VOOR IS ? Alleen een NON is een stem tegen het patronaat ! Een stem voor NON is een stem voor de kassierster die moet vechten voor haar vast kontrakt terwijl een Carrefour PDG vertrokken is met 39 miljoen opzegvergoeding. Onze NON is een keuze voor de kassierster en voor een NON aan een grondwet die ons niet meer toelaat hiertegen op te treden. Zoals het Waals Gewest vandaag ook niet meer kan optreden om de warme zone te verdedigen in Cockerill omdat zij haar participatie in ARCELOR verkwanseld heeft.

Onze NON is een NON aan een grondwet die met de woorden van Georges Debunne, de armen armer en de rijken rijker maakt. En aan zij die zeggen dat wij daardoor Europa verzwakken zeggen wij dat wij voor een STERK EUROPA zijn, maar geen sterk Europa van de speculanten, de rijken, van de afbouw van openbare diensten."

Als afsluiter een stevige INTERNATIONALE en.. een bedanking voor de aanwezigheid van de nederlandstalige aanwezigen van het NEE aan de grondwet.

En dan de mededeling: de delegatie van het platform werd NIET in de mogelijkheid gesteld zijn eisen af te geven aan de delegatie van de verkozenen ! Democratie... Mijn ratje !

Volgende afspraak: 16 juni aan de top in Brussel en 17 juni aan het Brussels Parlement en ... aan het Vlaams Parlement

NON in Namen
by Stefan Roumen Wednesday, Jun. 08, 2005 at 10:11 PM

De bijeenkomst aan het Waals Parlement werd gekenmerkt door goede sprekers, vooral Nicole Bernard was de moeite waard, wat een talent !!! Indien de vakbonden meer van dit soort strijdbare vrouwen in hun gelederen zouden hebben, was het socialisme allang een feit, denk ik toch.

Over het aantal bezoekers dat in de tekst staat gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik de schrijver verdenk van een lichte overschatting.

Verder was het prachtig weer en werd het neoliberaal kapitalisme eens goed op de korrel genomen. Een schande was het dat er geen afvaardiging in het Parlement werd toegelaten om een eisenpakket te overhandigen.

De Belgen dienen zich op solidaire en overtuigende wijze gezamenlijk in te zetten om de afbouw van hun sociale verworvenheden in het kader van een Europese Grondwet tegen te gaan. Alleen met vereende krachten zullen zij daartoe in staat zijn, getuige de voorbeelden in Frankrijk en Nederland, waar links en rechts hand in hand NEE stemden op het referendum. EENDRACHT MAAKT MACHT, want vergeet niet dat het rijke profitariaat en de multinationals wel solidair zijn met elkaar, dat zij wel eendrachtig proberen uw brood en de vruchten van uw arbeid te stelen.

Stefan Roumen (STA OP - Limburg).